September 2009
4 September 2009

Tucholskypriset 2009

Tucholskypriset 2009 till Dawit Isaak

Svenska PEN delar årligen ut ett pris till minne av Kurt Tucholsky, (1890-1935), tysk författare som flydde till Sverige undan nazistregimen och som i förtvivlan tog sitt eget liv i Göteborg hösten 1935.

Den 15 november hölls årets program på Fängslade författares dag på Forum för samtidskultur i Stockholm. Det var ett mycket rikt program med tynmgdpunkt på afrikansk litteratur, nusik och dramatik; gäst var författaren Chenjerai Hove från Zimbabwe, just nu i exil i Norge. Svenska författare framförde texter av afrikanska kollegor, bland dem den tidigare Tucholskypristagren Yvonne Vera som 2004 avled i AIDS. Afrikanska tonsättare framfördes av Roland Pöntinen på flygel, en grupp från Dramaten spelade en kort version av Wole Soyinkas "Det starka släktet" och danstruppen Kaloack medverkade.

Särskilda gäster var också Dawit Isaaks familj, som i pristagrens frånvaro tog emot årets Tucholskypris. Vår motivering löd:

"Dawit Isaaks namn har för hela svenska folket blivit en synonym för kamp för yttrande- och tryckfrihet. Hans öde är ett tydligt exempel på hur förtryckare fruktar det fria ordet. Priset går till honom för hans principfasta arbete med att i journalistikens och dramatikens form arbeta för ett öppet, demokratiskt samhälle."

Under årens lopp har priset tilldelats författare och journalister som Adam Zagajewskij, Salman Rushdie, Bei Dao, Taslima Nasrin och Nurrudin Farah. 2008 gick det till den mexikanska journalisten Lydia Cacho.

 


 

Publicerad i Frige Dawit Isaak