Dissidentbloggens nummer om Bangladesh finns ute nu

Dissidentbloggens nummer om Bangladesh finns ute nu

2015 är det år då fem tongivande sekulära röster tystades i Bangladesh. Avijit Roy, Washiqur Rahman, Ananta Bijoy Dash, Niloy Chakrabarti och förläggaren Faisal Arefin Dipan mördades av religiösa fanatiker för att de förde en fri intellektuell debatt i landet. Det här numret viker vi helt åt Bangladesh och hoten mot yttrandefriheten. Vi har bett författare, bloggare, aktivister och tecknare ge sin syn på det kritiska och akuta läget i landet. Ola Larsmo skriver i sitt förord:

Svenska PEN kräver att dödsdomen mot Ashraf Fayadh upphävs

Svenska PEN kräver att dödsdomen mot Ashraf Fayadh upphävs

Den palestinske poeten, konstnären och curatorn Ashraf Fayadh dömdes den 17 november till döden för ”apostasi” (avfall från islam) av en domstol i Abha i Saudiarabien. Domen baserades på Fayadhs diktsamling Instructions Within och på hans twitterposter och privata konversationer.

 

Svenska PEN protesterar kraftfullt mot domen eftersom den strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den utgör därmed ett nytt exempel på Saudiarabiens brist på tolerans för det fria ordet, i likhet med den uppmärksammade domen mot Raif Badawi.

Domen mot Gao Yu står fast, men straffet lindras

Den kinesiska redaktören och journalisten Gao Yu dömdes i april 2015 till sju års fängelse för att ha ”avslöjat statshemligheter” genom att ha lämnat ut ett internt dokument från Kommunistpartiet till utländska media. Domen ledde till protester från både regeringar och människorättsorganisationer, däribland från Svenska PEN

 

Gao Yu är 71 år gammal och lider av hjärtproblem som har förvärrats under månaderna i fängelse. I augusti 2015 protesterade vi och en rad andra PEN-center på nytt mot domen och krävde att Gao Yu skulle få adekvat medicinsk vård i fängelset.

 

Gao Yu nekar till att ha begått de brott som hon har åtalats för. Hennes överklagande behandlades den 24 november av en domstol i Peking, som 26 november beslöt att förkorta straffet till fem år. Några timmar senare meddelade statliga medier att Gao Yu kommer att friges villkorligt på grund av sitt hälsotillstånd.

 

Att Gao Yu slipper avtjäna sitt straff i fängelse och att straffet har lindrats är naturligtvis en framgång, men vi står fast vid kravet på ett fullständigt frikännande av Gao Yu eftersom domen mot henne strider mot den Internationella deklarationen om mänskliga rättigheter.

Svenska PENs Tucholskypris 2015 går till Arkadij Babtjenko

Svenska PEN tilldelar 2015 års Tucholskypris till den ryske författaren och journalisten Arkadij Babtjenko. Motiveringen lyder: ”För sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet”.

Prisutdelningen äger rum på Norstedts förlag i Stockholm under Fängslade författares dag den 15 november kl. 16.00.

 

Arkadij Babtjenko (f. 1977 i Moskva) är en rysk författare och journalist. I sina böcker beskriver han sina erfarenheter som värnpliktig soldat i krigets Tjetjenien och har ofta kallats ”vår tids Remarque”, både för berättelsernas litterära kvaliteter och hans brinnande antikrigspatos. I dag är han framför allt verksam som starkt regimkritisk journalist, men har inte fått något jobb på flera år i sitt hemland. Han publicerar sina texter på Facebook och Vkontakte (Rysslands motsvarighet till Facebook), men är ändå en av den ryska oppositionens mest framträdande röster.

 

Svenska PEN har arbetat aktivt för ryska journalisters och författares sak under de senaste åren och ser med stor oro på utvecklingen i Ryssland, där regeringen stiftar lagar som i allt högre grad inskränker yttrande- och pressfriheten. Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN, kommenterar årets pristagare:

 

”Arkadij Babtjenko hör till de stora krigsskildrarna på gränsen mellan journalistik och exakt romanprosa, vilket han visat inte minst i boken Krigets färger, en brutal rakt-på-sak-skildring av Tjetjenienkriget. På senare tid har han utvecklats till en av de orädda sanningssägare som öppet vågar peka på om de förödande konsekvenserna av inskränkningarna av yttrandefriheten i Putins Ryssland.” 

 

Läs Arkadij Babtjenko i senaste numret av Dissidentbloggen

 

Arkadij Babtjenko kommer till Stockholm tillsammans med sin fru för att ta emot priset på söndag. Han kommer att finnas tillgänglig för intervjuer torsdag eftermiddag 12/11 och fredag förmiddag 13/11. 

 

 

Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Priset instiftades till den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholskys minne. Det har under årens lopp tilldelats bland andra Svetlana Aleksijevitj, Salman Rushdie, Samar Yazbek och Masha Gessen. 

 

För mer information och bokning av intervju med Arkadij Babtjenko kontakta:

Elnaz Baghlanian, 0702-72 57 33, elnaz.baghlanian@svenskapen.se 

 

Foto: Benkt Eurenius/TT

PEN International får sin första kvinnliga ordförande

Just nu äger PENs årliga kongress rum i Quebec City, där 270 delegater från 84 center har samlats under en vecka. Den kanadensiske författaren, John Ralston Saul, avgår som ordförande för PEN International efter sex år. Hans efterträdare blir den mexikansk-amerikanska författaren Jennifer Clement. Clement blir PEN Internationals första kvinnliga ordförande någonsin.

”Alla säger grattis, men detta är varken ett pris eller en utmärkelse. Det är ett förtroendebevis. Jag hoppas att jag är värdig ert förtroende”, sa Clement i sitt tacktal.

Jennifer Clement växte upp i Mexiko City, Mexiko. Mellan 2009–2012 var hon ordförande i mexikanska PEN. Hon har gett ut tre romaner, en memoar och ett antal diktsamlingar. Hennes senaste roman En bön för de stulna gavs ut på svenska tidigare i år och handlar om unga mexikanska kvinnor som på olika sätt drabbats av den allt mer utbredda knarkkulturen i landet. 

Hossein Ronaghi Maleki får inte tvingas tillbaka till fängelset

Den iranske bloggaren Hossein Ronaghi Maleki släpptes ur fängelset i mitten av juni 2015 av medicinska skäl, men har nu beordrats att återvända. 

Maleki, som är 29 år gammal, lider av allvarliga njurproblem och följdsjukdomar orsakade av dessa. Han har vårdats på sjukhus vid flera tillfällen under sin fängelsevistelse och har bland annat genomgått en njurtransplantation. Om Maleki tvingas återvända till fängelset är hans liv i fara.

Hossein Ronaghi Maleki grundade anti-censurgruppen ”Iran Proxy” och har i sina bloggar kritiserat iransk politik bland annat vad gäller yttrandefrihet. I december 2009 arresterades han och dömdes i oktober 2010 till 15 års fängelse för att ha ”spridit propaganda mot systemet”, ”förolämpat den Högste ledaren” samt ”förolämpat presidenten”.

Under tiden före rättegången utsattes Maleki för tortyr som tros ha orsakat hans njursjukdom. När han framförde klagomål över detta under rättegången svarade domaren att han ”förtjänade” tortyren.

I juli 2015 dömdes Hossein Ronaghi Malekis far, Ahmad Ronaghi Maleki, till fyra månaders fängelse för att ha ”publicerat lögner i cyberrymden”. Orsaken var att han hade kritiserat behandlingen av sonen och krävt att denne inte skulle behöva återvända till fängelset. Rättegången ägde rum utan att Ahmad Ronaghi Maleki var informerad, och vare sig han eller hans advokat var närvarande.

Svenska PEN kräver att ordern om att Hossein Ronaghi Maleki ska återvända till fängelset omedelbart återkallas och att han får möjlighet till specialistvård utanför fängelset.

Vi kräver också att domarna mot både far och son Ronaghi Maleki upphävs, eftersom de grundar sig enbart på att de båda använt sig av sin yttrandefrihet.

Nytt mord på sekulär bloggare i Bangladesh

Nytt mord på sekulär bloggare i Bangladesh

Niloy Neel blev 26 år gammal. I morse svensk tid höggs han till döds i sitt hem i Dhaka av ”okända gärningsmän”.

Tillvägagångssättet var detsamma som vid tidigare mord på bloggare knutna till den sekulära bloggen ”Mukto-Mona” (”Öppet sinne”), bland dem författaren Ananta Dash som höggs ihjäl i maj i år. Bland de mördade återfinns även kända namn som Washiqur Rahman (mördad i mars) och Avijit Roy (mördad i februari) som höggs ned på samma sätt.

Upprop för den iranska författaren Samira Motazedi

Upprop för den iranska författaren Samira Motazedi

Den iranska författaren, Samira Motazedi, hotas av utvisning trots att hennes skrivande kritiserar regimen i Iran.

Vår vän och kollega, författaren Samira Motazedi, hotas sedan några dagar av utvisning från Sverige. Samira kom hit 2012 efter att ha dömts till döden i Iran för äktenskapsbrott. Hon sökte asyl men fick avslag. Under sin tid här har Samira regelbundet och öppet riktat kritik mot den iranska regimen, och samtidigt arbetat för att Migrationsverket ska öppna hennes fall på nytt.

Svenska PEN kräver Sveriges ambassad i Dhaka på svar efter tisdagens mord på den Sverigeaktuelle författaren och bloggaren Ananta Bijoy Dash

“You belong to a category of applicants where there is always a risk involved when granting a visa that you will not leave Schengen area after the visit. Furthermore, the purpose of your trip is not urgent enough to grant you visa.” (ur avslaget från Sveriges ambassad i Dhaka)

För mer än en månad sedan bjöd Svenska PEN in den bangladeshiske författaren och bloggaren Ananta Bijoy Dash till Stockholm för att tala om den allt svårare situation som råder i Bangladesh för journalister och författare, ett ämne som blivit skriande aktuellt efter de bestialiska morden på bloggaren Washiqur Rahman och författarenAvijit Roy tidigare i mars.

PEN:s inbjudan följde det standardförfarande som vi återkommande använder när vi bjuder in representanter för internationell press- och yttrandefrihet till möten eller evenemang inom ramarna för PEN:s omfattande programverksamhet. För Ananta Bijoy Dashs del var temat för det möte som skulle ha ägt rum i Stockholm den 3 maj, i samband med högtidlighållandet av Pressfrihetens dag, oskiljaktigt förenat med den verklighet han levde i som sekulär bloggare i ett av extremism alltmer hårdnande Bangladesh, något som enligt Svenska PEN gjorde honom sällsynt lämpad att tala om just dessa frågor. Men den svenska ambassaden i Dhaka vägrade att utfärda det utresevisum som krävdes för att han skulle kunna komma till Sverige.

Idag, tisdag, nås vi av beskedet att Ananta mördats.

Förstämningen är stor. Frågetecknen många.

För att förstå återvänder vi till det beslut som Sveriges ambassad i Dhaka skickade till honom efter att man avslagit hans visumansökan och som han samma dag mejlade till Svenska PEN. I slutraderna läser vi: “You belong to a category of applicants where there is always a risk involved when granting a visa that you will not leave Schengen area after the visit. Furthermore, the purpose of your trip is not urgent enough to grant you visa.” 

På uppmaning av Svenska PEN lämnade Ananta Bijoy Dash in ett överklagande av ambassadens beslut. Svenska PEN skrev också ett brev till ambassaden där vi begärde att beslutet skulle omprövas och förklarade att vi ville genomföra mötet med Ananta Bijoy Dash även om det måste skjutas framåt i tiden. Ärendet skulle ha behandlats av Migrationsdomstolen i Göteborg inom de närmaste veckorna.

Men det var för sent. Tidigt på tisdagsmorgonen hackades Ananta Bijoy Dash ihjäl av män beväpnade med machetes i närheten av sitt hem i staden Sylhet i norra Bangladesh. Han fick aldrig möjligheten att berätta sin och de andras historia för sina svenska kolleger på Pressfrihetens dag.

Det är vår skyldighet att få veta varför.

Svenska PEN kräver därför en uttömmande och trovärdig förklaring till varför Sveriges ambassad i Dhaka valt att inte bevilja Ananta Bioy Dash det visum han behövde för att uppfylla Svenska PEN:s inbjudan att tala i Stockholm – den inbjudan som innebar att han varit kvar i Stockholm som Svenska PEN:s gäst ytterligare två veckor efter sin ankomst förra helgen och som säkerställde att han hade varit här ännu idag.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  

IN ENGLISH

Swedish PEN demands a response from the Swedish Embassy in Dhaka following Tuesday's murder of the author and blogger Ananta Bijoy Dash

“You belong to a category of applicants where there is always a risk involved when granting a visa that you will not leave Schengen area after the visit. Furthermore, the purpose of your trip is not urgent enough to grant you visa.” (From the visa refusal of the Swedish Embassy in Dhaka)

More than a month ago Swedish PEN invited the Bangladeshi author and blogger Ananta Bijoy Dash to Stockholm to speak about the deteriorating situation in Bangladesh for journalists and writers, a topic that has become highly actual after the brutal murders of blogger Washiqur Rahman and writer Avijit Roy earlier in March.

PEN's invitation followed the standard procedure used when representatives of the international press and defenders of freedom of expression are invited to meetings or events within the framework of PEN's extensive program activities. For Ananta Bijoy Dash, the theme of the meeting which was to take place on May 3 in Stockholm in conjunction with the commemoration of World Press Freedom Day, was inseparably linked with the reality he lived in as a secular blogger in a Bangladesh where extremism is increasingly on the rise. According to Swedish PEN, this made him uniquely suited to talk about these issues.But the Swedish Embassy in Dhaka refused to issue the visa required for him to visit Sweden.

Today we have received the news that Ananta has been brutally murdered.

This news has been received with great sadness and it has raised many questions.

To understand we need to look back at the decision that the Swedish Embassy in Dhaka sent after they rejected his visa application which he forwarded in his email to the Swedish PEN on the same day. In the final lines we read: "You belong to a category of applicants where there is always a risk involved when granting a visa that you will not leave Schengen area after the visit. Furthermore, the purpose of your trip is not urgent enough to grant you visa.” 

Following up on the encouragement from the Swedish PEN Ananta Bijoy Dash filed an appeal to the Swedish embassy's decision. At the same time Swedish PEN wrote a letter to the Swedish Embassy requesting that the decision should be reviewed, with the explanation that we wanted to meet with Ananta Bijoy Dash even even if our meeting should be postponed. This should have been dealt with by the Migration Court in Gothenburg within the next few weeks.

But it was too late. Early on Tuesday morning Ananta Bijoy Dash was hacked to death by men armed with machetes when leaving his home for work in the town of Sylhet in northern Bangladesh. He never got the opportunity to tell his and the others' story for his Swedish colleagues on World Press Freedom Day.

It is our duty to know why.

Swedish PEN therefore demands a detailed and credible explanation of why the Swedish Embassy in Dhaka chose not to grant Ananta Bioy Dash the visa he needed to fulfill the Swedish PEN's invitation to speak in Stockholm -  a invitation that would have guaranteed his stay in Stockholm as Swedish PEN's guest for two weeks upon his arrival, that was supposed to happen last weekend, and which could have ensured that he would still be here with us today.

Translation from Swedish: Bojan Lazic

Pressfrihetsdagen och 116 dagar efter Charlie Hebdo

Med anledning av pressfrihetsdagen den 3 maj, då det gått 116 dagar efter attentatet mot Charlie Hebdo, undertecknade Svenska PEN och en rad andra PEN-center ett uttalande där vi understryker vårt åtagande att försvara rätten till yttrandefrihet – även när den används för att uttrycka åsikter som vi och andra kan finna svåra att acceptera, eller till och med kränkande. 

Hela uttalandet kan läsas här

Svenska PEN tackar Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer är borta. Han blev 83 år. Tomas var under många, långa år en mycket god vän till PEN, och vi vill ur djupet av våra hjärtan tacka för det stöd han gett oss. 

Han saknas nu av hela Sverige, som han skänkt så mycket glädje och eftertanke genom sin diktkonst och sitt föredöme.  Många kommer de närmaste dagarna att citera sina favoritrader ur hans diktning, rader som bärs i hjärtat av läsare världen över. PEN väljer dessa rader för att minnas honom:

Jag hissar haydnflaggan – det betyder:

»Vi ger oss inte. Men vill fred.«

Tack Tomas!

2014 års Bernspris tilldelas Rouzbeh Djalaie

2014 års Bernspris tilldelas Rouzbeh Djalaie

Rouzbeh Djalaie är journalist och en av initiativtagarna till lokaltidningarna Norra Sidan och Södra Sidan. De båda lokaltidningarna har haft ett medborgarperspektiv och arbetat med metoder för att nå grupper som inte känt sig inkluderade i mediebevakningen. Sedan februari i år arbetar han på P4 Stockholm.

Rouzbeh Djalaies kommenterar priset så här:

Svenska PEN fördömer politisk dom mot Ihar Lohvinau

Den 10 mars löper tidsfristen ut för den belarusiske förläggaren Ihar Lohvinau att betala det drakoniska bötesbelopp om en halv miljon kronor som de belarusiska myndigheterna ålagt honom för att sålt böcker utan statlig licens. 

Internationella bedömare menar dock att domen är politiskt motiverad och befarar att vitesföreläggandet mot Lohvinau, som är ett av landets litterära nav, innebär ett svårt slag mot den oberoende litteraturen i Belarus. Svenska PEN kräver därför att de belarusiska kommunikations- och informationsdepartementet omedelbart ska dra tillbaka alla anklagelser mot Lohvinau och säkerställa att han tillåts verka utan ideologiskt och politiskt grundade hinder.

Ihar Lohvinau tilldelades 2014 internationella förläggareföreningens (IPA) ”Freedom to Publish Prize”.

Läs mer om den pågående insamlingen för Lohvinaus överlevnad här

Svenska PEN: ”Avbryt avvisningen av Roozbeh Janghorban”

Svenska PEN: ”Avbryt avvisningen av Roozbeh Janghorban”

I början av nästa vecka förväntas den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban med familj inställa sig hos Migrationsverket för vidare avvisning till Teheran. Det är ett fullkomligt oacceptabelt beslut, menar Svenska PEN, som kräver att avhysningen av den regimkritiske filmaren och hans familj stoppas med omedelbar verkan.

A Statement From The Nordic PEN Centres Regarding The Attacks in Copenhagen

A Statement From The Nordic PEN Centres Regarding The Attacks in Copenhagen

The attack on the Saturday meeting in Copenhagen, where people came together to discuss freedom of expression in the face of blasphemy, and the subsequent shooting at the city’s synagogue, is a chilling reminder that the open societies of the North European countries are also faced with threats against their core values: Free exchange of ideas in a secular society. 

Ola Larsmo: ”Hög tid för Sverige att agera i fallet Raif Badawi”

Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo och Björn Wiman skriver i DN idag om nödvändigheten att protestera mot straffet mot Raif Badawi och markera mot en stat som dömer ut medeltida straff för medborgare som använder sig av fundamentalt demokratiska rättigheter. De skriver: Sveriges utrikesminister Margot Wallström har i veckan meddelat att Saudiarabiens chargé d’affair har kallats till UD för att motta en officiell protest. Det är i sig utmärkt, men om markeringen för tryckfriheten ska vara något annat än ett ”photo opportunity” måste det också kosta något”.

Läs hela artikeln här

Från och med idag publicerar DN tillsammans med Svenska PEN en serie officiella protester mot Raif Badawis spöstraff så länge det fortsätter att utmätas. 

”En utdragen dödsdom, varken mer eller mindre”

Svenska PEN vädjar till Sveriges regering att omedelbart fördöma spöstraffet mot Raif Badawi.

Idag utdelar saudiska myndigheter de första femtio av de sammanlagt ett tusen spöstraff som tilldömts den saudiske bloggaren (och Svenska PEN:s hedersmedlem) Raif Badawi för att ha ”förolämpat islam”. Straffet ska utfärdas på plats utanför Jafali-moskén i centrala Jidda varje fredag i hisnande fem månaders tid. Något som sannolikt kommer att innebära en långsamt utdragen dödsdom för den alltjämt unge Badawi, som om han lyckas överleva även har ett tioårigt fängelsestraff att vänta.

Brottet? Han har öppnat en sajt på internet där han låtit människor uttrycka sina åsikter om livsåskådning.

Sveriges export till Saudiarabien uppgår till en miljard årligen. Det gör landet till Sveriges artonde viktigaste handelspartner enligt SCB:s statistik. Svenska PEN vädjar därför till regeringens samtliga berörda departement att utnyttja Sveriges särställning och officiellt fördöma de människorättsvidriga straffen mot såväl Raif Badawi som hans försvarare, tillika 2012 års Palmepristagare, Waleed Abu al-Khair och kräva deras omedelbara frigivning.

Henrik C. Enbohm,
ordförande Fängslade författares kommitté Svenska PEN