Kampanj för Tucholskypristagaren Maria Ressa

På pressfrihetens dag, den 3 maj, inleddes en internationell kampanj till stöd för den filippinska journalisten, Maria Ressa. Kampanjen, #HoldTheLine, stöds av ett 80-tal organisationer, bland dem PEN International.  

Maria Ressa grundade för åtta år sedan nyhetssajten Rappler som haft en kritisk hållning till den filippinske presidenten Rodrigo Duterte och varit en viktig källa för avslöjanden om korruption och brott mot mänskliga rättigheter i landet. Hon har fått flera internationella utmärkelser och i november 2000 tilldelades hon Svenska PEN:s Tucholskypris för sin modiga kamp för yttrande-och pressfrihet. 

För närvarande pågår nio olika rättsprocesser mot Maria Ressa. Förra sommaren dömdes hon i ett förtalsmål, om domen fastställs riskerar hon sex års fängelse. Skulle hon även dömas i de övriga rättsprocesserna kan hon dömas till livstids fängelse.

– Maria Ressa är en oberoende och självständig journalistisk röst och vi kräver att trakasserierna mot henne upphör och att åtalen hävs, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.

Stöd gärna uppropet för Maria Ressa #HoldTheLine petition