Kurdisk författare och hedersmedlem i Svenska PEN står inför rätta

TURKIET: Den kurdiske författaren och juristen Muharrem Erbeyhar nu tillbringat tre år i fängelse utan rättegång. Erbey är en känd människorättsjurist har sedan julen 2009 suttit arresterad tillsammans med en stor grupp kurdiska politiker i ett fängelse i Diyarbakir. Samtliga misstänks för ”medlemskap i förbjuden organisation”.

Erbey tar avstånd från våldsmetoder och har envist bedrivit juridisk hjälpverksamhet för anhöriga till kurdiska medborgare som ”försvunnit”. Hans organisation har vid flera tillfällen hjälpt till med att lokalisera omärkta massgravar där offer för den politiska terrorn gömts undan. Han har också givit ut flera novellsamlingar. Ironiskt nog står han nu inför rätta bland annat för ett anförande han höll i Sveriges riksdag 2009 – han ska ha ”smutskastat den turkiska staten”.

Rättegången tar plats i Diyarbakir i slutet av nästa vecka. Tidigare rättegångar har skjutits upp då han och hans medåtalade krävt att få försvara sig på sitt eget språk, kurdiska. Domstolen hävdar att det inte går att finna tolkar. Domaren kallar kurdiskan för ”ett okänt och obegripligt språk”.

Svenska PEN har utsett Erbey till sin hedersmedlem och vår ståndpunkt är att han genast bör släppas fri och kompenseras för den tid han hållits fängslad, då det inte finns några substantiella åtalspunkter. Vi sänder två observatörer till rättegången: Firat Ceweri och Maria Modig.

Läs mer här.

För mer information, kontakta:

Maria Modig
0736-241860
modigmaria@gmail.com

Firat Ceweri
0760-583190
firat.ceweri@comhem.se