Pressmeddelanden
29 September 2016

Narges Mohammadis dom fastställd efter överklagande

Den iranska journalisten och demokratiaktivisten Narges Mohammadi dömdes i våras till ett 16-årigt fängelsestraff. Efter att domen överklagats fastslog högsta domstolen i veckan att den kvarstår. 
20 September 2016

Svenska PENs Tucholskypris 2016 går till Aslı Erdoğan

Svenska PEN tilldelar 2016 års Tucholskypris till den turkiska författaren Aslı Erdoğan. 
Motiveringen lyder: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”
13 September 2016

PEN välkomnar migranters och asylsökandes röster

De nordiska PEN-centren är övertygade om att det är i våra samhällens intresse att alla röster gör sig hörda. Vi är bekymrade över att de nordiska ländernas regeringar inte kan garantera och skydda migranters och asylsökandes yttrandefrihet.
12 September 2016

Adnan Hassanpour släppt ur fängelse efter tio år

Den iransk-kurdiske journalisten, författaren och människorättsaktivisten Adnan Hassanpour släpptes 10 september ur fängelset efter närmare tio år.

3 September 2016

Lyckad manifestation vid Turkiska ambassaden

Den manifestation som ordnades vid Turkiska ambassaden den 1 september av Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, tidskriften Svartvitt och Svenska Stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet samlade runt 50 personer.

27 Augusti 2016

Turkiet: författaren Aslı Erdoğan gripen – nekas tillgång till medicin

Vid ett tillslag mot mer än tjugo journalister vid tidningen Özgür Gündem den 17 augusti greps den kända turkiska romanförfattaren, kolumnisten och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan. 

4 Augusti 2016

Turkiet: Oroande tillslag mot journalister och fria medier efter kuppförsöket

Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 15 juli har situationen för det fria ordet i landet ytterligare förvärrats. 59 journalister och andra skribenter har gripits, 132 medieorganisationer och 29 förlag har beordrats att stänga.

4 Augusti 2016

Narges Mohammadi avslutade hungerstrejken - får ha kontakt med sina barn

Den iranska journalisten och demokratiaktivisten Narges Mohammadi avslutade den 16 juli sin tjugo dagar långa hungerstrejk sedan fängelsemyndigheterna accepterat hennes krav på att få ha regelbunden kontakt med sina barn. 

4 Augusti 2016

Hermann Kesten-priset till Can Dündar och Erdem Gül

Tyska PEN har tilldelat de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül sitt Hermann Kesten-pris för 2016.

3 Augusti 2016

Kambodjanska politiska analytikern Kem Ley har mördats

Under senare år har det politiska klimatet i Kambodja hårdnat alltmer, och det har blivit allt svårare för oppositionella och regimkritiska att verka i landet. En av kämparna för yttrandefrihet och demokrati, Kem Ley, sköts till döds söndagen den 10 juli på ett kafé på en bensinstation i korsningen Boulevard Monivong – Mao Tse Toung i centrala Phnom Penh. 

15 Juni 2016

Inget nytt åtal mot Mohammad Sadigh Kaboudvand

Den kurdiske journalisten och författaren Mohammad Sadigh Kaboudvand avbröt den 10 juni sin månadslånga hungerstrejk efter att ha fått garantier för att myndigheterna inte kommer att väcka nytt åtal mot honom.

1 Juni 2016

Tre nya hedersmedlemmar i Svenska PEN

Vid Svenska PEN:s senaste styrelsemöte valdes tre nya hedersmedlemmar in: Narges Mohammadi, Jorge Olivera Castillo och Ángel Santiesteban Prats.

31 Maj 2016

Mohammad Sadigh Kaboudvand förd till sjukhus

Den iranske journalisten och människorättsaktivisten Mohammad Sadigh Kaboudvand, som har suttit fängslad i Evinfängelset sedan juli 2007, hungerstrejkar sedan 23 dagar.
23 Maj 2016

Narges Mohammadi skriver från fängelset

Den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi har enligt uppgift nyligen dömts till tio års fängelse, bland annat för att ha "spridit propaganda mot systemet" och ha varit medlem i "en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten".

9 Maj 2016

Can Dündar och Erdem Gül dömda till fängelse

Domen mot Cumhüriyets chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül föll fredagen den 6 maj. Dündar dömdes till fem år och tio månader i fängelse, Gül till fem år. Även om åklagarens krav på livstids fängelse med hårda restriktioner avvisades av domstolen är domen ett övergrepp mot det fria ordet.

<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Slut >>