Maria A Ressa får årets Tucholskypris

Maria_Ressa Joshua Lim (Sky Harbor), CC BY-SA 3.0.jpg

På Fängslade författares dag, den 15 november, tilldelar Svenska PEN journalisten och författaren Maria A Ressa 2020 års Tucholskypris.

Motiveringen lyder:

För hennes motstånd när det fria ordet inskränkts. För henne mod att möta hot, hat och trakasserier. Och för hennes författarskap och arbete med den filippinska nättidningen The Rappler, vars bevakning och granskning av politik och ekonomi i Filippinerna blivit en modell för rakryggad och oberoende journalistik över hela världen. 

Prisutdelningen äger rum utan publik på Bonniers konsthall i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november kl 15. Kulturminister Amanda Lind kommer att dela ut priset. Prisutdelningen filmas och publiceras på Svenska PENs youtubekanal. 

Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon grundade för åtta år sedan nyhetssajten Rappler som har haft en kritisk hållning till president Rodrigo Dutertes. Rappler blev snabbt en viktig källa för avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter. Nyhetsrapporteringen har framför allt handlat om Dutertes ”krig mot knarket”, som lett till att tusentals personer med verkliga – eller påstådda kopplingar till droghandeln dödats av polis. Rodrigo Dutertes har sedan han kom till makten kritiserats omfattande för brott mot mänskliga rättigheter.

– Under de senaste åren har situationen för det fria ordet i Filippinerna stadigt gått åt fel håll. Hatkampanjer i sociala medier har varvats med rättsliga åtgärder och ibland även rent våld mot journalister och författare. I allt detta har Maria Ressa stått som symbol för det fria ordet. En okuvlig kraft som fortsätter sitt arbete även med orättfärdiga rättsprocesser hängande över sig, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.

Rapplers redaktion har fått utstå angrepp och hot sedan 2016, framför allt via sociala medier, men också genom hotfulla besök. Verbala påhopp har också förekommit från Rodrigo Duterte själv.

Enligt rättsväsendet i Filippinerna har Maria Ressa gjort sig skyldig till förtal på nätet, rapporterar flera medier. Detta enligt en lag som kom till 2014 – ungefär två år efter att Maria Ressa publicerat artikeln på Rappler som chefredaktör. Nu riskerar journalisten fängelse på mellan 6 månader och 6 år. Svenska PEN kräver att domen mot Maria Ressa upphävs och att angreppen mot henne och tidningen Rappler omedelbart upphör. Domen mot henne är uppenbart politisk och en hård attack på yttrandefriheten i Filippinerna.

Om Tucholskypriset:

Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Priset instiftades 1985 till författaren Kurt Tucholskys minne. Den första att få priset 1985 var Adam Zagajewski. Förra årets pristagare var den fängslade förläggaren och förläggaren Gui Minhai. 

 Foto: Joshua Lim (Sky Harbor), CC BY-SA 3.0