Februari 2018
16 Februari 2018

Livstidsdomar i Istanbul

 

Brottsdomstolen i Silivri i Istanbul dömde på fredagseftermiddagen en av Turkiets mest framstående romanförfattare, Ahmet Altan, hans bror, Mehmet Altan, professor i ekonomi, och journalisten Nazli Ilicak för påstått samröre med den sk Gülenrörelsen, till vardera livstids fängelse.

Ytterligare tre medieprofiler åtalade i samma rättegång hotas nu av ett helt liv bakom galler. Ahmet Altan som tidigare varit chefredaktör för den politiska tidskriften, Taraf, anklagades tillsammans med de övriga åtalade för att i förväg ha känt till de misslyckade kupplanerna sommaren 2016. Dessutom påstods de ha haft ett finger med i själva kuppen och gett ”förhärligande budskap om denna” i ett TV-program kvällarna innan.

Ahmet Altan och hans bror Mehmet Altan, har suttit fängslade sedan september 2016. Den 73-åriga kvinnliga journalisten Nazli Ilicak var en av de första som greps. Även hon är välkänd profil i Turkiet som dessutom suttit i parlamentet.   .

Strax innan Ahmet Altan fängslades gjorde han följande uttalande: ”Det här är vårt land, vi har inget att frukta. Vi kommer alltid att försvara lagen och demokratin.”

I ett utsmugglat brev från högsäkerhetsfängelset i Istanbul skrev han nyligen: ”De har makten att placera mig bakom lås och bom, men de kommer aldrig att lyckas spärra in mig i fängelset. Så fort de gör det kommer jag att kasta mig ut på en resa i världen, vilande på min oändliga själs vingar. För liksom alla andra författare kan jag skapa magi. Jag kan spränga väggar med denna förmåga.”

En rad författare, bland dem Arundhati Roy, JM Coetze, Philip Oullman och AS Byatt har tidigare krävt hans omedelbara frigivning.

Svenska PEN anser att domarna är ett tecken på rättsstatens upplösning i Turkiet. Situationen för andra gripna journalister är mycket oroande i och med dagens dystra besked.

I Dissidentbloggen #23 med tema Turkiet finns Ahmet Altans försvarstal i svensk översättning: Ett slakthus för lag och rätt

Publicerad i Pressmeddelanden
12 Februari 2018

En fatwa mot det fria ordet – en kväll om Salman Rushdie och yttrandefrihet

 

14 februari kl 18.00–19.30

Sävja kulturcentrum i Uppsala

Den 14 februari 2018 är det 29 år sedan fatwan utfärdades mot Salman Rushdie och det har fått konsekvenser över hela världen. För att uppmärksamma årsdagen för händelsen bjuder Sävja kulturcentrum, Uppsala kulturförvaltning och Svenska PEN in till samtal och historisk överblick ur svenskt och internationellt perspektiv, om ordern som inte bara var en dödsorder mot Salman Rushdie, utan mot det fria ordet överallt.

Programpunkten arrangeras av Uppsala kommun i samarbete med Svenska PEN. Kulturrådet har beviljat bidrag för projektet

Tider för programmet

18.00–18.30
Ord med stora konsekvenser – Arne Ruth
En historisk skildring över de senaste 29 åren med fatwan

Arne Ruth är publicist med stor erfarenhet av och engagemang för kultur- och samhällsfrågor. Arne var under utfästelsen av fatwan mot Salman Rushdie chefredaktör och chef för kulturredaktionen på Dagens Nyheter 1982–1998.

18.30–19.00

De internationella följderna av fatwan – Massood Mafan
Hur har domen påverkat intellektuella och författare runt om i världen?

Massood Mafan, verksamhetsledare, Sävja kulturcentrum samt styrelsemedlem i Svenska PEN, med bred kunskap i kultur och demokratifrågor.

19.00–19.30
Fatwan, framtiden och litteraturens roll - Elisabeth Åsbrink
Intervju med Arne Ruth och Massood Mafan

Elisabeth Åsbrink, författare, journalist och ordförande Svenska PEN, intervjuar Arne Ruth och Massood Mafan om litteraturen har några gränser och deras tankar om fatwan – kommer den hävas?

Efter intervjun öppnas det upp för frågor och samtal med publiken.

Programmet på Sävja kulturcentrum är det första av en serie program som Uppsala kommun arrangerar för att uppmärksamma att kommunen firar 10 år som fristad för förföljda författare.

Publicerad i Pressmeddelanden
12 Februari 2018

Svenska PENs ordförande Elisabeth Åsbrink uttalar sig om Gui Minhai

 

Elisabeth Åsbrink uttalar sig om fallet Gui Minhai i Expressen och Sveriges Radio.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad i Pressmeddelanden
6 Februari 2018

KINESISKA MYNDIGHETER MEDGER ATT GUI MINHAI ÄR FÄNGSLAD

Efter drygt två veckors tystnad meddelade de kinesiska myndigheterna, vid en pressbriefing på tisdagen, att den svenske medborgaren Gui Minhai är "föremål för tvångsåtgärder".

Talespersonen från det kinesiska utrikesdepartementet hävdade att Gui Minhai brutit mot kinesisk lag och därför sitter fängslad, men vägrade att svara på frågor om var han hålls. Enligt talespersonen avfärdar Kina krav från Sveriges utrikesminister om att Gui Minhai ska släppas och återförenas med sin dotter, som "oansvariga".

- Uttalandet från den kinesiska regeringen är mycket oroande. Efter att Gui Minhai släpptes ur fängelset i oktober förra året, har de kinesiska myndigheterna hävdat att han var fri, trots att han har stått under sträng övervakning och inte tillåtits lämna landet. Att han nu återigen är fängslad, på hemlig plats, utan vare sig kontakt med sin dotter eller UD är djupt upprörande och strider mot alla rättsprinciper säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

Svenska PEN kräver att Gui Minhai, omedelbart och villkorslöst släpps fri, att han får tillgång till nödvändig läkarvård och tillåts lämna Kina och återvända till Sverige.
Gui Minhai är förläggare och har nyligen emottagit Prix Voltaire.

Publicerad i Pressmeddelanden