Öppet brev till de nordiska regeringarna

Stockholm 2023-01-31

Till regeringarna i Danmark, Sverige, Norge och Finland

 

Den unga iransk-kurdiska kvinnan Jina Mahsa Aminis död i moralpolisens förvar förra året har utlöst ett aldrig tidigare skådat folkligt uppror mot den totalitära, religiösa regimen i Iran.

Nu, fyra månader senare, fortsätter protesterna både i och utanför Iran, men priset, räknat i mänskligt liv, är högt. Mer än 500 civila har dödats av säkerhetsstyrkorna medan nära 20 000 demonstranter, aktivister, författare, konstnärer, journalister och studenter har förföljts, gripits, torterats eller avrättats efter falska anklagelser, framtvingade bekännelser och tvivelaktiga rättsprocesser.

Bland de fängslade finns minst 21 författare, 57 journalister samt mer än 100 kulturarbetare inom konst, musik, teater och film.

Poeten och författaren Mehdi Bahman är dömd till döden efter en intervju han gav i en israelisk tevekanal i april 2022. Saman Tasin, 27-årig kurdisk-iransk musiker och konstnär, har dömts till döden efter en rättegång som pågick i tio minuter. Hiphoparen Toomaj Salehi riskerar hängning efter att under en demonstration ha filmat sig själv när han rappade. Den 26-årige skådespelaren, poeten och sångaren Hossein Mohammadi dömdes till döden efter ett erkännande som enligt uppgift framtvingades under tortyr. Domen underkändes sedan i en högre domstol, på grund av fel i utredningen, men Mohammadi riskerar fortfarande dödsstraff.

Vi, de nordiska PEN-centren som företräder författare, poeter, akademiker, konstnärer, förläggare och journalister, är djupt skakade av de iranska myndigheternas oöverträffat aggressiva och brutala behandling av civilbefolkningen, deras egna landsmän. Gripandena och domarna är en kränkning av yttrande- och åsiktsfriheten som skyddas av Irans egna lagar och av de juridiska förpliktelser landet har enligt folkrätten.

Vi fördömer å det kraftfullaste dessa utomrättsliga gripanden och hårda domar och vi uppmanar våra länders regeringar att göra detsamma. De nordiska ländernas regeringar bör gå samman och göra allt som står i deras makt för att denna kriminella regim ska tyglas och ställas till svars för sina brott mot författare, poeter, konstnärer och övriga civila medborgare i landet.

 

Med vänlig hälsning

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN

Cathrine Hasse, ordförande för Dansk PEN

Kjersti Løken Stavrum, ordförande för Norsk PEN

Peter Mickwitz, ordförande för Finska PEN