Pressmeddelanden
28 Februari 2017

MÖT DEN DÖDSHOTADE BLOGGAREN MISHU DHAR PÅ KULTURHUSET I STOCKHOLM

Mishu Dhar kom till Sverige på ett studentvisum 2015, men motivet bakom resan var hans rädsla för att bli dödad efter att i sin blogg ha kritiserat islam och försvarat kvinnors och etniska och religiösa minoriteters rättigheter. Under flera år hade han fått ta emot hot i form av telefonsamtal, sms och mejl, och sommaren 2014 överfölls han och misshandlades av okända män. Ett par veckor senare inledde islamistiska grupper i Bangladesh en serie mord på bloggare, förläggare, redaktörer och akademiker med sekulära åsikter. Nu vill Migrationsverket skicka tillbaka honom till Bangladesh.

I en skrivelse från regeringen som publicerades nyligen nämns morden på sekulära bloggare i Bangladesh som ett exempel på religiöst motiverade kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Ändå vill Migrationsverket skicka tillbaka Mishu Dhar, och i förlängningen andra bloggare, till det land där han löper stor risk att utsättas för just detta. Är det förenligt med Sveriges humanitära åtaganden?

 

Tid: Torsdag den 9 mars kl. 17.30-18.30

Plats: Foajé 3, våning 3, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

 

Medverkande:

 

Kerstin Brunnberg, journalist

Mishu Dhar, bangladeshisk bloggare

Christer Sturmark, ordförande i förbundet Humanisterna

Annika Thor, ordförande Fängslade Författares kommitté

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

Samtalsledare: Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN

 

Hjärtligt välkomna!

Svenska PEN

24 Februari 2017

PEN International om hoten mot Mishu Dhar

"Mishu Dhar har mycket goda skäl att frukta att han skulle mötas av hot och våld eller till och med mördas om han återvände till Bangladesh. Det är högst osannolikt att han trots de uppenbara mordhot han utsätts för skulle få något skydd av polisen."
23 Februari 2017

Hotade bloggaren Mishu Dhar skickas tillbaka

Den bangladeshiske bloggaren Mishu Dhar hotades till livet i sitt hemland. Nu vill Migrationsverket skicka tillbaka honom till Bangladesh. Svenska PEN och Förbundet Humanisterna anser att beslutet strider mot Sveriges åtagande att skydda yttrandefriheten.
10 Februari 2017

Stefan Löfven bör kräva att Narges Mohammadi friges


Inför statsminister Stefan Löfvens resa till Iran den 11-12 februari 2017, vill vi i Svenska PEN framföra vår allvarliga oro över utvecklingen i Iran. Under decennier har grundläggande mänskliga rättigheter utsatts för grova kränkningar och den redan kraftigt begränsade yttrandefriheten är ständigt föremål för nya attacker.

21 December 2016

Svenska PEN anställer generalsekreterare och kanslist

I samband med att Svenska PEN inleder arbetet med Det svenska projektet anställs Anna Livion Ingvarsson som generalsekreterare/Executive Director samt Stefan Lindberg som kanslist.
16 December 2016

Niko Ago får asyl i Sverige

Den grekisk-albanske journalisten Niko Ago som hotats av det nazistiska partiet Gyllene gryning har fått asyl i Sverige. Migrationsdomstolen omprövade den 15 december utvisningsbeslutet mot Niko Ago och beviljade honom och hans familj permanent uppehållstillstånd och flyktingstatus.
5 December 2016

Nyårshälsningar till fängslade författare - i år i fyra städer

Snart är det dags för de traditionsenliga nyårshälsningarna till fängslade författare runt om i världen. På adresslistan som sammanställts av PEN International finns kända namn som årets Tucholskypristagare Aslı Erdogan, Raif Badawi, Narges Mohammadi, Dina Meza och Gau Yu, 
2 December 2016

Välkommen till ett samtal om litteratur och ondska

Författaren och Auschwitzöverlevaren Elie Wiesel sade att Förintelsen aldrig fick bli ett “ämne” för skönlitteraturen. Det vore att brista i respekt mot de mördade. Nobelpristagaren Imre Kertesz, som även han överlevde dödslägret, menade tvärtom att Auschwitz “bara gick att förstå som roman”. 

Hur kan och får denna yttersta ondska skildras? 

1 December 2016

Akademibokhandeln rullar ut röda mattan för hot och hat

”Skriv gärna en bok till försvar för det fria ordet – men bokhandeln vågar inte tala med dig offentligt.” Författarförbundet, Journalistförbundet och Svenska PEN uttalar sig om Akademibokhandelns inställda författarsamtal.
24 November 2016

Migrationsdomstolen omprövar Niko Agos utvisning

Den grekiske journalisten Niko Ago lever under dödshot sedan 2012 efter att ha granskat det nazistiska partiet Gyllene gryning. Trots hot mot honom och hans familj nekas han asyl i Sverige. I dag omprövas hans fall. 
 
22 November 2016

Frige Bigeldy Gabdullin, ordförande i PEN Kazakstan!

Författaren och journalisten Bigeldy Gabdullin greps 15 november, på Fängslade författares dag, anklagad för utpressning. PEN International och Svenska PEN fruktar att Gabdullin fängslats på grund av sin kritiska rapportering om korruption inom statliga myndigheter. 
15 November 2016

Bonnierförlagen startar auktion till förmån för Svenska PEN

Bonnierförlagen auktionerar ut alster skapade av författare, poeter, illustratörer och serietecknare på temat yttrandefrihet till förmån för Svenska PEN. 
15 November 2016

Fängslade författares dag uppmärksammas i fem städer

 
Den 15 november arrangerar Göteborg, Malmö, Stockholm, Uppsala och Växjö uppläsningar och författarsamtal till stöd för hotade och fängslade författare, i år med Turkiet som genomgående tema, med anledning av läget i landet samt årets Tucholskypristagare Aslı Erdoğan. 
 
Nedan följer information om varje stads program. Varmt välkomna! 
 
***
 
GÖTEBORG
 
Tillsammans med Svenska PEN uppmärksammar Göteborgs Litteraturhus Fängslade författares dag med en helkväll åt den turkiska författaren, människorättsaktivisten och Tucholskypristagaren Aslı Erdoğan.
 
Kvällens program innehåller panelsamtal om den politiska situationen i Turkiet där Aslı Erdoğans författarskap sätts in i en större kontext. Panelen diskuterar även hennes fall och situation just nu. Skådespelaren Henrik Holmberg läser på svenska ur Aslı Erdoğans verk, översatta av Ulla Lundström.
 
Medverkande:
Cengiz Candar, statsvetare
Ragip Zarakolu, journalist
Nalin Pekgul, f.d. riksdagsledamot
Samtalsledare är Anna Mattsson, författare och styrelseledamot i Svenska PEN och Johan Öberg, översättare och medlem i Svenska PEN.
Magnus Sundberg, tidskriften Eyewitness, medverkar med bildspel från Istanbul.
 
Fri entré.
 
Tid: kl. 19.00 | Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1
 
 
 
***
 
MALMÖ
 
På Fängslade författares dag i år gästas Författarscenen Angela Gui, dotter till svenske förläggaren Gui Minhai som den 17 oktober 2015 försvann från sitt semesterhem i Thailand och som sedan dess utan åtal eller rättegång hålls fängslad i Kina. Angela Gui berättar i samtal med Per Svensson om sin fars verksamhet och fall samt inskränkningarna av yttrandefrihet i Kina. 
 
Medverkar gör också poeten Faraj Bayrakdar, som efter två diktsamlingar i hemlandet greps av den syriska underrättelsetjänsten och i fjorton år satt fängslad. Idag lever Bayrakdar i Stockholm och hans poesi hyllas över hela Europa. Bayrakdar läser sin poesi och samtalar med Rakel Chukri.
 
Dessutom läser Athena Farrohzad, Elisabeth Hjorth och Eiríkur Örn Norðdahl ur verk av årets Tucholskypristagare Aslı Erdoğan.
 
I samarbete med Svenska PEN
 
Fri entré
 
Tid: kl. 19.00 | Plats: Ljusets kalender på Stadsbiblioteket, Malmö
 
 
 
***
 
STOCKHOLM
 
Den 15 november varje år påminner PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Årets Tucholsky-pristagare, Asli Erdogan, sitter fängslad i Turkiet. Vi ägnar därför kvällen åt att belysa situationen för henne och för alla de andra författare, journalister och publicister som just nu sitter inspärrade i Turkiet för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar.
Välkommen till en kväll med samtal, uppläsningar och utdelning av Tucholskypriset!
 
Ayşegül Tözeren, litteraturkritiker, aktivist och vän till Asli Erdogan talar om situationen i Turkiet.
Eugene Schoulgin, författare och Turkietkännare, i samtal med Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN.
 
Tucholskypriset delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke. På plats för att ta emot det finns Mine Aydostlu, Asli Erdogans mor.
 
Uppläsningar av författarna Anna Axfors, Marit Furn, Hans Gunnarsson, Agneta Klingspor och Tone Schunnesson.  
 
Konferencier Ulrika K Engström
 
Musik framförs av Anders Lagerqvist och Mattias von Wachenfeldt.
 
Fängslade författares dag arrangeras i samarbete med Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern och med stöd från Svenska Akademien.
 
Entré: 100 kr
PEN-medlem: 70 kr
Köp din biljett på Kulturhusets webbplats, på telefon 08-506 20 200, i biljettkassan på Kulturhuset eller i dörren.
 
Tid: kl. 19.30 | Plats: Hörsalen, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
 
 
 
***
 
UPPSALA
 
Turkiet är fokusland för Fängslade författares dag 2016. Den turkiska journalisten Emine Karakitapoglu, som bor i Uppsala, talar om läget för journalister och författare i Turkiet.
 
Uppsalaförfattarna Ali Akis (turkiska), Nawid Akhgar, Adelaida Caballero, Malcolm Cederback, Anna Franklin, Dag Thelander och Christina Wahldén (svenska) läser texter av turkiska författare
 
Musikinslag av Roland Keijser.
 
Samarrangemang med Stadsbiblioteket, Svenska PEN m fl
 
Fri entré. Boka biljett i Stadsbibliotekets reception, 018-727 17 00. Hämta ut biljetten senast 30 min före programmets start.
 
Tid: 18.00–19.30 | Mallas sal, Stadsbiblioteket
 
 
 
***
 
VÄXJÖ
 
På Fängslade författares dag går Växjös kulturaktörer samman för att uppmärksamma alla de författare och journalister som fängslas, tys­tas och censureras runt om i världen. Var med och visa ditt stöd.
 
Förbjuden dramatik
Skådespelare från Regionteatern Blekinge Kronoberg läser utdrag ur förbjuden dramatik från hela världen.
Tid: kl. 12.00 – 12.30 |  Folkuniversitetets café, Lineborgsplan, Växjö
 
De farliga böckerna
Ulrika Knutsson, journalist och författare, berättar om hur litteraturen stått inför rätta under 250 år
Tid: kl. 18.00 - 19.00 | Växjö stadsbibliotek, sal Galaxen.
 
Båda arrangemangen har fri entré och kräver ingen anmälan. 
 
Fängslade författares dag i Växjö arrangeras av: Det fria ordets hus, forskargruppen Concurrences vid Linnéuniversitetet, Folkuniversitetet, Kulturparken Småland Regionteatern Blekinge Kronoberg och Växjö stadsbibliotek.
 
 
11 November 2016

Årets Tucholskypristagare riskerar livstids fängelse

Turkiets statliga nyhetsbyrå meddelade igår att turkiska åklagare kräver livstids fängelse för författaren och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan, som anklagas för samröre med en beväpnad terrororganisation.
4 November 2016

Svenska PEN startar Det svenska projektet och förstärker kansliet

Med stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse startar Svenska PEN ett nytt projekt, Det svenska projektet, och ska i samband med detta anställa en Generalsekreterare/Executive Director samt stärka kansliet med ytterligare en kanslisttjänst.
<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Slut >>