Iran: Svenska PEN kräver att Narges Mohammadi och Nasrin Sotoudeh släpps fria 

På bild: Nasrin Sotoudeh. Foto: Arash Ashourinia / CC0 Narges Mohammadi

I skuggan av den allvarliga framfarten av Coronapandemin i Iran fortsätter de iranska myndigheterna sina övergrepp mot dem som vågar kritisera regimen. Trots att COVID-19 fått stor spridning i de överfulla fängelserna trotsar regimen krav på att politiska fångar ska friges – eller åtminstone få permission.

Två som drabbats hårt är de internationellt välkända människorättsförsvararna Nasrin Sotoudeh  och Narges Mohammadi. Bägge dömda till långa fängelsestraff.

Nasrin Sotoudeh har ägnat hela sitt liv åt att kämpa för mänskliga rättigheter i Iran. Hon har bland annat försvarat samvetsfångar, kvinnor som protesterat mot tvånget att bära slöja i Iran och arbetat för dödsdömda ungdomsbrottslingars rättigheter. Nasrin Sotoudeh greps den 13 juni 2018 i sitt hem i Teheran. I mars 2019 dömdes hon till sammanlagt 38 års fängelse och 148 piskrapp för att ha ”konspirerat mot regimen” och ”förolämpat” Irans högste andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei.

Trakasserierna mot Nasrin Sotoudeh fortsätter i fängelset och mot hennes familj. För några veckor sedan frös myndigheterna hennes banktillgångar och när hennes 20-åriga dotter besökte sin mamma i fängelset den 16 augusti, trakasserades hon av vakterna som hävdade att hon inte hade en tillräckligt täckande slöja. När hon återvände till hemmet greps hon, men släpptes senare mot borgen på 100 miljoner Toman (drygt 50 000 kr). 

Den 15 november 2018 tilldelades Nasrin Sotoudeh Svenska PENs Tucholskypris. 

Narges Mohammadi är en central person i kampen för mänskliga rättigheter i Iran. Under flera år har hon fört kampen för kvinnors rättigheter, för yttrandefrihet och mot dödsstraff. Hon är en av grundarna till Iranian National Peace Council, en organisation som består av författare, artister, advokater och aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran. Hon är även engagerad i Defenders of Human Rights Centre, som förser politiska fångar med försvarsadvokater. År 2011 tilldelades hon Per Anger-priset, och i december 2019 inledde hon en hungerstrejk tillsammans med kvinnliga medfångar i protest mot hur de behandlades i Evinfängelset. Myndigheternas svarade då genom att förflytta Narges Mohammadi till ett fängelse i Zanjan i nordvästra Iran.

I juli rapporterades att Narges Mohammadi visade symptom på att ha smittats av COVID-19 och att hennes hälsotillstånd var mycket allvarligt. En grupp FN-experter krävde att hon omedelbart skulle släppas och få vård. Läs mer om det här.

Svenska PEN har i ett brev till Irans president krävt att  Narges Mohammadi och Nasrin Sotoudeh omedelbart och villkorslöst släpps fria.