Tillbaka till alla evenemang

Läsaren som försvarare av litteraturen

  • Foajén, Kulturhuset Stadsteatern Sergels torg Stockholm Sverige (se karta)

Läsning är grunden för att kunna delta i demokratin. Vi vet alla hur läsningen öppnar dörrar som innehåller fantasi såväl som komplexa sammanhang, allt för att vi ska kunna förstå vår omvärld. Författare har rätt att skriva utan censur och repressalier, men vilken rätt har läsarna att läsa? Är det en motståndshandling att läsa en förbjuden bok? Vilken roll har läsaren i försvaret av litteraturen?

Under Stockholms litteraturmässa håller Svenska PEN ett samtal om läsaren som förvarare av litteraturen.

Under detta samtal kommer Mattias Järvi, bibliotekarie på Mångkulturellt centrum och Felicia Axelsson, som driver bloggen och Instagramkontot @ordligare där hon läser och recenserar böcker, samtala med Marit Kapla, författare och styrelseledamot i Svenska PEN, om läsaren som försvarare av litteraturen och författarskapet.

Samtalet är en del av Svenska PEN:s projekt Banned Books Week Sverige som lanserades ihop med Dawit Isaak-biblioteket i Malmö i oktober 2023. Veckan återkommer under hösten 2024 och är ett sätt att hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa.

Var? Foajén, Kulturshuset Stadsteatern, Sergels torg i Stockholm

När? Lördag den 13 april, kl.14.30–15.00

Arrangör: Svenska PEN

Foto: Ola Kjelbye, Privat och David Lagerlöf


Tidigare evenemang: 3 april
Som om vi aldrig funnits
Senare evenemang: 17 april
Förbjudna böcker – Litteralund