Februari 2018
23 Februari 2018

6000 dagar sedan Dawit Isaak fängslades

Måndagen den 26 februari är det 6000 dagar sedan den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak frihetsberövades.

Vid det här laget känner nog de flesta i Sverige till ödet för svensk-eritreanske trebarnspappan från Lerum. Dawit Isaak fängslades den 23 september 2001 i Eritrea. Hans brott är att han och några journalistkollegor grundade landets första oberoende dagstidning, Setit.

Trots att det i dagarna gått 6 000 dagar nekas Isaak fortfarande advokat, familjebesök och rättslig prövning. Och det löfte som Eritrea gav sommaren 2016 om att Isaak snart skulle ställas inför rätta har ej infriats.

År efter år fortsätter Eritrea att rankas som ett av världens värsta länder för journalister. Sedan 2001 finns det inga oberoende medier i landet.

Svenska PEN fortsätter att påminna om Isaaks fall och hans kamp för oberoende journalistik. Ingen ska fängslas för sina ord eller åsikter. 6000 dagar är 6000 för många. Det räcker nu. Vi uppmanar Eritrea att omedelbart frige Dawit Isaak.

 

Publicerad i Pressmeddelanden
22 Februari 2018

Iran och hotet mot det fria ordet - Narges & Narges!

 

Just nu går unga kvinnor ut på gator och torg i Teheran och tar av sig sina slöjor för att demonstrera för kvinnors rättigheter. Den unga kvinnan Narges Hosseini tog av sin slöja i en protestvåg som startade i december. Hon är nu känd som "den andra revolutionens dotter" och fängslades för att ha brutit mot hijab-lagen. (Hon är för tillfället släppt i väntan på rättegång). Flera kvinnor följer nu hennes exempel.

Bland poeter och författare som lever i Iran sitter flera fängslade och Svenska PEN har särskilt uppmärksammat Narges Mohammadi och kräver hennes frigivning. Kampen för yttrandefriheten har pågått före och efter den islamiska revolutionen för snart fyrtio år sedan. Kvällens samtal rör sig från 1978, året före iranska revolutionen, till 1998 och nu 2018, om hur förhållandet för det fria ordet för författare, konstnärer och journalister har påverkats. 

Välkomna till ett samtal om Iran inifrån och utifrån och kampen för det fria ordet. Samtalet sker på engelska.

Tisdag 27 februari kl 17.30 - 19.00
Foajé 3, våning 3 på Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré

Medverkande:

Parvin Ardalan, författare och journalist, aktiv i kvinnorörelsen, lever i exil i Malmö. 
Sholeh Irani, utrikesredaktör Feministiskt Perspektiv, har startat flera tidskrifter på både svenska och farsi, bland annat Iranska kvinnors röst. 
Hammad Reza Mohammadi, översättare och lärare från Iran, lever i exil i Norge. Bror till Narges Mohammadi
Elisabeth Löfgren, ordförande för Fängslade Författares kommitté i Svenska PEN

Musik: AVA ensamble med Hassan Moghadamm, tar, Ehsan Kazemi, santor och Hiva Khatib, tombak

Programkvällen arrangeras i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern med stöd av Stiftelsen Natur & Kultur och Postkodlotteriets Kulturstiftelse

 

Publicerad i Pressmeddelanden
20 Februari 2018

Internationellt upprop mot Kina: Frige Gui Minhai nu

 

Den svenske förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande frihetsberövad i Kina. PEN International fördömer starkt de kinesiska myndigheternas behandling av Gui och kräver att yttrandefriheten respekteras.

”I efterhand kan jag se att jag nog blivit en schackpjäs för Sverige, mitt underbara liv har förstörts och jag kommer aldrig mer att lita på svenskarna.”

De här orden kom från den frihetsberövade förläggaren Gui Minhai, när de kinesiska myndigheterna för tredje gången tvingade honom att uppträda inför media. Kina har ännu en gång visat totalt förakt för internationell rätt och grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive rätten till en rättvis rättegång.

”Intervjun” följde ett välkänt kinesiskt mönster, där myndigheterna försöker avleda uppmärksamheten från sin djupa respektlöshet för rättsstatens principer, genom att offentligt förnedra individen. Listan över den kinesiska regeringens brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt är i Gui Minhais fall skandalös och lång.

Gui Minhai bortfördes från sin semesterbostad i Thailand den 17 oktober 2015 av en grupp civilklädda kinesiska agenter. Efter försvinnandet var det länge okänt var han befann sig.

Gui dök upp igen i januari 2016 när de kinesiska myndigheterna erkände att de gripit honom. En statskontrollerad TV-kanal sände en video med en framtvingad bekännelse där Gui sa att han frivilligt återvänt till Kina för att överlämna sig själv angående ett trafikbrott från 2003. Han hävdade att han inte ville ha något stöd från den svenska regeringen.

Trots att myndigheterna erkände att Gui Minhai befann sig i kinesiskt förvar blev han varken åtalad, ställd inför rätta eller dömd. Några månader senare sändes ännu en ”bekännelse” i TV. Den här gången erkände Gui Minhai att han distribuerat oregistrerade böcker till kinesiska fastlandet och, återigen, hävdade han att han inte ville att Sveriges regering skulle agera å hans vägnar.

Efter att i oktober 2017 ha släppts ur fängelset har Gui Minhai stått under hård bevakning, i en lägenhet i Ningbo. Hans tillgång till internet och hans möjligheter till kontakter med omvärlden har varit begränsade, trots att de kinesiska myndigheterna vid flera tillfällen försäkrat att han var en ”fri man och att de svenska myndigheterna kan ha så mycket kontakt med sin medborgare som de önskar”. Sveriges utrikesminister Margot Wallström gjorde ett uttalande där hon sa att det var ”helt i linje med grundläggande internationella regler, inklusive Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser att tillhandahålla konsulär hjälp till en svensk medborgare i behov av sjukvård”.

Efter oroväckande tecken på att Gui Minhai skulle kunna lida av amyotrofisk lateral skleros (ALS) — en progressiv degenerativ sjukdom som påverkar hjärnan och ryggraden — ordnade den svenska ambassaden en möjlighet för honom att bli undersökt av ett läkarteam på ambassaden i Peking.

Den 20 januari åtföljdes han av två svenska diplomater på ett tåg från Shanghai till Peking, när tio civilklädda poliser klev ombord på tåget och släpade iväg honom, framför ögonen på de två diplomaterna. Ännu en gång var det okänt var han befann sig, tills ett uttalande gjordes den 6 februari av en talesman för Kinas utrikesdepartement, som uppgav att Gui Minhai utsatts för ”rättsliga tvångsåtgärder”, en term som oftast betyder internering.

PEN International, som aktivt engagerat sig för Gui Minhai sedan han försvann, fördömer starkt de kinesiska myndigheternas behandling av Gui, som nu återigen fängslats för allvarliga men vagt formulerade anklagelser utan bevis, vilket inte bara kränker hans yttrandefrihet utan även rättsstatens grundläggande principer.

Utan tillgång till advokat och i en uppenbart framtvingad ”intervju” den 9 februari, gjorde Gui ett uttalande där han klandrade Sveriges regering för sin nuvarande situation, och igen hävdade att han inte ville ha någon hjälp, varken från Sveriges regering eller från någon annan part.

På den internationella förläggareföreningens kongress den 12 februari, i New Delhi, skulle Prix Voltaire tilldelas årets mottagare, Gui Minhai. På grund av de kinesiska myndigheternas ”tvångsåtgärder” mot Gui förblev hans stol på podiet tom, liksom när den kinesiske författaren Liu Xiabo blev tilldelad Nobels fredspris 2010.

Prix Voltaire är ett pris som hedrar ”tryckfrihetens försvarare”. Enligt motiveringen har Gui Minhai  bidragit till idéernas fria spridning genom sitt förlag, Mighty Current och Causeway Bay Bookstore i Hong Kong.

Han har även deltagit i konferenser om mänskliga rättigheter och varit suppleant i styrelsen för Independent Chinese PEN. Vi befarar att de kinesiska myndigheternas behandling av Gui Minhai kommer att få en förödande effekt på den en gång blomstrande och nödvändiga förlagsbranschen i Hong Kong.

Behandlingen av Gui Minhai står i skarp kontrast till Kinas anspråk på att vara en modern och ansvarig medlem av det internationella samfundet.

Yttrandefriheten är de mänskliga rättigheternas kärna. Vi uppmanar det internationella samfundet att inte förbli tyst utan i stället sätta press på den kinesiska regeringen och kräva; respekt för yttrandefriheten och rättsstatens grundläggande principer, Gui Minhais omedelbara och ovillkorliga frigivning, och att han får tillgång till nödvändig medicinsk vård, kontakt med sin familj samt konsulärt och juridiskt stöd.

PEN International

PEN America

English PEN

Hong Kong PEN

Svenska PEN

Dansk PEN

Norsk PEN

(Översättning från det engelska originalet: Moyra Livion)

Publicerad i Pressmeddelanden
16 Februari 2018

Livstidsdomar i Istanbul

 

Brottsdomstolen i Silivri i Istanbul dömde på fredagseftermiddagen en av Turkiets mest framstående romanförfattare, Ahmet Altan, hans bror, Mehmet Altan, professor i ekonomi, och journalisten Nazli Ilicak för påstått samröre med den sk Gülenrörelsen, till vardera livstids fängelse.

Ytterligare tre medieprofiler åtalade i samma rättegång hotas nu av ett helt liv bakom galler. Ahmet Altan som tidigare varit chefredaktör för den politiska tidskriften, Taraf, anklagades tillsammans med de övriga åtalade för att i förväg ha känt till de misslyckade kupplanerna sommaren 2016. Dessutom påstods de ha haft ett finger med i själva kuppen och gett ”förhärligande budskap om denna” i ett TV-program kvällarna innan.

Ahmet Altan och hans bror Mehmet Altan, har suttit fängslade sedan september 2016. Den 73-åriga kvinnliga journalisten Nazli Ilicak var en av de första som greps. Även hon är välkänd profil i Turkiet som dessutom suttit i parlamentet.   .

Strax innan Ahmet Altan fängslades gjorde han följande uttalande: ”Det här är vårt land, vi har inget att frukta. Vi kommer alltid att försvara lagen och demokratin.”

I ett utsmugglat brev från högsäkerhetsfängelset i Istanbul skrev han nyligen: ”De har makten att placera mig bakom lås och bom, men de kommer aldrig att lyckas spärra in mig i fängelset. Så fort de gör det kommer jag att kasta mig ut på en resa i världen, vilande på min oändliga själs vingar. För liksom alla andra författare kan jag skapa magi. Jag kan spränga väggar med denna förmåga.”

En rad författare, bland dem Arundhati Roy, JM Coetze, Philip Oullman och AS Byatt har tidigare krävt hans omedelbara frigivning.

Svenska PEN anser att domarna är ett tecken på rättsstatens upplösning i Turkiet. Situationen för andra gripna journalister är mycket oroande i och med dagens dystra besked.

I Dissidentbloggen #23 med tema Turkiet finns Ahmet Altans försvarstal i svensk översättning: Ett slakthus för lag och rätt

Publicerad i Pressmeddelanden
12 Februari 2018

En fatwa mot det fria ordet – en kväll om Salman Rushdie och yttrandefrihet

 

14 februari kl 18.00–19.30

Sävja kulturcentrum i Uppsala

Den 14 februari 2018 är det 29 år sedan fatwan utfärdades mot Salman Rushdie och det har fått konsekvenser över hela världen. För att uppmärksamma årsdagen för händelsen bjuder Sävja kulturcentrum, Uppsala kulturförvaltning och Svenska PEN in till samtal och historisk överblick ur svenskt och internationellt perspektiv, om ordern som inte bara var en dödsorder mot Salman Rushdie, utan mot det fria ordet överallt.

Programpunkten arrangeras av Uppsala kommun i samarbete med Svenska PEN. Kulturrådet har beviljat bidrag för projektet

Tider för programmet

18.00–18.30
Ord med stora konsekvenser – Arne Ruth
En historisk skildring över de senaste 29 åren med fatwan

Arne Ruth är publicist med stor erfarenhet av och engagemang för kultur- och samhällsfrågor. Arne var under utfästelsen av fatwan mot Salman Rushdie chefredaktör och chef för kulturredaktionen på Dagens Nyheter 1982–1998.

18.30–19.00

De internationella följderna av fatwan – Massood Mafan
Hur har domen påverkat intellektuella och författare runt om i världen?

Massood Mafan, verksamhetsledare, Sävja kulturcentrum samt styrelsemedlem i Svenska PEN, med bred kunskap i kultur och demokratifrågor.

19.00–19.30
Fatwan, framtiden och litteraturens roll - Elisabeth Åsbrink
Intervju med Arne Ruth och Massood Mafan

Elisabeth Åsbrink, författare, journalist och ordförande Svenska PEN, intervjuar Arne Ruth och Massood Mafan om litteraturen har några gränser och deras tankar om fatwan – kommer den hävas?

Efter intervjun öppnas det upp för frågor och samtal med publiken.

Programmet på Sävja kulturcentrum är det första av en serie program som Uppsala kommun arrangerar för att uppmärksamma att kommunen firar 10 år som fristad för förföljda författare.

Publicerad i Pressmeddelanden
12 Februari 2018

Svenska PENs ordförande Elisabeth Åsbrink uttalar sig om Gui Minhai

 

Elisabeth Åsbrink uttalar sig om fallet Gui Minhai i Expressen och Sveriges Radio.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad i Pressmeddelanden
6 Februari 2018

KINESISKA MYNDIGHETER MEDGER ATT GUI MINHAI ÄR FÄNGSLAD

Efter drygt två veckors tystnad meddelade de kinesiska myndigheterna, vid en pressbriefing på tisdagen, att den svenske medborgaren Gui Minhai är "föremål för tvångsåtgärder".

Talespersonen från det kinesiska utrikesdepartementet hävdade att Gui Minhai brutit mot kinesisk lag och därför sitter fängslad, men vägrade att svara på frågor om var han hålls. Enligt talespersonen avfärdar Kina krav från Sveriges utrikesminister om att Gui Minhai ska släppas och återförenas med sin dotter, som "oansvariga".

- Uttalandet från den kinesiska regeringen är mycket oroande. Efter att Gui Minhai släpptes ur fängelset i oktober förra året, har de kinesiska myndigheterna hävdat att han var fri, trots att han har stått under sträng övervakning och inte tillåtits lämna landet. Att han nu återigen är fängslad, på hemlig plats, utan vare sig kontakt med sin dotter eller UD är djupt upprörande och strider mot alla rättsprinciper säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

Svenska PEN kräver att Gui Minhai, omedelbart och villkorslöst släpps fri, att han får tillgång till nödvändig läkarvård och tillåts lämna Kina och återvända till Sverige.
Gui Minhai är förläggare och har nyligen emottagit Prix Voltaire.

Publicerad i Pressmeddelanden