Pressmeddelanden
28 September 2017

Spanska regeringen stoppar utvisningen till Turkiet

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin kommer inte att utvisas till Turkiet. På fredagen meddelade det spanska justitiedepartementet sitt beslut, att inte låta domstolen pröva kravet från Turkiet att få Hamza Yalcin utlämnad. 

- Det är oerhört glädjande att Hamza Yalcin, efter åtta veckor i spanskt häkte, nu är fri och kan återförenas med sin familj i Sverige, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

Svenska PEN är lättade och glada över att Hamza Yalcin får återvända till Sverige men kommer att fortsätta arbeta mot missbruket av Interpol som ett sätt att hota och gripa turkiska regimkritiker i andra länder.
26 September 2017

SVENSKA PEN på Bok och Bibliotek och alternativa scener 2017

David Lagercrantz, John Freeman, Elisabeth Åsbrink, Kent Wisti, Saga Becker och Angela Gui är några av de som medverkar i Svenska PEN:s programpunkter på årets bokmässa och alternativa scener i år. Här följer programmet, samt andra programpunkter med bäring på Svenska PEN:s verksamhet.

25 September 2017

Svenska PEN släpper en ny upplaga av Dissidentbloggen, helt ägnad Turkiet.


Nummer 23 av Dissidentbloggen ägnas helt åt Turkiet. Vi är stolta över att publicera några av dem som nu befinner sig i förföljelsens absoluta brännpunkt; poeter, författare, journalister som den turkiska ledningen aktivt försöker tysta.

Dissidentbloggen publiceras här: https://www.dissidentblog.org/sv

Här finns en bitter text om motstånd av författaren Sema Kaygusuz, som i Sverige kommit ut med den hyllade romanen Böner som faller till marken.

Här finns Ahmet Şıks anförande från rättegången mot honom - den grävande journalisten som skrev en kritiskt granskande bok om Gülen-rörelsen och nu anklagas för att stödja den.

Här finns publicisten Can Dündars analys av Turkiet, från hans exil i Berlin.

Här finns juristen Nazan Moroğlus genomgång av hur kvinnornas rättsliga läge försämrats under Erdoğans styre, och många fler.

Dissidentbloggen följer också upp den anmälan som fem svenska politiker lämnade till internationella åklagarkammaren, där president Erdoğan anklagas för folkmord. Det blev en världsnyhet i början av sommaren - men vad hände sedan?

Den turkiska strategin går ut på att få EU att bryta förhandlingarna och helt stänga dörren till Europa, skriver Elisabeth Åsbrink i sin ledare.

Dissidentbloggen är en unik digital plattform för utsatta författare, journalister och konstnärer i världen som hotas av censur och förföljelse, som blir läst av författare, opinionsbildare, nyhetsredaktioner och människorättsorganisationer över hela världen. Tidigare upplagor har nått runt 50 000 läsare.

Hjälp oss gärna att sprida Dissidentbloggen i era nätverk, både inom och utom landet. Skicka länken till författare, förläggare och journalister runt om i världen, be ert bibliotek eller ert förlag att länka till den på sin hemsida.

Dessa röster ska inte lämnas ohörda, deras texter ska inte lämnas olästa och det som sker i Turkiet ska inte lämna någon oberörd.

Dissidentbloggen publiceras av Svenska PEN med stöd av Kulturrådet, Postkodlotteriets kulturstiftelse, SIDA och PEN International. Ansvarig utgivare: Elisabeth Åsbrink. För mer information, kontakta redaktör Hanna Nordell. Mail: Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
14 September 2017

MARATONLÄSNING av Anne Franks dagbok - för yttrandefrihet, mot rasism

I samband med Bok och Bibliotek 2017 tar Svenska Pen och Berättarministeriet initiativ till en manifestation för yttrandefrihet och mot rasism. Författare, bibliotekarier, unga och gamla, kommer att delta i en tre dagars maraton-högläsning av Anne Franks dagbok.

Några av dem som kommer att läsa högt ur dagboken, i sällskap med bokmässans besökare, är Ebba Witt-Brattström, Jörn Donner, Navid Modiri, Amanda Svensson, Gellert Tamas, Susanna Alakoski, Kjell Westö, , Cecilia Uddén, Jan Guillou, Jessika Gedin, Sven Hagströmer, Lena Andersson och Agneta Pleijel.

För den som vill delta i manifestationen går det bra att boka in 15 minuter på plats eller via Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Svenska PEN och Berättarministeriet vill uppmärksamma de frågor som är viktigast idag;

att stå upp för yttrandefrihet

att stå upp för barns rättigheter till trygghet och ett språk

att stå upp för litteraturens nödvändighet och för demokrati

Därför tar vi initiativ till manifestationen MIN RÖST - för yttrandefrihet, mot rasism.

Anne Frank var 15 år gammal när hon mördades, i en regim där våldsam rasism var den ledande ideologin och där bara en tanke, en åsikt, en kategori av människa hade möjlighet att existera. Men hennes röst finns kvar, och genom att läsa hennes ord blir vi många som för den vidare.

NÄR: Med start torsdag den 28 september pågår högläsningen kl 10.00 – 16.30 i tre dagar.

VAR: Svenska PEN:s och Berättarministeriets läshörna, monter F01:41 på andra våningen (intill DN/Expressens monter, mittemot seminarierum F 3).

HUR: Varje deltagare läser i 15 minuter, och när boken är slut börjar vi om från början.

Vi hoppas att många vill delta i manifestationen på sociala medier. Skriv bara

MIN RÖST - för yttrandefrihet, mot rasism. #minrost

”Det är det svåra i denna tid: ideal, drömmar, förhoppningar hinner knappt infinna sig innan de drabbas av den allra grymmaste verklighet och på så vid fullständigt ödeläggs. Det är ett rent under att jag inte har gett upp alla mina förhoppningar, för dessa verkar absurda och ogenomförbara. Och ändå håller jag fast vid dem, trots allt, eftersom jag fortsätter att tro på människors inre godhet.” Ur Anne Franks dagbok, den 15 juli 1944.

Kontaktperson: Elisabeth Åsbrink, ordförande SVENSKA PEN   - Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

12 September 2017

En attack på det fria ordet

Så mottogs domstolens beslut att kvarhålla de fem redaktionsmedlemmarna på oppositionstidningen Cumhuriyet i fortsatt fängsligt förvar i Silivri utanför Istanbul på måndagen:

”Domstolen har beslutat att kvarhålla de anklagade tills samtliga vittnen är hörda” förklarade domaren Abdurrahman Orkun Dag. Beslutet togs sent på måndagskvällen efter en tretton timmar lång förhandling och ledde till kraftiga reaktioner bland de kollegor och observatörer som infunnit sig. Flera av Cumhuriyets journalister, inklusive deras chefer, har redan suttit fängslade i över 10 månader.

”Jag har varit chefredaktör i tolv månader. Av dessa har jag tillbringat tio och en halv månad i fängelse. Det är absurt”, förklarade chefredaktören Murat Sabuncu. ”Ni säger att rättegången kommer att vara avslutad till jul. Men den här rättegången kommer aldrig att ta slut, den kommer att gå till historien. Skolbarn kommer att läsa om den i decennier framöver.”

I åtalet hävdas att tidningen Cumhuriyet tagits över av anhängare till Fethullah Gülen, en islamsk predikant verksam i exil i Pennsylvania, anklagad av regeringen för att ha stått bakom förra årets kuppförsök, och att målet med tidningens utgivning varit att skada Erdogan och fungera som ”en täckmantel för terroristgruppernas handlingar”.

Ett bevis för detta skulle bland annat vara att redaktionsmedlemmar kommunicerat med hjälp av Bylock, en app för kryptering som Gülenanhängare påstås ha använt sig av.

Tidningen har tillbakavisat samtliga anklagelser som befängda och försvarsadvokaterna hävdar att domstolen kontinuerligt ignorerar bevis som läggs fram.

”Då det här är en politisk rättegång tas inga väsentliga bevis i beaktande", förklarade Tora Pekin, en av tidningen Cumhuriyets advokater under förhandlingarna på måndagskvällen.

Kritikerna menar att det istället är Cumhuriyets redaktionella linje som ställts inför skranket. Tidningen har varit starkt kritisk till AKP-regeringen och Erdogans sätt att styra landet och har med sitt oberoende varit en symbol för yttrandefriheten i ett medielandskap där all kritik tystnat.

”Hela åtalet är rättsvidrigt”, menade Kadri Gürsel, redaktionell rådgivare och kolumnist. ”Det enda jag begär är att få en rättvis rättegång.”

Och Akmet Sik, en av Turkiet mest välrenommerade journalister, som också står åtalad i samma rättegång tillade: ”Om jag var domare eller åklagare skulle jag skämmas över att vara kollega till den som skrivit detta åtal”.

Åklagaren kräver uppemot 43 års fängelse för tidningens medarbetare och redaktionspersonal, av vilka sju av de 12 åtalade släpptes i väntan på fortsatt rättegång vid en tidigare förhandling i juli i år. Den huvudanklagade tidigare chefredaktören för Cumhuriyet, Can Dündar, befinner sig i exil i Tyskland.

Tidigare förhandling i målet har ägt rum i en domstol i Istanbul, men därefter beslutade domstolen att flytta dessa till Silivri, väster om Istanbul, där även ett av landets största fängelser för politiska fångar finns.

 

 

Nästa förhandling och förhör med ytterligare vittnen äger rum den 25 september i Istanbul.

 

/Text av Ulla Lundström för Svenska PEN

11 September 2017

DELTA I STÖDMANIFESTATION FÖR GUI MINHAI OCH YTTRANDEFRIHET I KINA


FREDAGEN DEN 15 SEPTEMBER 12.00

Den är nu 700 dagar sedan den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand av kinesiska säkerhetsagenter, som i hemlighet förde honom över gränsen till Kina där han sedan dess hållits fängslad utan rättegång. Han har inte getts rätt till någon advokat, men har två gånger tvingats ”erkänna” påhittade brott på statlig kinesisk tv.

Även fyra av Gui Minhais kollegor kidnappades 2015, men har släppts efter sina framtvingade tv-erkännanden. Detta pekar på att Gui riskerar bli syndabock för den gemensamma förlagsverksamheten och dömas till ett långt fängelsestraff. Detta trots att grundlagen i Hongkong där de verkade garanterar pressfrihet.

Frihetsberövandet av Gui Minhai är samtidigt ett steg i ledet i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. Han styr media och kultursektor med järnhand. I dag ligger Kina på plats 176 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers index för global pressfrihet bakom länder som Kuba, Sudan och Vietnam.

Mot denna bakgrund är det viktigt att visa stöd för Gui Minhai och alla andra som fallit offer för den pågående kampanjen mot det fria ordet i Kina. Med anledning av detta anordnas en manifestation fredagen 15 september klockan 12:00 utanför Kinas ambassad i Stockholm. (Lidovägen 8 vid Djurgårdsbrunnsviken, strax öster om Etnografiska museet och Tekniska museet, Djurgårdsbrunnsviken).

Visa ditt stöd för Gui Minhai och delta i manifestationen.

Medverkande:
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Angela Gui, dotter till Minhai
Ulrika K Engström, internationell sekreterare, Svenska PEN 
Ulrika Kärnborg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund
Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten med flera.
Konferencier och initiativtagare: Kurdo Baksi

Stödmanifestationen för Gui Minhai och yttrandefriheten i Kina arrangeras med stöd av Sveriges Författarförbund och Svenska PEN.foto: @freeguiminhai
11 September 2017

Cumhuriyet - idag inleds rättegångens andra del

 

Idag, den 11 september 2017, fortsätter rättegången mot de fem journalister från redaktionen för den turkiska dagstidningen Cumhuriyet som fortfarande sitter fängslade på rättsvidriga grunder i Istanbul.

Svenska PEN följer utvecklingen och kräver att:

AHMET ŞIK – journalist, medarbetare (fängslades 30 december 2016)

AKIN ATALAY – advokat och styrelsemedlem (fängslades 12 november 2016)

EMRE İPER – revisor (fängslades 18 april 2017)

KADRİ GÜRSEL – krönikör och redaktionell rådgivare (fängslades 5 november 2016)

MURAT SABUNCU – chefredaktör (fängslades 5 november 2016)

med omedelbar verkan släpps fria.

 

Svenska PEN har den 31 augusti skickat följande brev till den turkiska ambassaden i Stockholm:

Stockholm, August 31, 2017

 

Dear Mr. Ambassador Kaya Türkmen

Swedish PEN is seriously concerned about news that the Swedish citizen Mr. ALI GHARAVI on July 5 was detained by the Turkish police on his visit to Büyükada, one of the prince islands near the city of Istanbul. His sole mission with this visit was to attend a conference and to give a lecture on security issues and human rights of which he is an internationally renowned and frequently consulted expert.

We are also deeply worried about the conditions under which Mr GHARAVI is held at the Silivri prison, where he is kept almost in isolation and having very few opportunities to communicate with his family. To date he has been allowed to speak to his wife no more than once for ten minutes after having been imprisoned.

It is quite clear that Mr GHARAVI had only legal and peaceful intentions with his attendance to the conference on Büyükada. Arresting a person who has participated in a completely legitimate conference – be it critical or not against the government in the country hosting it – is not acceptable in terms of international human rights. Swedish PEN therefore urges the Turkish government to:

Immediately and unconditionally release Mr GHARAVI, and drop all charges against him.

Let him return to his homeland at his own will and whenever wants to do so.

Comply with all the provisions of the United Nations Declaration on Human Rights Defenders.

Ensure in all circumstances respect for human rights and fundamental freedoms in accordance with international human rights standards and international instruments ratified by Turkey.

We also want to express our deepest concern regarding the arrest by Spanish authorities of the Swedish citizen Hamza Yalçın pursuant to an Interpol Notice issued by Turkey. Hamza Yalçın is a journalist and has lived in Sweden since 1984. He was detained at Barcelona’s airport on August 3, and the day after he was arrested by Spanish police on charges of ‘terror propaganda ‘ and ‘insulting the Turkish President‘.

The charges against Hamza Yalçın appear to be based on an article he published in Odak magazine, where he peacefully criticizes the Turkish government. On 18 March, Turkish prosecutors launched an investigation about Yalçın, Odak’s chief columnist and the coordinator for its Training and Solidarity Movement, and about Doğan Baran, the magazine’s managing editor, for the article ‘The Latest Developments in the Military and the Revolutionary Struggle’. Both men face charges for ‘insulting the President’ and ‘denigrating the military’.

We are deeply alarmed by the detention of Hamza Yalçın under charges that cannot conceal that he is in fact persecuted, by the government of Turkey, for his writing. In our opinion this is a clear violation of the fundamental right to freedom of expression.

Furthermore, we fully agree with the concern raised by the Parliamentary Assembly of the Council of Europe, which in April 2017 noted that ‘Interpol and its Red Notice system have been abused by some member States… in order to repress freedom of expression or to persecute members of the political opposition beyond their borders’. The Parliamentary Assembly called on all member states of the Council of Europe to ‘refrain from carrying out arrests … when they have serious concerns that the notice in question could be abusive.

As representatives of a world-wide and highly respected organization, International PEN, who works for the protection of the fundamental right to freedom of expression and freedom of the press, we are deeply concerned about the present situation in Turkey, where more than 170 writers and journalists now are in prison. We would especially like to bring attention to the case of five imprisoned journalists from the newspaper Cumhuriyet:

AHMET ŞIK - Correspondent (Arrested since December 30, 2016)

AKIN ATALAY - Attorney and Executive Committee Member (Arrested since November 12, 2016)

EMRE İPER - Accountant (Arrested since April 18, 2017)

KADRİ GÜRSEL - Editorial Consultant (Arrested since November 5, 2016)

MURAT SABUNCU - Editor in Chief (Arrested since November 5, 2016)

Swedish PEN has been monitoring the case against Cumhuriyet closely and conclude that there is nothing in the indictment that refers to any form of criminal activity.

The trials that began on July 24, 2017 and focused solely on journalistic activities. The independent editorial policy was questioned; in our opinion this clearly shows that it was press freedom that was put on trial.

During the pre-trial detention period, the imprisoned journalists were kept in isolation and could only see their lawyers and families for one hour a week. Thus severely limiting their chances to prepare a legal defence. Their fundamental rights of freedom of expression and the right to a fair trial were violated.

Swedish PEN therefore urges the Turkish government to:

Immediately and unconditionally release: AHMET ŞIK, AKIN ATALAY, EMRE İPER, KADRİ GÜRSEL and MURAT SABUNCU.

Drop all charges against them.

Comply with the obligations in the International Covenant of Civil and Political Rights, ratified by Turkey, and respect the fundamental right to freedom of expression.

We believe in open dialogue and would kindly request a meeting with Mr. Ambassador at Your convenience, to discuss these matters. We look forward to hearing from You.

 

Yours sincerely,

Elisabeth Åsbrink, president Swedish PEN

Anna Livion Ingvarsson, Secretary General Swedish PEN

Sara Mannheimer, president Writers in Prison Committee Swedish PEN

 

1 September 2017

Interpol uppmanas agera mot Turkiets internationella efterlysningar av journalister

 

Svenska PEN ställer sig bakom de krav som PEN International och människorättsorganisationen Fair Trials ställer i ett öppet brev till Interpols generalsekreterare Jürgen Stock. Det är angeläget och brådskande att Interpol granskar de efterlysningar Turkiet utfärdar via Interpols system, för att säkerställa att den internationella polisorganisationen inte används som verktyg för att tysta kritiker som lever i exil. Frågan har blivit akut då två journalister på resa i Spanien, Hamza Yalçin (Sverige) och Doǧan Akhanli (Tyskland) arresterades därför att Turkiet efterlyst dem via Interpols så kallade Red Notis-efterlysningar. Båda journalisterna är kända för sin kritik av den turkiska regimen. Enligt Interpols stadgar får organisationen inte användas för politiska syften.

Brev till Interpol från PEN International och Fair Trials:

PEN International
Fair Trials
Mr Jürgen Stock
Secretary General
ICPO-INTERPOL

France 
25 August 2017

Dear Secretary General,

Fair Trials and PEN International write in relation to the recent arrests of writers of Turkish origin, which are reported to have taken place on the basis of INTERPOL alerts issued by Turkey. We are deeply concerned that Turkey is misusing Red Notices and Diffusions systemically, and in violation of INTERPOL’s rules, to seek the arrest and extradition of writers living in exile that are critical of its government. We urge INTERPOL to carry out urgent reviews of Turkish Red Notices and Diffusions.

In August 2017, Hamza Yalçin and Doǧan Akhanli, both writers renowned for their criticism of the Turkish government, were arrested in Spain, reportedly on the basis of an INTERPOL Red Notice. Yalcin and Akhanli have been living in exile in Sweden and Germany respectively, having fled Turkey many years ago on account of persecution for their political views and their writings. The arrests have attracted significant international criticism, including in Akhanli’s case from German Chancellor Merkel, who expressed concern over the misuse of INTERPOL. We have concerns that Yalcin and Akhanli’s recent arrests are part of a worrying trend of the use of INTERPOL alerts by Turkey against writers and journalists living in exile. Last year Maxime Azadi, another journalist of Turkish origin living in exile, was arrested in Belgium because of a Red Notice.

You are no doubt aware that there have been previous cases in which Turkey has misused INTERPOL Red Notices in violation of INTERPOL’s obligation to remain politically neutral, and to respect international human rights standards. An example of this was illustrated in the case Bahar Kimyongür.

We have serious concerns that INTERPOL alerts issued for the arrest and extradition of the aforementioned journalists are highly likely to be incompatible with INTERPOL’s rules, in particular Articles 2 and 3 of its Constitution. We believe that there is a very real risk that individuals who are arrested and extradited to Turkey on account of their journalistic activities would be exposed to violations of their human rights.

In July 2016, Fair Trials wrote to INTERPOL to alert you to the surge in arrest warrants issued against Turkish journalists in the aftermath of the attempted coup d’état. We asked INTERPOL to exercise particular caution to prevent Red Notices from being misused against journalists from Turkey. The crackdown against journalists and writers appears to have continued. The UN Special Rapporteur on the right to freedom of opinion and expression voiced concerns about the deterioration of media freedom in Turkey following his visit to Turkey in November last year (1) and civil society organisations have highlighted that the situation of journalists has continued to worsen. (2)

We appreciate INTERPOL’s continuing efforts to ensure that its Red Notice system is not undermined by attempts by countries to misuse it for the purpose of politically motivated persecution. While we understand the challenges in reviewing and identifying more than 10,000 Red Notices each year, we are concerned that INTERPOL’s review procedures have not been able to prevent the dissemination of abusive Red Notices against Turkish writers.

We strongly urge INTERPOL to conduct a thorough review of Red Notices and Diffusions issued by Turkey as a matter of urgency, in order to detect and remove those that were disseminated in violation of its Constitution.

Yours sincerely,

Jago Russell,Chief Executive, Fair Trials

Carles Torner Executive Director, PEN International

 

1) United Nations, Office of the High Commissioner on Human Rights, ‘Preliminary conclusions and observations by the UN Special Rapporteur on the right to freedom of opinion and expression to his visit to Turkey, 14-18 November 2016’ (18 November 2016)

2) Human Rights Watch, ‘Turkey: UN Human Rights Council should address Continuous Deterioration of Freedom of Expression and other Human Rights’ (17 May 2017)

 

 

 

 

 

 

30 Augusti 2017

STÖDMANIFESTATION FÖR YTTRANDEFRIHET I TURKIET

Tisdagen den 5 september 2017, 11.30.
Situationen för yttrandefriheten i Turkiet försämras alltmer. Medieinstitutioner stängs ned på löpande band. De som riktar minsta kritik mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan eller hans regim i etablerade eller sociala medier åtalas för att så småningom placeras bakom galler. Självcensuren har blivit vardagsmat i Turkiet.
Ankaras juridiska häxjakt på oberoende röster och oliktänkande har nu även nått Europa.
I augusti i år har författarna och EU-medborgarna Hamza Yalcin och Dogan Akalinli frihetsberövats i Spanien med anledning av att Turkiet efterlyst dem via Interpol.
För att visa stöd för alla yttrandefrihetsoffer anordnar Svenska Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och tidskriften Svartvitt en manifestation
tisdagen 5 september 2017, 11.30 utanför Turkiets ambassad i Stockholm, Dag Hammarsködsväg 20.
Medverkande:
Karin Olsson kulturchef Expressen
Gunnar Ardelius ordförande  Sveriges författarförbund
Anders Q Björkman sekreterare i Publicistklubben och biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet
Stephen Lindholm ordförande  Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp
Jonathan Lundquist ordförande Reportrar utan gränser
Sara Mannheimer ordförande Fängslade författares kommitté, Svenska PEN
Konferencier Kurdo Baksi
Välkomna!
STÖDMANIFESTATION FÖR YTTRANDEFRIHET I TURKIET
Tisdagen den 5 september 2017, 11.30.
Situationen för yttrandefriheten i Turkiet försämras alltmer. Medieinstitutioner stängs ned på löpande band. De som riktar minsta kritik mot Turkiets president  Recep Tayyip Erdogan eller hans regim i etablerade eller sociala medier åtalas för att så småningom placeras bakom galler. Självcensuren har blivit vardagsmat i Turkiet.
Ankaras juridiska häxjakt på oberoende röster och oliktänkande har nu även nått Europa.
I augusti i år frihetsberövades författarna och EU-medborgarna Hamza Yalcin och Dogan Akalinli i Spanien med anledning av att Turkiet efterlyst dem via Interpol.

 

För att visa stöd för alla yttrandefrihetsoffer anordnar Svenska Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och tidskriften Svartvitt en manifestation:
Tisdagen 5 september 2017, 11.30 utanför Turkiets ambassad i Stockholm, Dag Hammarskölds väg 20.
Medverkande:
Karin Olsson kulturchef Expressen
Gunnar Ardelius ordförande  Sveriges författarförbund
Anders Q Björkman sekreterare i Publicistklubben och biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet
Stephen Lindholm ordförande  Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp
Jonathan Lundquist ordförande Reportrar utan gränser
Sara Mannheimer ordförande Fängslade författares kommitté, Svenska PEN
Konferencier Kurdo Baksi
Välkomna!
28 Augusti 2017

Internationell konferens om yttrandefrihet

Fredspristagaren Shirin Ebadi kommer till Sverige för att delta i en internationell konferens om yttrandefrihet den 28-30 augusti i Malmö och Lund. Bakom konferensen står Svenska PEN, Independent Chinese PEN, Uiguriska PEN och Tibetanska PEN.

Fyra PEN center – det oberoende kinesiska PEN Centret, Uiguriska PEN, Tibetanska PEN och Svenska PEN - kommer att samlas den 28-30 augusti i Malmö och Lund, för en gemensam konferens om yttrandefrihet och föreningsfrihet.

Temat för konferensen är den nyss avlidne kinesiske fredspristagaren Liu Xiaobos ord: "Finding Room for Common Ground - No Enemies, No Hatred" , det vill säga: Att finna den gemensamma utgångspunkten; utan fiender, utan hat.

Huvudtalare är Dr Shirin Ebadi, 2003 års pristagare av Nobels fredspris och människorättsadvokat från Iran. Panelsamtal inför publik kommer att ledas av Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri.

"Vi har två dagar att utbyta tankar om det politiska läget i Kina och de fängslade författarna. Vi kan inte hitta en lösning, men vi vet åtminstone att vi inte är ensamma med vår oro, vår oro eller ens vår ilska." säger Tienchi Martin-Liao, ordförande i det oberoende kinesiska PEN-centret, Independent Chinese PEN.

”Svenska PEN kan bidra till en plattform för fria samtal för författare som är tystade i sina hemländer”, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN, som också kommer att delta i konferensen.

”I Kina råder inte bara censur av litteratur och internet. Där finns också starka motsättningar mellan olika befolkningsgrupper som uigurer, mongoler, tibetaner. Genom att främja möten och samtal om litteratur, historia och kultur kan misstänksamhet och fiendskap minska.”

På konferensen kommer också de två priserna Liu Xiaobo Memorial Award och Liu Xaobo Courage to Write Award att delas ut.

Konferensen tillägnas postumt författaren Liu Xiaobo, grundare av det oberoende kinesiska PEN-centret.

24 Augusti 2017

Hur många fler svenska medborgare är rödflaggade av politiska skäl?

Det finns något alldeles särskilt som skiljer medborgarna i fria länder från dem som bor i ofria länder. Det gäller ytterdörren och det gäller natten.

Om någon rör sig utanför dörren om natten blir de flesta av oss inte rädda. Vi tror inte att det är polisen, och vi tror inte att vi ska bli gripna. Så är det inte i ett ofritt land, så är det inte i Turkiet. Där har rädslan för en knackning på dörren mitt i natten blivit allmänt spridd. Människor grips och anklagas för samröre med terroristorganisationer, ofta på mycket lösa grunder.

De som är värst utsatta, de skrivande, författarna och journalisterna, flyr landet – om de kan. Men natten och dörrknackningarna har korsat gränsen och når numera regimkritiker också i andra länder, till och med de som inte är turkiska medborgare. Verktyget för förföljelsen heter Interpol.

Vi är, märkligt nog, välbekanta vid Interpol. Många deckarserie med självaktning har med någon efterlysning via den internationella polisen, och få av oss har haft anledning att fundera över vad det innebär. Interpol är en mycket viktig myndighet, där polis i olika länder bistår varandra i kampen mot en brottslighet som inte stoppas av någon inskränkt nationalism. Om brottslingar korsar landsgränser, måste polisen göra detsamma - det är en självklarhet. Men Interpol missbrukas. För några dagar sedan slog Tysklands förbundskansler Angela Merkel fast att Turkiet medvetet efterlyst - rödflaggat - människor som kritiserat landets regim.

Det ligger en djävulsk genialitet i att missbruka Interpol. Det betyder nämligen att den regimkritiske inte kan känna sig säker någonstans, även om hon eller han flytt landet och fått asyl någon annanstans på grund av hot och förföljelse.

Angela Merkels uttalande kom eftersom flera tyska medborgare sitter fängslade i Turkiet, anklagade för att vara medlemmar i en terrororganisation. Senast var det den tyske medborgaren, tillika författaren, Dogan Akhanli, som greps under sin semester i Spanien – eftersom Turkiet bett om en häktningsorder hos Interpol.

Akhanlis böcker skildrar bland annat det armeniska folkmordet och kränkningar av mänskliga rättigheter i Turkiet, och nu anklagas han alltså för att vara medlem i en terrororganisation. Men från tyskt håll ses gripandet som en förevändning att slå ner på regeringskritiker.

För några veckor sedan greps Hamza Yalzin, en svensk medborgare och författare på semester i Barcelona, av spansk polis på Turkiets begäran. Medan Akhlani har släppts tillfälligt (men får inte lämna Spanien), sitter Yalcin fängslad i väntan på att de spanska myndigheterna ska fatta beslut om hans eventuella utlämning till Turkiet, där han hotas av 22 år fängelse.

Det är svårt att bortse från att det är författare, journalister och de som arbetar för mänskliga rättigheter som blir efterlysta. Det är omöjligt att bortse från att Turkiet sparkat över 100 000 jurister, universitetslärare och advokater sedan det misslyckade kuppförsöket för ett år sedan. Det är lika omöjligt att bortse från att Turkiet har fängslat runt 50 000 människor sedan juli 2016. Och det är uppenbart att fängslandet av runt 200 författare och journalister handlar om en ren jakt på regimkritiker.

Interpol får inte användas av politiska, religiösa eller rasistiska skäl. Myndigheten ska vara neutral, inte drivas av politiska motiv, och agera utifrån respekt för de mänskliga rättigheterna. Det står inskrivet i artiklarna 2 och 3 i Interpols stadga. Men så ser det alltså inte ut. Tidigare har Ryssland och Venezuela anklagats för att efterlysa människor av politiska skäl. Nu är det Turkiet. I april tidigare i år, slog EU Parlamentet fast att:

”I ett flertal fall under de senaste åren, har Interpol och systemet med rödflaggning, missbrukats av några medlemsstater av politiska skäl, i deras strävan efter att undertrycka yttrandefrihet eller för att förfölja den politiska oppositionen bortom landets gränser.”

I förrgår konstaterade EU-kommissionen samma sak. Och igår uppmanade Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) Interpol att "noga överväga" häktningsförfrågningar från Turkiet, i synnerhet de som gäller författare och journalister, och varnade för myndigheten inte ska bli ett verktyg för att "strypa yttrandefriheten."

Det borde vara toppnyheter, löpsedlar och flashar i mobilen. Det borde få oss alla att reagera, tänka på George Orwell - Storebror ser dig - och kräva en större rättssäkerhet från denna tunga, viktiga och världsomspännande polismyndighet.

Att regimkritiska ord, tankar och åsikter görs till brottsliga handlingar är ett av de mest allvarliga hoten mot demokratins grund; det handlar om rätten att uttrycka kritiska, obekväma åsikter, rätten att kritisera makthavare. Det handlar om rätten att ge skydd åt de som förföljs för sina ord, tankar och åsikter.

Vilka fler står på Turkiets lista? Vilka fler författare, journalister och människorättsaktivister riskerar att gripas när de reser på semester?

Svenska PEN kräver att den svenska regeringen skaffar sig insyn i Interpol – hur många fler svenska medborgare är rödflaggade av politiska skäl?

Svenska PEN och Internationella PEN kräver att Interpol blir bättre på att bedöma efterlysningarna, så att de är fria från politiska motiv och inte bryter mot mänskliga rättigheter. Interpol måste organiseras om, och upphöra vara ett verktyg för vissa staters försök att tysta kritiker i andra länder och strypa yttrandefriheten.

Dessa krav är det första steget. Vi har bara börjat arbetet med att få Interpol mer rättssäkert. Ingen ska behöva vara rädd för natten, för att det knackar på dörren, för att åka på semester.

 

Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN

22 Augusti 2017

PEN International kräver Hamza Yalzins omedelbara frisläppande

PEN International är djupt oroade över svenske medborgaren och författaren Hamza Yalcins gripande, och risken för att han lämnas ut till Turkiet där han riskerar 22 års fängelse. Sedan kuppförsöket förra året har landet runt 200 frihetsberövade journalister, många av dessa är anklagade för att stötta terrorism, men bevisningen har varit knapp eller ingen alls. PEN International kräver därför av de spanska myndigheterna att han omedelbart släpps och tillåts återvända till Sverige.

"It is highly alarming that Spain arrested Hamza Yalçın pursuant to a request emanating from Turkey, which through Interpol appears to be attempting to extend internationally its persecution of journalists for exercising their right to freedom of expression", säger Carles Torner, Executive Director vid PEN International.

”We are alarmed by the detention of Hamza Yalçın under charges that hide that he is persecuted for his writings and his analysis critical of the Turkish government. We ask for his immediate release", säger Carme Arenas, ordförande i Katalanska PEN, på plats i Barcelona.

Läs PEN Internationals fullständiga uttalande här:

http://www.pen-international.org/newsitems/spain-release-turkish-swedish-journalist/

28 Juli 2017

Rättegången mot journalister på den turkiska dagstidningen Cumhuriyet

 

Hur ska man reagera när vardagen blivit till galenskap? När det vanliga arbete man utfört i tjugo, kanske trettio år, plötsligt blivit en kriminell handling? Det är den fråga som 17 åtalade journalister och en stor del av den turkiska allmänheten nu står inför.

På fredag avslutas den nu pågående rättegången i Istanbul mot journalisterna från den välkända och respekterade dagstidningen Cumhuriyet. Under veckan som gått har tidningens redaktörer, tecknare, jurister och styrelsemedlemmar förhörts om artiklar de skrivit, telefonsamtal de ringt, personer de träffat eller intervjuat, rubriker de fattat beslut om och redaktionens prioriteringar – det vill säga helt vardagliga arbetsuppgifter på vilken tidningsredaktion som helst, överallt i världen. Två av de åtalade har lyckats fly landet, men de övriga måste alltså lämna vittnesmål om en arbetsdags helt triviala detaljer.

Sedan kuppförsöket i Turkiet för ett år sedan har 40 000 människor anhållits och ska ställas inför rätta. Aldrig tidigare har så många journalister stått på de åtalades lista, och den turkiska polisen fortsätter att gripa skrivande människor.

President Erdoğan skyllde kuppen på predikanten Fetüllah Gülen, bosatt i USA, och har sedan dess låtit avsätta 100 000 akademiker, bland annat forskare, jurister och poliser för påstått samröre med Gülen.

Flyktingöverenskommelsen med EU har hittills gett den turkiske presidenten ett politiskt övertag – men möjligen är han på väg att gå för långt i sina utrensningar. Förbundskansler Angela Merkel och andra tyska politiker har den senaste veckan låtit skarpare i tonen än tidigare. Det beror delvis på att den turkiska polisen den 5 juli grep en tysk medborgare, som tillsammans med andra människorättsaktivister befann sig på ett seminarium i Istanbul. Vid samma tillfälle greps den svenske medborgaren och människorättsaktivisten Ali Gharavi, men den svenska regeringen nöjer sig med att slå fast att man ”ser allvarligt” på gripandet.

En annan händelse i Turkiet som ökat spänningen är rättvisemarschen mellan Ankara och Istanbul som i juli genomfördes av det största oppositionspartiet, CHP, och där tiotusentals människor, även representanter för det kurdiska partiet HDP, deltog.

Jørgen Lorentzen från Norska PEN är på plats för att följa rättegången för PEN:s räkning. Han berättar att över tusen människor demonstrerar utanför rättssalen Caglayan i Istanbul, för att protestera mot rättegången och visa sitt stöd med de fängslade journalisterna. Läget har varit kaotiskt när flera hundra försökte ta sig in i rättssalen, som bara rymmer 75 personer. Han kan också berätta att det var djupt berörande att se de åtalade, som suttit fängslade sedan november, komma in i rättssalen. Familjemedlemmar vinkar och kastar slängkyssar och ler, som om alla försöker hålla varandras mod uppe.

Att följa förhandlingen är att kastas mellan tragik och komik. I det 368 sidor långa åtalet är det journalistikens väsen och arbetsformer som åtalas, det journalistiska hantverket som ställs till svars. Huvudanklagelsen mot tidningen består av att det som skrivits har bidragit till att ”diskreditera och neutralisera den turkiska republiken och regeringen”, och därmed anses tidningen ”stötta en terroristorganisation utan att vara medlem i den”.

Bitvis har processen varit absurd. Till exempel gripandet av den grävande journalisten Ahmet Şık. När en första omgång av tidningens journailster hade gripits, bestämde sig medarbetarna på Cumhuryiet att skicka en nyårshälsning till kollegorna i fängelse. De tog en bild av sig själva, och där står Ahmet Şık och vinkar och ler. Dagen därpå, den 30 december, greps han, och då fotografiet kom fram till de gripna i fängelser Silivri, satt han där själv. Men det mest absurda är att just Ahmet Şik varit en av Gülenrörelsen skarpaste kritiker – han har till och med skrivit en bok där han granskar den. Nu är han anklagad för att stödja rörelsen.

Åklagarna kräver mycket stränga straff. För medlemskap eller ”stöd” till en terroristorganisation riskerar Cumhuryiets journalister, tecknare och jurister mellan 7 och 43 års fängelse.

Nu råder stark oro, till och med skräck, bland den halva av befolkningen som inte stöder

president Erdoğan. I april i år hölls en folkomröstning i Turkiet, då 51, 2 procent av befolkningen röstade ja till en konstitutionsreform som kommer att göra presidenten till enväldig diktator. Sedan dess har han öppet talat om att återinföra dödsstraffet.

Naturligtvis måste vi konkret visa solidaritet med de skrivande människor, författare och journalister, som när som helst kan bli frihetsberövade eller hotas till livet. Och naturligtvis måste vi avkräva våra politiker starkare ord än den ”oro” som utrikesministern säger sig känna inför händelserna.

167 journalister och skribenter sitter fängslade i Turkiet idag. Solidaritet och motstånd finns

– till exempel har över tusen advokater anmält sig som försvarare till de åtalade från Cumhuriyet.

Svenska PEN stödjer de åtalade journalisterna. Vi kräver att de släpps fria. Tyskland har kritiserat Turkiet. Men var är Sveriges kritik, var är svenska regeringens solidaritet? Vad gör den svenska regeringen för att få den svenske medborgaren Ali Gharavi fri? Vad gör Sverige när yttrandefriheten helt öppet monteras ned och mänskliga rättigheter sätts ur spel?

 

Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN

19 Juli 2017

Turkiet uppmanas respektera yttrandefriheten

Det har gått ett år sedan det kuppförsöket i Turkiet den 17 juli 2016 som ledde till att över två hundra människor dog och över tusen skadades. PEN-center runt om i värden gör ett gemensamt uttalande som vidkänner de turkiska myndigheternas rätt att ställa de ansvariga för kuppförsöket inför rätta, men riktar skarp kritik mot de exempellösa åtgärderna som har fått till följd att en lång rad kritiska röster tystas. Turkiet uppmanas att omedelbart upphöra med det långtgående angreppet, att häva undantagstillståndet och respektera yttrandefriheten:

 

TURKEY: UPHOLD FREEDOM OF EXPRESSION

‘The Justice March – from 15 June to 9 July – was an historic moment of light and courage. The world watched with respect as thousands walked the 450 kilometres between Ankara and Istanbul to restore Turkey’s freedoms. We hope the Turkish government and judiciary will listen to their peoples’ brave call for justice.’ Jennifer Clement, PEN International President.

17 July 2017 – A year ago, a bloody coup attempt in Turkey left over two hundred people dead and over a thousand others injured.  While we recognise the right of the Turkish authorities to bring those responsible for crimes committed during these violent events to justice, the unprecedented crackdown that ensued has resulted in a near silencing of a wide range of critical voices.

Over 160 media outlets and publishing houses have been closed down since July 2016. Over 165 journalists and media workers have been jailed pending trial, making Turkey the biggest jailer of journalists in the world, surpassing China and Eritrea combined. Never in the near-100 year history of PEN have we recorded so many writers in prison in one country at one time. Over 145,000 civil servants have been summarily dismissed and more than 47,000 people have been jailed pending trial. Turkey’s Kurdish population has been disproportionately affected, with arrests of Kurdish journalists and MPs, closures of pro-Kurdish media outlets and the forced replacement of elected local officials.

These statistics are more than just numbers. These are people whose lives have been shattered as the Turkish authorities continue to abuse the state of emergency to stifle criticism and silence dissent.

A year on since the coup attempt, PEN Centres and members around the world urge the Turkish authorities to immediately end this far-reaching onslaught, to lift the state of emergency and to uphold freedom of expression, which is a cornerstone of any free and just society.

 

Chechen PEN Centre

Danish PEN

French PEN 

German PEN

Ghanaian PEN Centre 

Hungarian PEN

Icelandic PEN

Kurdish PEN

Norwegian PEN

Palestine PEN

PEN Afrikaans

PEN America

PEN Austria

PEN Bangladesh

PEN Cambodia

PEN Canada

PEN Català

PEN Centre of Bosnia and Herzegovina

PEN Eritrea in exile

PEN Lebanon 

PEN Mexico

PEN Myanmar

PEN Romania

PEN South Africa

PEN Suisse Romand

PEN Triste 

Philippine PEN

Portuguese PEN Centre

Russian PEN

San Miguel PEN

Serbian PEN Centre

Slovene PEN Centre

Swedish PEN

13 Juli 2017

Liu Xiaobo har avlidit

Det är med bestörtning Svenska PEN tar emot beskedet att Liu Xiaobo, mottagare av Nobels Fredspris 2010, har avlidit.

Litteraturkritikern och författaren Liu Xiaobo efterlyste politiska reformer i sitt hemland Kina och önskade ett flerpartisystem. Efter att ha levt utomlands i flera år återvände han 1989 i samband med protesterna på Himmelska Fridens Torg. Sedan dess har han fängslats upprepade gånger för sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Han var ordförande för Independent Chinese PEN Center 2003–2007.

Medan Liu Xiaobo satt fängslad för fjärde gången, tilldelades han Nobels Fredspris för sin långa och icke-våldsamma kamp för grundläggande mänskliga rättigheter i Kina. Den kinesiska regimen nekade honom rätten att sända en representant till Oslo för att ta emot priset i hans namn, och satte hans hustru i husarrest.

Liu Xiaobo dog som han hade levt; strikt kontrollerad av de kinesiska myndigheterna. Den 26 juni 2017 släpptes han ut ur fängelset efter att ha diagnosticerats med levercancer, men nekades lämna landet för att få vård i något annat land, trots att flera länder erbjöd sig att ta emot honom. Både hans liv och hans död utgör en smärtsam påminnelse av det höga pris en regimkritiker i Kina måste betala.

Våra tankar går till Liu Xiaobos hustru, poeten och fotografen Liu Xia, som endast tilläts övervakade möten med sin man en gång i månaden, och som tillbringade många år i husarrest. Svenska PEN kräver att hon får rätt att lämna landet, om det är hennes vilja, och erhåller största möjliga stöd under den svåra tid hon nu genomgår.

Liu Xiaobo sa en gång: ”Jag hoppas att jag är det sista offret för Kinas långa historia av att betrakta ord som brott”. Tillsammans med världens alla PEN center bär Svenska PEN hans dröm vidare.

Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN

 

 

 

<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Slut >>