2 December 2016

Välkommen till ett samtal om litteratur och ondska

Författaren och Auschwitzöverlevaren Elie Wiesel sade att Förintelsen aldrig fick bli ett “ämne” för skönlitteraturen. Det vore att brista i respekt mot de mördade. Nobelpristagaren Imre Kertesz, som även han överlevde dödslägret, menade tvärtom att Auschwitz “bara gick att förstå som roman”. 

Hur kan och får denna yttersta ondska skildras? 

Är det förbjudet eller tvärtom nödvändigt att närma sig folkmordens verklighet med litteraturens unika verktyg? Vad kan rymmas i en text?

Författaren Steve Sem-Sandberg och den tyske litteraturvetaren Sascha Feuchert tar sig an dessa frågeställningar, i ett samtal lett av Svenska PEN:s ordförande, Ola Larsmo. 

Steve Sem-Sandberg (f. 1958) är författare, bosatt i Wien. Hans författarskap har på senare år fått stort internationellt genomslag. Romanen De fattiga i Lodz tilldelades 2009 bland annat Augustpriset och De Nios stora pris. Den följande romanen De utvalda fick senast i november de prestigefyllda franska Prix Médicis Étranger. 

Sascha Feuchert (f. 1971) är litteraturvetare i Giessen och ordförande i Fängslade författares kommitté i tyska PEN. Han har i många år forskat i litteraturen om Förintelsen, inte minst skriftliga vittnesmål, och har även deltagit i sammanställningen av den så kallade “ghetto-krönikan”, dokument som skrevs av de inspärrade i ghettot i polska Lodz. 

Ola Larsmo (f. 1957) är författare och mångårig ordförande i Svenska PEN. Hans senaste roman, Swede Hollow, utkom i september.

Tid: Onsdag den 14 december kl 17.30-18.30

Plats: Foajé 3, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Fri entré

Varmt välkommen! Samtalet är på engelska och arrangemanget görs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.