Pressmeddelanden
14 Mars 2016

Vi välkomnar vår nya kansliansvarig Therese Bohman

Vi välkomnar Therese Bohman som ny kanslianvarig på Svenska PEN. Hon tillträder tjänsten idag den 14 mars. Hon kommer att arbeta deltid på kansliet på Kungsgatan 42, Stockholm.

10 Mars 2016

Attackerna mot journalisterna i Ingusjien måste utredas

Attacken mot sex journalister och två lokala människorättsaktivister i Ingusjien 9 mars, där bland andra Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren skadades, är en attack mot yttrandefriheten i regionen.

10 Mars 2016

Nytt nummer av Dissidentbloggen fokuserar på fristadssystemet

Det har gått över tjugo år sedan idén att be städer skydda och främja förföljda författare föddes och började förverkligas. I dag finns det 52 fristäder runtom i världen och systemet har aldrig varit starkare än nu. Sverige har gått förbi förgrundslandet Norge och är just nu det land med flest fristäder i världen – hela femton stycken. Vi ägnar detta nummer helt och hållet åt fristadssystemet.

4 Mars 2016

Hoten mot Rushdie måste få ett slut

Det har gått 27 år sedan Irans forne ledare ayatolla Khomeini uttalade en dödsdom mot brittiske författaren Salman Rushdie för hans roman Satansverserna. Förra veckan meddelade statligt styrda iranska medier att de nu har höjt belöningen för att döda Rushdie med drygt 5 miljoner kronor. Svenska PEN och PEN International ser med allvar på det här och kräver att hoten mot honom får ett slut.

19 Februari 2016

Kurdiska PENs kontor attackerat

Den 2 februari attackerades Kurdiska PEN:s kontor i Sur Amed-distriktet i Diyarbakir. På grund av utegångsförbudet fick medlemmar i Kurdiska PEN inte tillgång till lokalerna förrän efter två dagar. Enligt deras rapporter är skadorna på lokalerna är omfattande och många dokument har skadats eller förstörts.

4 Februari 2016

Dödstraffet mot den saudiske poeten har upphävts

Den 2 februari beslutade den saudiska domstolen att upphäva dödsstraffet mot poeten Ashraf Fayadh. Straffet är nu omvandlat till åtta års fängelse och 800 piskrapp.

28 Januari 2016

Dömda poeter flytt från Iran

De två iranska poeterna, Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi som i oktober dömdes till fängelse i elva respektive nio år samt 99 piskrapp vardera, har nu flytt från Iran. Var de befinner sig är okänt. Brotten de anklagas för är hädelse, brott mot den islamiska regimen samt osedlighet.

26 Januari 2016

Georgisk poet dömd för ”huliganism”

Den georgiske poeten och människorättsaktivisten Irakli Kakabadze, som även är medborgare i USA, greps 25 december 2015 vid en fredlig protestaktion mot tillsättningen av en domare. 

17 December 2015

Dissidentbloggens nummer om Bangladesh finns ute nu

2015 är det år då fem tongivande sekulära röster tystades i Bangladesh. Avijit Roy, Washiqur Rahman, Ananta Bijoy Dash, Niloy Chakrabarti och förläggaren Faisal Arefin Dipan mördades av religiösa fanatiker för att de förde en fri intellektuell debatt i landet. Det här numret viker vi helt åt Bangladesh och hoten mot yttrandefriheten. Vi har bett författare, bloggare, aktivister och tecknare ge sin syn på det kritiska och akuta läget i landet. Ola Larsmo skriver i sitt förord:

”Det som nu pågår i Bangladesh riskerar att hamna i medial skugga från andra ständigt pågående kriser – som migrantkrisen, krigets Syrien, ISIS hot mot allt och alla. Men vi måste påminna oss vad som faktiskt pågår. I ett land som ligger geopolitiskt centralt i Sydostasien håller en demokratisk utveckling på att förbytas i sin motsats. Lyckas de religiösa extremisterna, och maktklicken bakom dem, att bryta utvecklingen mot större öppenhet riskerar det att förstärka en katastrofal utveckling i hela regionen.”

Shabnam Nadiya | Brev till min käre vän
Den 26 februari i år mördades bloggaren Avijit Roy på väg hem från en bokmässa tillsammans med sin fru. Författaren och översättaren Shabnam Nadiya som kände Avijit Roy sedan ungdomen har skrivit ett öppet brev till sin nära vän nio månader efter den ödesdigra dagen.  

Shamima Mitu | Kampen för ett progressiv Bangladesh fortsätter – i Sverige
Den 28-åriga bloggaren och journalisten Shamima Mitu lämnade Bangladesh den 5 november. Hon tog dessförinnan emot mordhot på grund av sina texter om sociala frågor. Med hjälp av Palmecentret och Svenska PEN tog hon sig till Gotland, där hon inväntar ett beslut om sin asylansökan. Daniel Gustafsson Pech har intervjuat henne.

Ratan Kumar Samadder | 84 bloggare på dödslistan
Bangladesh grundades som en sekulär stat – men den förra regimen införde islam som statsreligion. Det går inte ihop och den dubbla bokföringen har resulterat i en dragkamp vars yttersta följd är terror och politiskt våld. De som betalat det högsta priset är de som vill hålla samhällsdebatten och det fria samtalet vid liv, skriver Ratan Kumar Samadder, fristadsförfattare i norska Bergen.

Läs hela numret här

 

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION

Ola Larsmo
Chefredaktör och ansvarig utgivare
E-mail Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Telefon 0708-26 85 57

Elnaz Baghlanian
Redaktör
E-mail Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Telefon 0702-72 57 33

Dissidentbloggen är en digital tidskrift som ges ut av Svenska PEN. Vi lyfter fram de förbjudna texterna – de som inte kan skrivas och publiceras i författarnas egna hemländer – och ger dem en svensk och en internationell publik. Vi har i dag läsare i över 80 länder. Dissidentbloggen publiceras sedan 2011 med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, SIDA och Statens Kulturråd.

Illustration: Kajsa Nilsson

2 December 2015

Svenska PEN kräver att dödsdomen mot Ashraf Fayadh upphävs

Den palestinske poeten, konstnären och curatorn Ashraf Fayadh dömdes den 17 november till döden för ”apostasi” (avfall från islam) av en domstol i Abha i Saudiarabien. Domen baserades på Fayadhs diktsamling Instructions Within och på hans twitterposter och privata konversationer.

26 November 2015

Domen mot Gao Yu står fast, men straffet lindras

Den kinesiska redaktören och journalisten Gao Yu dömdes i april 2015 till sju års fängelse för att ha ”avslöjat statshemligheter” genom att ha lämnat ut ett internt dokument från Kommunistpartiet till utländska media. Domen ledde till protester från både regeringar och människorättsorganisationer, däribland från Svenska PEN

12 November 2015

Svenska PEN ger ut Raif Badawis bok och ordnar en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad

I samband med Fängslade författares dag den 15 november, ger Svenska PEN ut den saudiarabiska bloggaren Raif Badawis bok, 1000 piskrapp. På fredag den 13 november kl. 12.00 samlas även Svenska PENs styrelse utanför Saudiarabiens ambassad för att hålla en stilla manifestation för Badawi. 

11 November 2015

Svenska PENs Tucholskypris 2015 går till Arkadij Babtjenko

Svenska PEN tilldelar 2015 års Tucholskypris till den ryske författaren och journalisten Arkadij Babtjenko. Motiveringen lyder: ”För sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet”.

16 Oktober 2015

PEN International får sin första kvinnliga ordförande

Just nu äger PENs årliga kongress rum i Quebec City, där 270 delegater från 84 center har samlats under en vecka. Den kanadensiske författaren, John Ralston Saul, avgår som ordförande för PEN International efter sex år. Hans efterträdare blir den mexikansk-amerikanska författaren Jennifer Clement. Clement blir PEN Internationals första kvinnliga ordförande någonsin.

11 Augusti 2015

Hossein Ronaghi Maleki får inte tvingas tillbaka till fängelset

Den iranske bloggaren Hossein Ronaghi Maleki släpptes ur fängelset i mitten av juni 2015 av medicinska skäl, men har nu beordrats att återvända. 

<< Start < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Slut >>