Narges Mohammadi

Narges Mohammadi, född 1972 i Iran, journalist, fysiker och människorättsaktivist.

Journalisten, författaren och människo-rättsförsvararen Narges Mohammadi har under lång tid fört kampen för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och mot dödsstraff i Iran – bland annat genom Defenders of Human Rights Centre, som förser politiska fångar med försvarsadvokater. Till följd av sitt arbete har hon åtalats och fängslats flera gånger. Hon sitter just nu i det ökända Evinfängelset i Teheran.

Narges Mohammadi greps i juni 2010 och dömdes till elva års fängelse. Straffet sänktes i högre instans till sex års fängelse, men den 20 april 2016 ställdes hon återigen inför rätta, för att ha ”spridit propaganda mot staten” och för att hon varit medlem i ”en illegal organisation”. I oktober 2020 släpptes hon från fängelset men inom ett år ställdes hon inför rätta igen och dömdes till 30 månaders fängelse, 80 piskrapp och böter. I augusti 2023 dömdes hon till ytterligare ett års fängelse och det pågår flera utredningar som kan leda till nya åtal på grund av hennes aktivism och protester i fängelset.

I antologin Vit tortyr, utgiven 2021, har Narges Mohammadi tillsammans med tolv andra kvinnliga fångar berättat om tortyr, misshandel och outhärdliga förhållanden som politiska fångar utsätts för i Irans fängelser. Hennes vittnesmål visar hur hot, trakasserier och arresteringar tillhör vardagen för iranska människorättskämpar, men också hur beslutsamhet och hoppet om en bättre värld kan bestå.

Narges Mohammadis hälsotillstånd är mycket dåligt och hon utsätts för svåra trakasserier i Evinfängelset. Hennes man, journalisten och människorättsaktivisten Taghi Rahmadi lever i exil i Paris med parets två barn. Narges har i omgångar nekats kontakt med sin familj

År 2011 tilldelades Narges Mohammadi den svenska regeringens Per Angerpris och hon är hedersmedlem i Svenska PEN.

År 2023 tilldelades hon Nobels fredspris för hennes kamp för mänskliga rättigheter – framför allt mot förtrycket av kvinnor i Iran.