Pressmeddelanden
8 Maj 2015

Människorättsaktivisten Narges Mohammadi arresterad i Iran

Journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi arresterades i tisdags i sitt hem i Teheran och fördes till det ökända Evinfängelset.

4 Maj 2015

Pressfrihetsdagen och 116 dagar efter Charlie Hebdo

Med anledning av pressfrihetsdagen den 3 maj, då det gått 116 dagar efter attentatet mot Charlie Hebdo, undertecknade Svenska PEN och en rad andra PEN-center ett uttalande där vi understryker vårt åtagande att försvara rätten till yttrandefrihet – även när den används för att uttrycka åsikter som vi och andra kan finna svåra att acceptera, eller till och med kränkande. 

20 April 2015

Svenska PEN fördömer fängelsedom mot journalisten Gao Yu

Svenska PEN protesterar mot att den kinesiska redaktören och journalisten Gao Yu döms till sju års fängelse för att ha läckt hemliga dokument om den kinesiska regimens planerade tillslag mot pressfriheten i landet. Nedan följer ett brev till Kinas president Xi Jinping. 

27 Mars 2015

Svenska PEN tackar Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer är borta. Han blev 83 år. Tomas var under många, långa år en mycket god vän till PEN, och vi vill ur djupet av våra hjärtan tacka för det stöd han gett oss. 

23 Mars 2015

2014 års Bernspris tilldelas Rouzbeh Djalaie

”Svenska PENs Bernspris 2014 tilldelas journalisten och redaktören Rouzbeh Djalaie för arbetet med att vitalisera lokal- och medborgarjournalistiken i Stockholms förorter. Djalaie har visat hur närheten till läsarna kan resultera i journalistik som blir en positiv kraft i en samhällelig förändring.”

3 Mars 2015

Svenska PEN fördömer politisk dom mot Ihar Lohvinau

Den 10 mars löper tidsfristen ut för den belarusiske förläggaren Ihar Lohvinau att betala det drakoniska bötesbelopp om en halv miljon kronor som de belarusiska myndigheterna ålagt honom för att sålt böcker utan statlig licens. 

23 Februari 2015

Svenska PEN: ”Avbryt avvisningen av Roozbeh Janghorban”

I början av nästa vecka förväntas den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban med familj inställa sig hos Migrationsverket för vidare avvisning till Teheran. Det är ett fullkomligt oacceptabelt beslut, menar Svenska PEN, som kräver att avhysningen av den regimkritiske filmaren och hans familj stoppas med omedelbar verkan.

16 Februari 2015

A Statement From The Nordic PEN Centres Regarding The Attacks in Copenhagen

The attack on the Saturday meeting in Copenhagen, where people came together to discuss freedom of expression in the face of blasphemy, and the subsequent shooting at the city’s synagogue, is a chilling reminder that the open societies of the North European countries are also faced with threats against their core values: Free exchange of ideas in a secular society. 

22 Januari 2015

Ola Larsmo: ”Hög tid för Sverige att agera i fallet Raif Badawi”

Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo och Björn Wiman skriver i DN idag om nödvändigheten att protestera mot straffet mot Raif Badawi och markera mot en stat som dömer ut medeltida straff för medborgare som använder sig av fundamentalt demokratiska rättigheter. De skriver: Sveriges utrikesminister Margot Wallström har i veckan meddelat att Saudiarabiens chargé d’affair har kallats till UD för att motta en officiell protest. Det är i sig utmärkt, men om markeringen för tryckfriheten ska vara något annat än ett ”photo opportunity” måste det också kosta något”.

Läs hela artikeln här

Från och med idag publicerar DN tillsammans med Svenska PEN en serie officiella protester mot Raif Badawis spöstraff så länge det fortsätter att utmätas. 

9 Januari 2015

”En utdragen dödsdom, varken mer eller mindre”

 

Svenska PEN vädjar till Sveriges regering att omedelbart fördöma spöstraffet mot Raif Badawi.

8 Januari 2015

PEN fördömer attentatet mot Charlie Hebdo

Svenska PEN fördömer tillsammans med en rad andra PEN center attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Nedan publicerar vi PENs officiella uttalande. 

18 December 2014

Svenska PEN protesterar mot ökade arresteringar i Kina

Svenska PEN protesterar mot den arresteringsvåg av kinesiska författare och intellektuella som skett i samband med demonstrationerna i Hongkong. Särskilt oroande är arresteringarna av Gao Yu, Zhang Miao, Su Changlan och Svenska PEN:s hedersmedlem, författaren Xu Xiao, varför man i ett brev nu uppmanar president Xi Jinping att lägga ner åtalspunkterna mot de fängslade och omedelbart försätta dem på fri fot.

15 December 2014

Nytt nummer av Dissidentbloggen: Hoten mot hbtq-personer är ett hot mot vår yttrandefrihet

Hur ser hbtq-personersyttrandefrihet ut i länder som Ryssland, Iran och Nigeria? Hur påverkar vågen av hbtq-fientliga lagstiftningar runtom i världen deras rätt att berätta om hot och trakasserier? I det femtonde numret av Dissidentbloggen går vi på djupet med dessa frågor och låter nio författare och skribenter skildra sin verklighet. 

11 December 2014

Nasrin Sotoudeh åter arresterad

Trakasserierna mot Svenska PEN:s hedersmedlem, den iranska juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh, fortsätter. 

7 November 2014

Fängslade författares dag 15 november

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare inspärrade, fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Den 15 november varje år påminner PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Välkommen till en eftermiddag med samtal, uppläsningar och utdelning av Tucholskypriset!

<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Slut >>