Årets Tucholskypristagare kommer till Sverige!

Svenska PEN har beslutat att tilldela den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev 2021 års Tucholskypris. Priset delas ut på Fängslade författares dag den 15 november. 

Motiveringen lyder:

”För sitt mod och sin säregna förmåga att ge det belarusiska folkets resning en konstnärlig gestaltning. Strotsev är skaparen av ögonblickets poetik och en symbol för revolutionens oförtröttliga poeter”.

Den 21 oktober dömdes Strotsev till 13 dagars fängelse för delaktighet i en olovlig demonstration. Den kände poeten hade regelbundet deltagit i de fredliga protesterna efter presidentvalet den 9 augusti och fortlöpande skildrat sina intryck. Han skrev en dikt om dagen mot regimen. Dikterna spred sig snabbt i sociala medier och översattes till ett tiotal språk. Strotsev släpptes efter 13 dagar från det ökända Akrestinafängelset.

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har beskrivit Dmitrij Strotsev som en av de främsta poeterna i Belarus. Hans poesi rör sig i ett alldeles eget gränsland mellan politiska teman, frågor om maktmissbruk, religiositet och andlighet. 

I ”Belarus omkullkastat” (i översättning av Dmitri Plax, Rámus förlag) skildrar Strotsev maktens övervåld och motståndet som förenar folket.

Priset delas ut av Kulturminister Amanda Lind i samband med Svenska PEN:s årliga högtidlighållande av Fängslade författares dag den 15 november på Bonniers Konsthall. I år har Fängslade författares dag särskilt fokus på Belarus och den allvarliga situationen för yttrandefriheten i kölvattnet av regimens förtryck, förföljelsen av oliktänkande och kulturutövare och andra brott mot mänskliga rättigheter. 

Programmet börjar klockan 18:30
Plats: Bonniers Konsthall, Torsgatan 19, Stockholm


Elin Cullhed, Ida Börjel, Nils Håkanson och David Lagercrantz är några av de författare och poeter som medverkar i programmet. De kommer att läsa texter ur antologin Ett år i Belarus - röster inifrån en folkresning. 

Författaren och skribenten Inga-Lina Lindqvist, med bakgrund i Belarus, deltar i ett samtal om det nuvarande läget för författare och för yttrandefriheten i landet. 

Dessutom, för att hedra den tyske författaren och journalisten Kurt Tucholsky som fått ge namn åt priset, bjuds det på nummer ur kabarén ”Jag går på mina händer - en kabaré i Kurt Tucholskys anda”. 

Strotsev gästar Uppsala den 16 november klockan 18:00 för ett samtal på Litteraturens hus med författaren Gunnar Ardelius. Andra medverkande författare är Donia Saleh och Ida Börjel. Poeten kommer också att turnera med föreställningen ”Belarus – omkullkastat” den 21 november i Stockholm, den 22 november i Göteborg och den 24 november i Malmö.

Svenska PEN har delat ut Tucholskypriset sedan 1985. Priset tilldelas en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Det har under årens lopp tillfallit namn som Salman Rushdie, Bei Dao, Svetlana Aleksijevitj och Nuruddin Farrah.

Foto: Håkan Lindgren.