Svenska PEN arrangerar nästa års internationella PEN-kongress

Svenska PEN arrangerar nästa års internationella PEN-kongress

Svenska PEN står värd för PENs internationella kongress om kommer att äga rum i Uppsala 8–11 september 2020. Kongressen blir en kraftsamling för att möta de stora utmaningar yttrandefriheten står inför idag. I samband med kongressen arrangeras även scensamtal, paneldebatter och andra litterära event som är öppna för allmänheten.

Brevkampanj för fängslade författaren Ahmet Altan

Ahmet Altan är en framstående författare och journalist. Han var en av alla dem som fängslades efter det misslyckade kuppförsöket 2016. Ahmet Altan anklagades för att ha kopplingar till predikanten Fethullah Gülen som den turkiska regeringen pekat ut som ansvarig för kuppförsöket. Delta i PENs brevkampanj till stöd för honom.

PEN International stöder helhjärtat Svenska PENs beslut att dela ut årets Tucholskypris till Gui Minhai

I dag går PEN International ut med ett stöduttalande till Svenska PEN med anledning av den kinesiska regimens krav på att organisationen ska dra tillbaka årets Tucholskypris som tilldelas den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai. 

Boktips för Fängslade författares dag 15 november

Boktips för Fängslade författares dag 15 november

Här lyfter vi fram fem författare vars böcker på olika sätt har utmanat och sprängt gränser – och på grund av det har de hotats, fängslats, censurerats eller tvingats till exil. Böcker vars gemensamma nämnare är att de har förändrat världen. 

Turkiet: Lägg ner åtalet mot författaren och akademikern Fikret Başkaya

De turkiska myndigheterna måste lägga ner alla åtalet mot författaren och akademikern Fikret Başkaya, som nu riskerar att få ett långt fängelsestraff på grund av falska terrorismanklagelser. Domen kommer att tillkännages vid nästa rättegångsförhandling som äger rum den 22 november. 

Friheten som kom av sig - Yttrandefrihetspodden möter Axel Kronholm

Friheten som kom av sig - Yttrandefrihetspodden möter Axel Kronholm

För tio år sedan verkade Myanmar vara på väg mot demokrati och en fungerande yttrandefrihet. Men reformerna kom av sig, och nu har det gått åt fel håll, både i Myanmar och andra delar av Sydostasien. Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson samtalar med journalisten och Sydostasienexperten Axel Kronholm, som bland annat driver Asienpodden tillsammans med Vilhelm Stokstad.

Första numret på nya sajten PEN/Opp fokuserar på språkliga rättigheter

Av världens nära 7 000 språk riskerar över 2 600 av dem att dö ut inom en snar framtid, enligt UNESCO, som har utnämnt 2019 till internationellt år för urfolksspråken. Många av de hotade språken är ursprungsspråk som talas av världens olika ursprungsfolk. Vad är moderspråk? Vad innebär det att vara en urfolksförfattare? Hur ser bokmarknaden ut för författare som skriver på urfolksspråk? Kan ett språk överleva utan en levande litteratur? Det är frågor vi ställer i detta nummer.

Svenska PENs ordförande om valet av Peter Handke som mottagare av Nobelpriset i litteratur 2019

I går blev det känt att författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke kommer tilldelas Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019. Valet av Peter Handke har lett till hård kritik mot Svenska Akademien – både i Sverige och internationellt. Svenska PENs ordförande, Jesper Bengtsson, kommenterar valet av Peter Handke.

Manifestation till minne av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi

Den 2 oktober har det gått ett år sedan den saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades. Välkommen att delta i manifestationen till minne av honom och till stöd för alla författare och journalister som sitter fängslade i Saudiarabien. 

Tid: Onsdag den 2 oktober kl. 11.30
Plats: Saudiarabiens ambassad, Sköldungagatan 5, Stockholm

Samtal som livshållning – Yttrandefrihetspodden möter Stina Oscarson

Kan man samtala med vem som helst? Bör man samtala med vem som helst? Regissören och dramatikern Stina Oscarson brukar svara ja på sådana frågor. Och för det har hon fått både kritik och beröm.

PEN:s ordförande Jesper Bengtsson bjöd henne till ett samtal om samtal, och ställde frågan hur hennes hållning hänger ihop med yttrandefriheten

Angående journalisten Kurdo Baksi

Angående journalisten Kurdo Baksi

Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet har tagit del av det som Kinas ambassad i Sverige skrivit angående journalisten och författaren Kurdo Baksi. I Sverige har vi yttrandefrihet och representanter för den kinesiska ambassaden har rätt att fritt uttrycka sin åsikt. Vi har rätt att uttrycka vår. Yttrandefrihet är en förutsättning för demokrati.