Luis Manuel Otero Alcántara är månadens fall i kampanjen Tolv tystade röster

Luis Manuel Otero Alcántara är månadens fall i kampanjen Tolv tystade röster. Alcántara är kubansk konstnär, aktivist och ledare för San Isidro-rörelsen, som samlar konstnärer, journalister och intellektuella i protester mot förtrycket på Kuba. Alcántara är känd för sina offentliga framträdanden som öppet kritiserar den kubanska regimen och dess totalitära politik. Han är medförfattare till den virala låten "Patria y Vida" [Hemlandet och livet], som har fungerat som en form av soundtrack till massprotesterna på Kuba. Den 24 juni dömdes han av en domstol i Havanna för ”förakt mot nationens symboler”, ”ärekränkning” och ”störande av allmän ordning”. Domen var fem års fängelse.

Några dagar innan han orättfärdigt fängslades, i juli 2021, talade jag med Luis Manuel Otero Alcántar, han sa att konst kan förflytta en verklighet även om den är hård som ett lager cement. “Jag vill att mina konstverk ska förflytta verkligheten; de senaste fem åren har mitt arbete mött totalt motstånd. Jag har placerat min konst mitt i samhället, jag tror att estetiken har en stor makt. Även om regimen gav oss ”Hemlandet eller döden”, gav vi konstnärer folket ”Hemlandet och livet”. 

/Alicia Quiñones, regional samordnare för Latinamerika på PEN International.

Luis Manuel Otero Alcántara är det näst sista av tolv angelägna fall som Svenska PEN uppmärksammar särskilt i samband med att PEN firar 100 år av verksamhet i yttrandefriheten och den internationella solidaritetens tjänst.

Kampanjen sker i stolt samarbete med bibliotek, universitet och fristäder runt om i Sverige, bl. a. Uppsala, Göteborg, Linköping, Norrköping, Östersund och Malmö.

Läs mer om Tolv tystade röster och Luis Manuel Otero Alcántara fall här: https://www.svenskapen.se/tolv-tystade-rster

#12fall #freealcantara