Pressmeddelanden
9 Maj 2016

Can Dündar och Erdem Gül dömda till fängelse

Domen mot Cumhüriyets chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül föll fredagen den 6 maj. Dündar dömdes till fem år och tio månader i fängelse, Gül till fem år. Även om åklagarens krav på livstids fängelse med hårda restriktioner avvisades av domstolen är domen ett övergrepp mot det fria ordet.

29 April 2016

Vi stöttar sekulära bloggare och fritänkare i Bangladesh

Nordiska och estniska PEN fördömer våldshandlingarna och kräver skydd för de som är i fara.

Yttrandefriheten är återigen allvarligt hotad i Bangladesh där fyra fritänkare har mördats brutalt bara inom en månad:

26 April 2016

Fler brutala mord på fritänkare i Bangladesh

Igår mördades redaktören och aktivisten Xulhaz Mannan i Dhaka. Mannan var en av redaktörerna för Roopbaan, Bangladeshs enda hbtq-tidskrift.

Mordet på honom skedde bara två dagar efter att professor Rezaul Karim Siddique, som undervisade i engelska i Rajshahi i norra Bangladesh, brutalt höggs ned på väg till universitet och genast avled.

7 April 2016

Ytterligare en bangladeshisk bloggare mördad

Den sekulära bloggaren och juridikstudenten Nazimuddin Samad har mördats i Sutrapur, i distriktet Dhaka i Bangladesh. Det är sjätte gången sedan februari 2015 som en sekulär skribent eller aktivist dödats i Bangladesh.

 

22 Mars 2016

Sara Stridsberg tilldelas 2015 års Bernspris

”Svenska PENs Bernspris 2015 tilldelas Sara Stridsberg för att i romanen Beckomberga ha skildrat en miljö som spelat en stor men undanskymd roll i Stockholms liv – och för att, på det vis som betydande litteratur ska göra, ha gestaltat de svåra erfarenheter vi förknippar med platsen, som hittills placerats i skuggorna.”

 

14 Mars 2016

Vi välkomnar vår nya kansliansvarig Therese Bohman

Vi välkomnar Therese Bohman som ny kanslianvarig på Svenska PEN. Hon tillträder tjänsten idag den 14 mars. Hon kommer att arbeta deltid på kansliet på Kungsgatan 42, Stockholm.

10 Mars 2016

Attackerna mot journalisterna i Ingusjien måste utredas

Attacken mot sex journalister och två lokala människorättsaktivister i Ingusjien 9 mars, där bland andra Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren skadades, är en attack mot yttrandefriheten i regionen.

10 Mars 2016

Nytt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på fristadssystemet

Det har gått över tjugo år sedan idén att be städer skydda och främja förföljda författare föddes och började förverkligas. I dag finns det 52 fristäder runtom i världen och systemet har aldrig varit starkare än nu. Sverige har gått förbi förgrundslandet Norge och är just nu det land med flest fristäder i världen – hela femton stycken. Vi ägnar detta nummer helt och hållet åt fristadssystemet.

4 Mars 2016

Hoten mot Rushdie måste få ett slut

Det har gått 27 år sedan Irans forne ledare ayatolla Khomeini uttalade en dödsdom mot brittiske författaren Salman Rushdie för hans roman Satansverserna. Förra veckan meddelade statligt styrda iranska medier att de nu har höjt belöningen för att döda Rushdie med drygt 5 miljoner kronor. Svenska PEN och PEN International ser med allvar på det här och kräver att hoten mot honom får ett slut.

19 Februari 2016

Kurdiska PENs kontor attackerat

Den 2 februari attackerades Kurdiska PEN:s kontor i Sur Amed-distriktet i Diyarbakir. På grund av utegångsförbudet fick medlemmar i Kurdiska PEN inte tillgång till lokalerna förrän efter två dagar. Enligt deras rapporter är skadorna på lokalerna är omfattande och många dokument har skadats eller förstörts.

4 Februari 2016

Dödstraffet mot den saudiske poeten har upphävts

Den 2 februari beslutade den saudiska domstolen att upphäva dödsstraffet mot poeten Ashraf Fayadh. Straffet är nu omvandlat till åtta års fängelse och 800 piskrapp.

28 Januari 2016

Dömda poeter flytt från Iran

De två iranska poeterna, Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi som i oktober dömdes till fängelse i elva respektive nio år samt 99 piskrapp vardera, har nu flytt från Iran. Var de befinner sig är okänt. Brotten de anklagas för är hädelse, brott mot den islamiska regimen samt osedlighet.

26 Januari 2016

Georgisk poet dömd för ”huliganism”

Den georgiske poeten och människorättsaktivisten Irakli Kakabadze, som även är medborgare i USA, greps 25 december 2015 vid en fredlig protestaktion mot tillsättningen av en domare. 

17 December 2015

Dissidentbloggens nummer om Bangladesh finns ute nu

2015 är det år då fem tongivande sekulära röster tystades i Bangladesh. Avijit Roy, Washiqur Rahman, Ananta Bijoy Dash, Niloy Chakrabarti och förläggaren Faisal Arefin Dipan mördades av religiösa fanatiker för att de förde en fri intellektuell debatt i landet. Det här numret viker vi helt åt Bangladesh och hoten mot yttrandefriheten. Vi har bett författare, bloggare, aktivister och tecknare ge sin syn på det kritiska och akuta läget i landet. Ola Larsmo skriver i sitt förord:

”Det som nu pågår i Bangladesh riskerar att hamna i medial skugga från andra ständigt pågående kriser – som migrantkrisen, krigets Syrien, ISIS hot mot allt och alla. Men vi måste påminna oss vad som faktiskt pågår. I ett land som ligger geopolitiskt centralt i Sydostasien håller en demokratisk utveckling på att förbytas i sin motsats. Lyckas de religiösa extremisterna, och maktklicken bakom dem, att bryta utvecklingen mot större öppenhet riskerar det att förstärka en katastrofal utveckling i hela regionen.”

Shabnam Nadiya | Brev till min käre vän
Den 26 februari i år mördades bloggaren Avijit Roy på väg hem från en bokmässa tillsammans med sin fru. Författaren och översättaren Shabnam Nadiya som kände Avijit Roy sedan ungdomen har skrivit ett öppet brev till sin nära vän nio månader efter den ödesdigra dagen.  

Shamima Mitu | Kampen för ett progressiv Bangladesh fortsätter – i Sverige
Den 28-åriga bloggaren och journalisten Shamima Mitu lämnade Bangladesh den 5 november. Hon tog dessförinnan emot mordhot på grund av sina texter om sociala frågor. Med hjälp av Palmecentret och Svenska PEN tog hon sig till Gotland, där hon inväntar ett beslut om sin asylansökan. Daniel Gustafsson Pech har intervjuat henne.

Ratan Kumar Samadder | 84 bloggare på dödslistan
Bangladesh grundades som en sekulär stat – men den förra regimen införde islam som statsreligion. Det går inte ihop och den dubbla bokföringen har resulterat i en dragkamp vars yttersta följd är terror och politiskt våld. De som betalat det högsta priset är de som vill hålla samhällsdebatten och det fria samtalet vid liv, skriver Ratan Kumar Samadder, fristadsförfattare i norska Bergen.

Läs hela numret här

 

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION

Ola Larsmo
Chefredaktör och ansvarig utgivare
E-mail Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Telefon 0708-26 85 57

Elnaz Baghlanian
Redaktör
E-mail Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Telefon 0702-72 57 33

Dissidentbloggen är en digital tidskrift som ges ut av Svenska PEN. Vi lyfter fram de förbjudna texterna – de som inte kan skrivas och publiceras i författarnas egna hemländer – och ger dem en svensk och en internationell publik. Vi har i dag läsare i över 80 länder. Dissidentbloggen publiceras sedan 2011 med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, SIDA och Statens Kulturråd.

Illustration: Kajsa Nilsson

2 December 2015

Svenska PEN kräver att dödsdomen mot Ashraf Fayadh upphävs

Den palestinske poeten, konstnären och curatorn Ashraf Fayadh dömdes den 17 november till döden för ”apostasi” (avfall från islam) av en domstol i Abha i Saudiarabien. Domen baserades på Fayadhs diktsamling Instructions Within och på hans twitterposter och privata konversationer.

<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa > Slut >>