Narges Mohammadi arresterad

Förvärrat läge för Narges Mohammadi som härmed introduceras som det andra fallet i Svenska PEN:s kampanj Tolv tystade röster

Tisdagen den 16 november greps Narges Mohammadi i samband med en minnesstund för Ebrahim Ketabdars, en av de ungdomar som sköts till döds i samband med protesterna mot regimen i november 2019. När Narges kom till begravningsplatsen möttes hon och hennes sällskap av 50 säkerhetspoliser. De utsattes för misshandel och Narges Mohammadi greps och fördes bort till okänd plats. 

Journalisten, fysikern och människorättsförsvararen Narges Mohammadi är en central person i arbetet för mänskliga rättigheter i Iran. Under flera år har hon fört kampen för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och mot dödsstraff. 

Mohammadi är det andra av tolv angelägna fall som Svenska PEN särskilt uppmärksammar i samband med att PEN firar 100 år av verksamhet i yttrandefriheten och den internationella solidaritetens tjänst.

Kampanjen ”Tolv tystade röster” fortsätter att lyfta ett fall varje månad och kulminerar i september 2022 då Svenska PEN står värd för den 88:e internationella PEN kongressen som äger rum i Uppsala.

Den personliga introduktionen för Narges Mohammadi har skrivits av författaren, juristen och människorättsförsvararen Shirin Ebadi som 2003 mottog Nobels fredspris. 

Kampanjen sker i stolt samarbete med bibliotek och fristäder runt om i Sverige, bl a Uppsala, Gävle, Göteborg, Linköping, Norrköping, Östersund och Malmö. 

Läs mer om Tolv tystade röster och fallet Narges Mohammadi här.

Torsdag 18 november arrangeras ett program på ABF kring Narges Mohammadi. Svenska PEN:s Elisabeth Löfgren är en av de medverkande. Läs mer här

#12fall #nargesmohammadi 

 

Bild: Narges Mohammadi. Foto: Privat