Svenska PEN anställer generalsekreterare och kanslist

I samband med att Svenska PEN inleder arbetet med Det svenska projektet anställs Anna Livion Ingvarsson som generalsekreterare/Executive Director samt Stefan Lindberg som kanslist.

 

Anna Livion Ingvarsson har tidigare varit chef för Gävle Konstcentrum, där hon arbetat mycket med frågor kring konstnärlig yttrandefrihet. Hon har även varit projektledare på Forum för levande historia och på Riksutställningar, samt verksamhetsledare för Konsthall C i Hökarängen.

 

Anna Livion Ingvarsson: ”Runt om i Sverige finns ett stort engagemang och många som vill göra något för att försvara yttrandefriheten, både myndigheter, organisationer och privatpersoner. Svenska PEN har nu möjlighet att utvecklas till en stark resurs för det här engagemanget, och jag ser fram emot att driva det viktiga arbetet.”

 

Stefan Lindberg har tidigare arbetat som kanslist på Översättarcentrum. Han är även författare, dramatiker och översättare.

 

Stefan Lindberg: ”Det känns viktigare än någonsin att både försvara det fria ordet och att motarbeta den rena hatpropagandan. Litteraturen spelar en avgörande roll i det demokratiska samtalet.”

 

Ola Larsmo, Svenska PEN:s ordförande: ”Anna Livion Ingvarsson har solid erfarenhet av att arbeta i den svenska kultursektorn och har visat stort engagemang för yttrandefriheten och Fristadsfrågan. Hon är helt klart rätt person att ta tag i Svenska PENs nya projekt om vad ”hate speech”-kulturen gör med samhällsklimatet. ”

 

Therese Bohman är även fortsatt kanslist på Svenska PEN, samt redaktör för PEN:s nättidskrift Dissidentbloggen (http://www.dissidentblog.org/sv).

 

Niko Ago får asyl i Sverige

Den grekisk-albanske journalisten Niko Ago som hotats av det nazistiska partiet Gyllene gryning har fått asyl i Sverige. Migrationsdomstolen omprövade den 15 december utvisningsbeslutet mot Niko Ago och beviljade honom och hans familj permanent uppehållstillstånd och flyktingstatus.

 

Till skillnad från Migrationsverket gör Migrationsdomstolen bedömningen att det är sannolikt att Gyllene gryning skulle försöka verkställa dödshoten mot Niko Ago även om han återvände till sitt ursprungliga hemland Albanien och att de korrumperade albanska polismyndigheterna inte skulle kunna skydda honom.

 

Domstolen gör också ett principiellt viktigt ställningstagande vad gäller yttrandefriheten genom att förklara att ”en journalist eller författare rättsligt sett inte ska behöva avstå från att kritiskt granska ett politiskt parti inom sitt arbetsuppdrag för att undgå förföljelse.”

 

Svenska PEN har stött Niko Agos asylansökan och välkomnar Migrationsdomstolens beslut. Vi är övertygade om att Niko Ago i sitt arbete som journalist i Sverige kommer att tillföra svenska media nya kunskaper och perspektiv.

 

Akademibokhandeln rullar ut mattan för hot och hat

Akademibokhandeln rullar ut mattan för hot och hat

”Skriv gärna en bok till försvar för det fria ordet – men bokhandeln vågar inte tala med dig offentligt.” Författarförbundet, Journalistförbundet och Svenska PEN uttalar sig om Akademibokhandelns inställda författarsamtal.

 

Nu på lördag skulle Akademibokhandeln i Stockholm haft ett författarsamtal med Gellert Tamas om dennes nya bok, ”Det svenska hatet” – en noggrann granskning av den hot- och hatkultur som idag utgör det största enskilda hotet mot den svenska yttrandefriheten.

Migrationsdomstolen omprövar Niko Agos utvisning

Den grekiske journalisten Niko Ago lever under dödshot sedan 2012 efter att ha granskat det nazistiska partiet Gyllene gryning. Trots hot mot honom och hans familj nekas han asyl i Sverige. I dag omprövas hans fall. 

 

Niko Ago har de senaste åren levt som fristadsförfattare i Dalarna tillsammans med sin familj, men riskerar nu alltså utvisning.

 

Annika Thor, ordförande i Svenska PEN:s Fängslade författares kommitté, säger i en intervju med Kulturnyheterna:

- Det finns stor risk att Gyllene gryning kommer att söka upp Niko Ago, trakassera honom, ta till fysiskt våld och i värsta fall döda honom. Utan tvekan kommer han leva under starkt hot. Hoten har fortsatt under hans tid i Sverige och Niko har fortsatt med sin granskning av partiet. De har inte glömt honom.

 

Svenska PEN har tidigare stått bakom Niko Ago genom brev till stöd för hans asylansökan.

 

Läs mer hos Kulturnyheterna

 

Frige Bigeldy Gabdullin, ordförande i PEN Kazakstan!

Författaren och journalisten Bigeldy Gabdullin greps 15 november, på Fängslade författares dag, anklagad för utpressning. PEN International och Svenska PEN fruktar att Gabdullin fängslats på grund av sin kritiska rapportering om korruption inom statliga myndigheter. 

 

Gabdullin anklagas för att ha försökt utpressa statstjänstemän genom att avslöja korruption och sedan kräva pengar för att inte publicera ytterligare artiklar i ämnet. PEN International och Svenska PEN kräver att eventuella bevis mot Gabdullin läggs fram skyndsamt och att han ges en rättvis rättegång enligt internationell standard. Om inga sådana bevis kan läggas fram kräver vi att Gabdullin omedelbart försätts på fri fot.

 

Bigeldy Gabdullin är vid sidan av sin journalistiska verksamhet en framstående romanförfattare, essäist och översättare i Kazakstan. Under hans tid som ordförande i PEN Kazakstan har centret bland annat drivit ett projekt för att översätta kazakisk litteratur till engelska.

 

Bonnierförlagen startar auktion till förmån för Svenska PEN

Bonnierförlagen auktionerar ut alster skapade av författare, poeter, illustratörer och serietecknare på temat yttrandefrihet till förmån för Svenska PEN. 

Ett av de föremål som skänkts till auktionen är ett verk av Jesper Waldersten med ett utgångspris på 100 000. Auktionen innehåller även fotografier från Johanna Ekström och Marcus Erixson, samt signerade böcker och alster för andra utropsnivåer. Auktionen sker i samarbete med Tradera.com och startar på Fängslade författares dag den 15 november.

 

Bokmässan i Göteborg hade i år yttrandefrihet som tema och för att uppmärksamma detta bjöd Bonnierförlagen in författare, illustratörer och andra upphovspersoner att skapa alster med temat som utgångspunkt. Initiativet resulterade i ett 30-tal verk som nu auktioneras ut till förmån för Svenska PEN.

 

Svenska PEN arbetar aktivt med människors rätt till det fria ordet och Bonnierförlagen hoppas att genom insamlingen både belysa och få in så mycket pengar som möjligt till Svenska PENs viktiga arbete. 

 

Några av de som bidrog till auktionen var Jesper Waldersten, Elaine Eksvärd, Kakan Hermansson, Per Wästberg, Stina Wirsén, Elin Olofsson, Malin Persson Giolito, Annika Lantz, Jennifer Clement, Johanna Ekström, Sofi Oksanen, Anna Åhlund, Jens Lapidus med flera. 

 

Jesper Waldersten om sitt verk och kopplingen till yttrandefrihet: 

- Verket handlar om flödet. Att mina ord inte behöver vägas med rädsla. Att i en svart tid finns det fortfarande plats för humor och värme. Att vi måste resa oss på samtliga ben som vi har till förfogande, säger Jesper Waldersten. 

 

Auktionen hittar du här.

 

Bilden visar Johanna Ekströms bidrag.

 

Årets Tucholskypristagare riskerar livstid i fängelse

Turkiets statliga nyhetsbyrå meddelade igår att turkiska åklagare kräver livstids fängelse för författaren och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan, som anklagas för samröre med en beväpnad terrororganisation.

 

På tisdag skulle hon ha tagit emot Tucholskypriset i Stockholm. Hon tilldelas priset med motiveringen: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”

 

Den 16 augusti i år genomförde den turkiska polisen en razzia mot dagstidningen Özgür Gündem; tidningen stängdes och material beslagtogs under förevändningen att tidningen skulle sprida propaganda för PKK. Några timmar senare greps 25 av tidningens medarbetare, däribland Aslı Erdoğan som är kolumnist och rådgivare på tidningen. I dag hålls hon rättsvidrigt fängslad under inhumana omständigheter.

 

Ytterligare åtta personer med anknytning till Özgür Gündem hotas av långa fängelsestraff, liksom Aslı Erdoğans författarkollega Necmiye Alpay som sitter fängslad tillsammans med henne.

 

Eftersom Aslı Erdoğan inte själv kan ta emot Tucholskypriset kommer kulturminister Alice Bah Kuhnke i stället att överlämna det till hennes mor, Mine Aydostlu, vid ett arrangemang på Kulturhuset tisdag 15 november kl. 19.30. Aslı Erdoğans nära vän Aysegül Tözeren, som leder kampen för hennes frigivning i Turkiet, kommer också att närvara. 

 

Svenska PEN fördömer yrkandet på livstids fängelse för Erdogan och kräver att hon och hennes kollegor omedelbart friges! 

 

Svenska PEN söker kanslist

Svenska PEN söker kanslist

Kanslist, Svenska PEN, halvtid

Svenska PEN söker en kanslist som fungerar som länk och kommunikatör mellan styrelsen och våra medlemmar. Du utgör tillsammans med Generalsekreterare/Executive Director och Dissidentbloggens redaktör PEN:s kansli och arbetar som stöd för vår verksamhet, våra medlemmar samt PEN:s styrelse. Du kommer att arbeta nära styrelsen och ska vara behjälplig i de olika kommittéernas arbete.

Svenska PEN söker generalsekreterare/executive director

Svenska PEN söker generalsekreterare/executive director

Generalsekreterare/Executive Director, Svenska PEN, heltid

Svenska PEN söker en Generalsekreterare/Executive Director med chefserfarenhet, som leder kansliet och rapporterar till PEN:s styrelse. Du kommer att arbeta nära styrelsen och ska vara behjälplig i de olika kommittéernas arbete. Tjänsten innefattar att driva PEN:s utveckling, Det svenska projektet, samt att säkra finansieringen efter att de 18 månadernas stödperiod har löpt ut.

Svenska PEN startar Det svenska projektet och förstärker kansliet

Svenska PEN startar Det svenska projektet och förstärker kansliet

Från och med 2017 kommer Svenska PEN:s inriktning att förändras. Utan att släppa solidariteten med förföljda kollegor världen över kommer PEN, med ekonomiskt stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, att inleda ett projekt som vänder sig inåt mot Sverige och som syftar till att öka medvetenheten om vad hatspråkskulturen gör med offentligheten – och hur den påverkar samtalen i skolor, på arbetsplatser och på gatan.

Free Gui Minhai - Nytt nätverk till stöd för Gui Minhai

Den 17 oktober 2016 har den svenska förläggaren Gui Minhai varit frihetsberövad i ett år. Nu får hans dotter Angela Gui stöd  av ett nätverk med svenska och internationella organisationer.

 

De organisationer som är med i nätverket är Amnesty International Svenska sektionen, Civil Rights Defenders, Human Rights Watch, Freedom to Publish Committee vid International Publishers’ Association  Svenska Förläggarföreningen och Svenska PEN. 

 

- Jag är student och behöver all hjälp jag kan få. Jag är glad och tacksam över att det här nätverket har bildats, säger Angela Gui. Vi kommer framför allt att utbyta information och idéer om vad som kan göras för att få min pappa fri. 

 

Angela Gui har som ett led i arbetet skapat en ny hemsida med information om Gui Minhai. På hemsidan kommer det också vara möjligt att skänka pengar, för de som vill stödja arbetet.

 

- Hemsidan blir central i arbetet för frigivandet av min pappa, och tanken är att all information om hans situation ska samlas där, säger Angela Gui.  

 

Gui Minhai är forskare, förläggare och en av fem bokhandlare bosatta i Hongkong, som fängslades i Kina förra året. Gui Minhai är den enda som inte släppts. Han sågs senast den 17 oktober 2015, då han lämnade sin lägenhet i Pattaya, Thailand. Sedan dess har han varit i förvar i Kina utan rättshjälp eller tillgång till konsulärt stöd. I januari 2016 sände den statskontrollerade tv-kanalen CCTV en bekännelsevideo med Gui Minhai om en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter att Gui Minhai frihetsberövats. Utöver detta har ingen information om hans status eller vistelseort getts till anhöriga eller till svenska myndigheter.

 

- Mitt mål är att min pappa ska friges. I avvaktan på det behöver han ha tillgång till advokat, läkarvård och möjlighet att kontakta oss anhöriga. Jag vill att Kina respekterar de rättigheter han har enligt folkrätten.

 

Här finns Free Gui Minhais hemsida.

 

Narges Mohammadis dom fastställd efter överklagande

Den iranska journalisten och demokratiaktivisten Narges Mohammadi dömdes i våras till ett 16-årigt fängelsestraff. Efter att domen överklagats fastslog högsta domstolen i veckan att den kvarstår. 

Mohammadi ska avtjäna tio av de 16 åren i fängelse, som en följd av sitt arbete för mänskliga rättigheter i Iran. 

 

Narges Mohammadi belönades 2011 med Per Angerpriset och är hedersmedlem i Svenska och Danska PEN. Vi fortsätter att kräva att hon friges omedelbart!

 

Svenska PENs Tucholskypris 2016 går till Aslı Erdoğan

Svenska PENs Tucholskypris 2016 går till Aslı Erdoğan

venska PEN tilldelar 2016 års Tucholskypris till den turkiska författaren Aslı Erdoğan. 

Motiveringen lyder: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”

 

Aslı Erdoğan, född 1967 i Istanbul, är en turkisk författare och människorättsaktivist. Hon räknas till den turkiska samtidslitteraturens främsta namn. Erdoğan väjer sällan för de tabulagda ämnena. Hon är ett av den unga, samtida turkiska litteraturens främsta och mest kontroversiella namn, som aldrig slutat skriva om kurdernas rättigheter, det armeniska folkmordet, våld mot kvinnor eller tortyren i turkiska fängelser. 

PEN välkomnar migranters och asylsökandes röster

PEN välkomnar migranters och asylsökandes röster

De nordiska PEN-centren är övertygade om att det är i våra samhällens intresse att alla röster gör sig hörda. Vi är bekymrade över att de nordiska ländernas regeringar inte kan garantera och skydda migranters och asylsökandes yttrandefrihet.

Migranters och asylsökandes röster behöver höras i offentligheten. Deras erfarenheter förbises ofta och deras perspektiv inkluderas sällan i den offentliga debatten. De nordiska samhällena bör lyssna på och lära av migranter och asylsökande.

Adnan Hassanpour släppt ur fängelse efter tio år

Den iransk-kurdiske journalisten, författaren och människorättsaktivisten Adnan Hassanpour släpptes 10 september ur fängelset efter närmare tio år.

Hassanpour greps i januari 2007, anklagad för kontakt med främmande makt och med ett förbjudet, kurdiskt parti. Ett år tidigare hade den iransk-kurdiska tidskriften Aso, där Hassanpour ingick i redaktionen, stängts ner av de iranska myndigheterna.

Adnan Hassanpour dömdes först till döden men straffet omvandlades till femton års fängelse. Efter förändringar i strafflagen avkortades hans straff till tio år, vilka han nu anses ha avtjänat.

På bilden syns Adnan Hassanpour tillsammans med sin mor efter frisläppandet.

 

Lyckad manifestation vid turkiska ambassaden

Lyckad manifestation vid turkiska ambassaden

Den manifestation som ordnades vid Turkiska ambassaden den 1 september av Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, tidskriften Svartvitt och Svenska Stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet samlade runt 50 personer.

Talarna bestod av Gunnar Ardelius, ordförande i Sveriges författarförbund, Ola Wallin, internationell sekreterare i Svenska PEN, Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet, Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser, Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt, Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten samt Ragip Zarakolu, turkisk förläggare.

Sedan lämnades ett brev över till ambassaden - läs det här nedanför.

Turkiet: författaren Aslı Erdoğan gripen - nekas tillgången till medicin

Vid ett tillslag mot mer än tjugo journalister vid tidningen Özgür Gündem den 17 augusti greps den kända turkiska romanförfattaren, kolumnisten och människorättsaktivisten Aslı Erdoğan. 

I en intervju som gjorts genom hennes advokater och som publicerades i Cumhüriyet 25 augusti säger Aslı Erdoğan att hon hålls under förfärliga förhållanden och att hon under fem dagar nekats nödvändig medicinering och till och med vatten.

Aslı Erdoğan debuterade 1994, har publicerat sju böcker och är översatt till femton språk. Özgür Gündem, där Aslı Erdoğan regelbundet medverkar som kolumnist, är en pro-kurdisk tidning som efter införandet av undantagstillstånd i Turkiet nu stängts ner helt, i likhet med ett stort antal andra tidningar och förlag.

Svenska PEN har i ett brev till president Erdoğan riktat en skarp protest mot behandlingen av Aslı Erdoğan och krävt att hon omedelbart får tillgång till mediciner. Vi kräver också att hon friges, eftersom hon gripits enbart på grund av att hon använt sig av sin yttrandefrihet.

Ett upprop från PEN International med samma krav kan undertecknas online av PEN-medlemmar och sympatisörer. Läs uppropet här.

 

Hermann Kesten-priset till Can Dündar och Erdem Gül

Tyska PEN har tilldelat de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül sitt Hermann Kesten-pris för 2016.

Dündar, som är hedersmedlem i Svenska PEN, och Gül dömdes i maj i år till fem år och tio månader respektive fem år i fängelse för att ha avslöjat hur den turkiska säkerhetstjänsten släppt igenom vapentransporter till islamistiska grupper i Syrien.

Författaren Hermann Kesten flydde från Nazi-Tyskland 1933. I exilen i USA arbetade han med att hjälpa andra tyska författare undkomma nazisterna. 1972–76 var han ordförande i västtyska PEN, och därefter hedersordförande fram till sin död 1996.

Priset är på 10.000€, och bland tidigare pristagare märks Anna Politkovskaja och Liu Xiaobo. Svenska PEN gratulerar Can Dündar och Erdem Gül till priset, som delas ut 17 november i Darmstadt.

 

Narges Mohammadi avslutade hungerstrejken - får ha kontakt med sina barn

Den iranska journalisten och demokratiaktivisten Narges Mohammadi avslutade den 16 juli sin tjugo dagar långa hungerstrejk sedan fängelsemyndigheterna accepterat hennes krav på att få ha regelbunden kontakt med sina barn. 

Hon får nu tala med barnen – som bor i Frankrike med sin far – i telefon en gång i veckan. 

En Twitteraktion som stödde Mohammadis krav genomfördes den 12 juli och samlade över 100.000 protesterande, majoriteten av dem i Iran.

Narges Mohammadi dömdes i våras till ett 16-årigt fängelsestraff varav hon ska avtjäna tio år. Hon har även tidigare fängslats för sitt arbete för mänskliga rättigheter i Iran. Narges Mohammadi belönades 2011 med Per Angerpriset och är hedersmedlem i Svenska och Danska PEN. Vi fortsätter att kräva att hon friges omedelbart!

 

Turkiet: Oroande tillslag mot journalister och fria medier efter kuppförsöket

Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 15 juli har situationen för det fria ordet i landet ytterligare förvärrats. 59 journalister och andra skribenter har gripits, 132 medieorganisationer och 29 förlag har beordrats att stänga.

Skriv under onlineuppropet till stöd för yttrandefriheten i Turkiet och följ nyhetsflödet om Turkiet på PEN Internationals hemsida.

Läs också Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo om Turkiet i Dagens Nyheter.