15 Januari 2014

”4500 DAGAR” – manifestation för Dawit Isaak

Den 18 januari 2014 har den svenske journalisten och trebarnspappan Dawit Isaak från Lerum suttit 4500 dagar i fängelse i Eritrea. För att uppmärksamma detta anordnar tidskriften Svartvitt i samarbete med FreeDawit.com en manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Under alla dessa dagar nekas Dawit åtalspunkt, advokat, rättegång. Den eritreanska regimen anser att den diabetessjuke Dawits brott är av en sådan omfattning som inte kan mätas med ett straff. Dawit har till och med berövats en dom. Trots att diktaturen Eritrea inte definierar Dawits brott är alla experter eniga om varför Dawit placerats bakom galler: att ha skrivit artiklar som handlade om behovet av frihet och demokrati för Eritrea i tidningen Setit. På Reportrar Utan Gränsers pressfrihetslista intar Eritrea sämsta platsen.

Vad gör det svenska utrikesdepartementet (UD) för att rädda Dawit Isaak? Inget som syns eller hörs av den enkla anledningen att UD hänvisar tyst diplomati! Börjar det inte bli skamligt att tala om tyst diplomati när det inte ger resultat på 4500 dagar?

Tid: Lördagen den 18 januari 2014, kl. 15.00
Plats: Sergels torg, Stockholm

Talare:
OLA LARSMO (Ordförande i Svenska PEN)
BJÖRN WIMAN (Kulturchef på DN)
THOMAS MATTSSON (Chefredaktör för Expressen),
HELENA GIERTTA (Chefredaktör för tidningen Journalisten)

LEIF ÖBRINK (ordförande i FreeDawit-kommittén),
STINA LUNDBERG DABROWSKI (Ordförande i Publicistklubben)
MERON ESTEFANOS (Svensk-eritreansk journalist)
JEANETTE GUSTAFSDOTTER, VD på Utgivarna
KURDO BAKSI, chefredaktör för Svartvitt m fl.