Stöd till hotade författare

PEN:s stöd till hotade författare är verksamhetens kärna. När författare fängslas, torteras, hotas eller dödas på grund av sitt skrivande eller för att de utövar sin yttrandefrihet slår PEN larm.

Svenska PEN uppvaktar beslutsfattare, ambassader och regeringsföreträdare, till stöd för förföljda författare. Vi bistår även författare och journalister som på grund av sitt arbete i hemlandet har tvingats söka asyl i Sverige. Genom brevskrivning, debattartiklar och manifestationer bedriver vi internationella kampanjer till stöd för hotade författare. Läs mer om vad vi gör i aktuella fall här.

En betydande del av Svenska PEN:s arbete för fängslade författare drivs av Fängslade författares kommitté som består av PEN-medlemmar och där Elisabeth Löfgren är ordförande.


Fängslade författares dag

Den 15 november varje år uppmärksammas Fängslade författares dag av PEN-center över hela världen. I Sverige delas också Svenska PEN:s Tucholskypris ut av Sveriges kulturminister.

Dagen uppmärksammas på många platser runt om i Sverige och världen. Om du skulle vilja arrangera ett program på din ort, är du välkommen att höra av dig till Svenska PEN:s kansli på info@svenskapen.se.

Fängslade författares dag 2018.

Fängslade författares dag 2018.

I samband med Fängslade författares dag 2017 sammanställde Svenska PEN en antologi (red. Kristofer Folkhammar) som sätter fokus på villkoren för skrivande hbtq-personer världen över. Bland de medverkande författarna finns Binyavanga Wainaina, Iman al-Ghafari och Jelena Milasjina. Den innehåller även texter av Tucholskypristagaren, Yassin al-haj Saleh.


Kampanjen Tystad

I kampanjen Tystad lyfter Svenska PEN fall av fängslade författare, skribenter, poeter och översättare. Kampanjen syns framför allt på bibliotek runtom i landet. Tidigare kampanjer har lyft fängslade författare i till exempel Iran och Belarus.

När det finns aktiva kampanjer hittar du de här.


 

PEN/Opp är en internationell nättidskrift som startades 2011 av Svenska PEN med syftet att ge utrymme till författare och journalister som förföljs eller inte tillåts att publicera sig i sina hemländer. PEN/Opp är en unik plattform för samtal om yttrandefrihet, litteratur, kultur och politik ur ett globalt perspektiv.


fristadsnätverket icorn

PEN samarbetar med fristadsnätverket ICORN (International Cities of Refuge Network.) ICORN är ett oberoende nätverk av städer och regioner som erbjuder skydd åt hotade författare och konstnärer, och som arbetar för yttrandefrihet, demokrati och internationell solidaritet. Fristadsprogrammet har funnits sedan början av 1900-talet, och växte fram som en reaktion på fatwan mot den brittiske författaren Salman Rushdie 1989.

Fristadsprogrammet innebär att en stad bjuder in en författare som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland. Inbjudan innebär fri bostad under två år och ett nätverk i staden och regionens kulturliv. Syftet är att stipendiaten ska kunna utvecklas konstnärligt och under en tid få arbeta fritt inom sitt konstområde. Författare som förföljs som en följd av sin skapande verksamhet, kan ansöka om fristad via ICORN:s hemsida.

Förutom att stödja enskilda förföljda författare syftar fristadsprogrammet till att främja yttrandefriheten i världen.

I Sverige är Karin Hansson ICORN:s fristadssamordnare. E-post karin.hansson@uppsala.se.


BREVKAMPANJER – DU KAN PÅVERKA

Ett sätt att påverka beslutsfattare är att skriva brev till dem och protestera. De som ansvarar för fängslandet av författare får genom breven en konkret påminnelse om att omvärlden inte glömmer författare bara för att de sätts i fängelse. PEN:s långa erfarenhet visar att brevkampanjer ger resultat, att fängslade författare friges eller behandlas bättre.

Skriv som PEN-medlem, PEN-bärare eller engagerad medmänniska. 

Våra röster är starka.