Iran: Läget kritiskt för den hungerstrejkande Nasrin Sotoudeh

Den 11 augusti inledde den kända människorättsförsvararen, Nasrin Sotoudeh, en hungerstrejk i protest mot den vidriga behandlingen politiska fångar utsätts för i Iran. Fångarnas redan svåra situation har dessutom kraftigt förvärrats på grund av den pågående coronapandemin.

Enligt hennes man, Reza Khandan, är Nasrin Sotoudehs tillstånd nu så allvarligt att hon har förts till sjukhusets intensivvårdsavdelning. 

Nasrin Soutoudeh är en mycket känd jurist och skribent. I hela sitt vuxna liv har hon kämpat mot förtrycket i Iran. Hon har försvarat samvetsfångar, ungdomsbrottslingar som dömts till döden och kvinnorättsaktivister som protesterat mot tvånget att bära slöja. Hon greps i sitt hem i Teheran i juni 2018 och i mars 2019 dömdes hon till sammanlagt 38 års fängelse och 148 piskrapp för att ha ”konspirerat mot regimen” och ”förolämpat Irans högste andlige ledare”, Ayatollah Ali Khamenei.

Rättegången var en parodi på rättvisa och domen har fördömts runt om i världen.

Under tiden i det ökända Evinfängelset har Nasrin Soutoudeh utsatts för ständiga trakasserier och även hennes familj har drabbats. När hon i maj genomförde en hungerstrejk straffades hon genom att myndigheterna frös alla henne banktillgångar och när hennes 20-åriga dotter, Mehraveh Khandan, besökte henne i fängelset den 16 augusti, attackerades hon av vakterna. Dagen därpå  greps dottern, anklagad för att ha ”förolämpat och hotat” vakterna. Hon släppte först efter att en hög borgenssumma betalats, men åtalet kvarstår.

Nasrin Sotoudeh tilldelades Svenska PENs Tucholskypris år 2018 för sin kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Iran.

I ett brev till Irans president upprepar Svenska PEN sitt krav att Nasrin Sotoudeh, omedelbart och villkorslöst släpps fri och får all nödvändig medicinsk vård.

Uppdatering: Den 26 september 2020 avslutade Sotoudeh sin hungerstrejk på grund av mycket dålig hälsa. Hon är nu tillbaka i fängelset.

Foto: Arash Ashourinia/CCO