narges-mohammadi-skriver-fran-fangelset

Narges Mohammadi skriver från fängelset

Den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi har enligt uppgift nyligen dömts till tio års fängelse, bland annat för att ha "spridit propaganda mot systemet" och ha varit medlem i "en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten".
Can Dündar och Erdem Gül dömda till fängelse

Can Dündar och Erdem Gül dömda till fängelse

Domen mot Cumhüriyets chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül föll fredagen den 6 maj. Dündar dömdes till fem år...

Läs mer
Rättegången mot Can Dündar och Erdem Gül fortsätter

Rättegången mot Can Dündar och Erdem Gül fortsätter

Svenska PEN protesterar tillsammans med andra människorättsorganisationer mot åtalet

Läs mer
Vi stöttar sekulära bloggare och fritänkare i Bangladesh

Vi stöttar sekulära bloggare och fritänkare i Bangladesh

Nordiska och estniska PEN fördömer våldshandlingarna och kräver skydd för de som är i fara. Yttrandefriheten är återigen allvarligt hotad i...

Läs mer
Fler brutala mord på fritänkare i Bangladesh

Fler brutala mord på fritänkare i Bangladesh

Igår mördades redaktören och aktivisten Xulhaz Mannan i Dhaka. Mannan var en av redaktörerna för Roopbaan, Bangladeshs enda hbtq-tidskrift. Mordet på...

Läs mer
 • Bli medlem


  Svenska PEN har sedan 1922 arbetat för att uppmärksamma och förbättra utsatta författares situation över hela världen. I detta arbete behövs mycket stöd – moraliskt och politiskt och inte minst ekonomiskt.

  Bli medlem här

 • Dissidentbloggen


  Tusentals författare världen över sitter fängslade eller förföljs för att de utövar sin grundläggande rätt till yttrandefrihet. Dissidentbloggen publicerar de texter som makthavare vill sudda ut. Den ges ut av Svenska PEN sedan 2011.

  Läs Dissidentbloggen

 • Ge en gåva


  Svenska PEN är en ideell organisation som arbetar för att föra fram de hotade och fängslade författarnas sak och påminna om deras avgörande roll i demokratiarbetet världen över. Ditt bidrag gör stor skillnad i detta arbete.

  Ge en gåva

 • PENs charter


  PENs charter har väglett, förenat och inspirerat dess medlemmar i över 60 år. Dess principer fanns underförstådda när organisationen grundades 1921, men den antogs officiellt av PEN-kongressen i Köpenhamn 1948.

  Läs den här

Svenska PENs vårprogram 2016

 • 1 000 piskrapp – ett seminarium om Raif Badawi och om mänskliga rättigheter i Saudiarabien

  Avrättningar och spöstraff, bloggare, poeter och människorättsförsvarare som tystas och döms till långa och grymma straff. Kan Sverige påverka den saudiska regimen?

  Den 16 maj klockan 17.00-18.30 bjuder Liberalerna och Socialdemokraterna, i samarbete med Amnesty International och Svenska PEN, in till ett seminarium om Saudiarabien.

  Läs mer

PEN i världen


Besök oss på Facebook Svenska PEN på Twitter Svenska PEN på Twitter