PEN protesterar mot nedstängning av PEN-centret i Belarus

Den 22 juli skickade den belarusiske justitieministern ett brev till PEN-centret i Belarus där han informerade om att regimen kommer att stänga ned PEN Belarus. Detta ska ses i ljuset av den senaste tidens allt hårdare tillslag mot journalister och människorättsförsvarare i landet. PEN Belarus publicerade nyligen en rapport med information om 621 fall av kränkningar av kulturella och mänskliga rättigheter, mellan januari-juni 2021.

-       Under många år har PEN-centret i Belarus protesterat mot inskränkningar av yttrandefriheten runt om i världen och en av medlemmarna, nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj är dessutom vice ordförande i PEN International. Att justitieministeriet i Belarus nu slår till mot sina egna modiga medborgare är censur och en djup orättvisa. PEN-centra runt om i världen ger sitt stöd till författare och det belarusiska folket i deras krav på demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter, säger Jennifer Clement, ordförande i PEN International. 

PEN International uppmanar myndigheterna i Belarus att upphöra med attackerna mot oberoende röster och att omedelbart och villkorslöst släppa alla dem som fängslats för att de med fredliga medel uttryckt sina åsikter. Räderna, fängslanden och förföljelsen av dem som använder sin grundmurade rätt till yttrandefrihet och föreningsfrihet måste genast upphöra.   

PEN Amerika har inlett en namninsamlingskampanj till stöd för PEN Belarus, skriv under här:  petition

För mer information kontakta Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson, 070-268 25 29.