![Bangladesh nu!](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/58ff192b29687f915766696e/1733302049266-PT4Z7XLVHEL5ED21T41Y/unsplash.jpg)
Bangladesh nu!
MALMÖ: Efter ett folkligt uppror står Bangladesh inför nya frågor om demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Vi bjuder vi in till paneldiskussion med insikter och analyser om landets framtid.
Svenska PEN arrangerar regelbundet olika program runtom i Sverige – samtal, debatt, manifestioner och föreläsningar.
MALMÖ: Efter ett folkligt uppror står Bangladesh inför nya frågor om demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Vi bjuder vi in till paneldiskussion med insikter och analyser om landets framtid.
STOCKHOLM: What risks do journalists face in conflict zones, and how can we help safeguard their access? Welcome to a screening of the film "Eddy’s War" by Emmy and BAFTA-winning filmmaker Joost van der Valk and panel discussion on Human Rights Day.
STOCKHOLM: Det icke-ryska Ryssland är en antologi med texter skrivna av representanter för en handfull av Rysslands minoritetsfolk. Den 6 december är det release för boken på konsthallen Index i Stockholm. Kvällen kommer att rymma samtal, läsningar och presentation av boken av medverkande författare och redaktörer.
GÖTEBORG: I samband med Fängslade författares dag uppmärksammas i år situationen i Bangladesh – med särskilt fokus på de allvarliga inskränkningarna för yttrandefriheten i landet.
VÄXJÖ: Det fria ordets hus i Växjö uppmärksammar Fängslade författares dag med filmivisning och samtal med den uiguriske människorättsaktivisten och poeten Abduweli Ayup.
BORÅS: I samtal med fristadskonstnärer och författare uppmärksammas Fängslade författares dag och rätten till yttrandefrihet, ord och drömmar på stadsbiblioteket i Borås.
MALMÖ: Fängslade författares dag uppmärksammas i Malmö med läsningar och brevskrivning till fängslade författare.
JÖNKÖPING: Jönköpings läns museum och Region Jönköpings län bjuder in till en kväll med musik, poesi och samtal om kulturens kraft och yttrandefrihetens möjligheter på Fängslade författares dag.
STOCKHOLM: Den 15 november uppmärksammar Svenska PEN Fängslade författares dag på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Under kvällen delar Svenska PEN också ut Tucholskypriset, som sedan 1985 går till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist.
UPPSALA: Välkommen till en läsning av texter av förföljda och fängslade författare på Uppsala stadsbibliotek under Fängslade författares dag.
ÖSTERSUND: I samtal med Östersunds fristadskonstnärer uppmärksammas Fängslade författares dag och rätten till yttrandefrihet, ord och drömmar på Östersunds bibliotek.
STOCKHOLM: I slutet av oktober fyller den svenska journalisten och författaren Dawit Isaak 60 år. Han sitter sedan 23 år tillbaka i eritreanskt fängelse för att han har utövat en grundläggande mänsklig rättighet: yttrandefriheten. Inför Dawit Isaaks födelsedag anordnas en manifestation till stöd för honom och hans frigivande.
Fredag den 25 oktober kl. 12.00 manifesterar vi vårt stöd för Dawit Isaak genom att ses och fira hans födelsedag.
GÖTEBORG: Under Seriefest i Väst dag om serier, yttrandefrihet och konstnärlig frihet deltar Svenska PEN:s styrelseledamot Anna Grinzweig Jacobsson i ett samtal om serier, satir och yttrandefrihet i Sverige, Europa och världen.
MALMÖ: Den belarusiska regimen kallar det fria ordet för terror. Inte långt från oss klassas författare och journalister som terrorister och extremister och de förbjuds att arbeta. Många som är kvar i landet fängslas och deras familjer utsätts för påtryckningar. Många har gått i exil. Under en kväll på Malmö Stadsarkiv lyfter PEN Skåne röster och texter från Belarus.
STOCKHOLM: Den 17 oktober 2015 frihetsberövades den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. För att uppmärksamma årsdagen av hans frihetsberövande och till stöd för Gui Minhai och hans frihet anordnas en manifestation torsdagen den 17 oktober utanför Kinas ambassad i Stockholm.
Seminarium om förbjuden iransk litteratur där iranska författare, konstnärer, översättare, sångare, forskare, journalister och aktivister från Iran, Tyskland och Sverige deltar.
Under Bokmässan i Göteborg arrangerar Svenska PEN samtal och seminarier och deltar i ett flertal andra samtal. Här uppdateras våra programpunkter löpande.
Den 16 september 2022 förlorade Mahsa Jîna Amini sitt liv efter att ha frihetsberövats av den iranska moralpolisen, som hävdade att hennes huvudsjal, hijab, inte bars på rätt vis. Denna händelse markerade början på den feministiska frihetsrevolutionen – Kvinna, Liv, Frihet – i Iran. För att uppmärksamma årsdagen bjuder vi in till en kväll i litteraturens och musikens tecken. Lyssna till ett samtal om vad som hänt sedan årsdagen, hur proteströrelsen för kvinnors frihet ser ut idag och möjligheterna för ett jämställt Iran.
Den 5 november går det amerikanska folket för att rösta i vad som beskrivs som ett ödesval. Men vad som händer i USA påverkar också övriga världen och valbevakningen får stort utrymme även i svenska medier. Hur bevakar man ett val i tider av polarisering, fake news och militär upptrappning? Några av Sveriges mest erfarna USA-korrespondenter och experter möts i ett panelsamtal om utmaningarna, fallgroparna och farhågorna inför den svenska rapporteringen av det amerikanska valet.
En ocensurerad bokmässa äger rum i Malmö samtidigt som Teheran International Book Fair, Irans största censurerade bokmässa. I den ocensurerade och fria bokmässan ges möjlighet att reflektera kring och introducera den kultur och litteratur som censureras av den teokratiska statsmakten i den islamiska republiken Iran.
En kväll med belarusiska förläggare på Interbok i Stockholm. Det blir ett samtal om belarusisk utgivning i exil där belarusiska förlag och deras utgåvor presenteras.
Den svenske förläggaren och författaren Gui Minhai fyller 60 år den 5 maj. Tyvärr tillåts inte Gui Minhai fira denna viktiga födelsedag med sin familj. För att uppmärksamma Gui Minhais födelsedag och situation anordnas ett födelsedagskalas för Gui Minhai tisdagen den 7 maj.
Svenska PEN uppmärksammar Pressfrihetens dag på Stadsgårdsterminalen i Stockholm. En hel eftermiddag med samtal och intervjuer om pressfrihetens förutsättningar. Reportrar utan gränser presenterar årets pressfrihetsindex och Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård intervjuar kulturminister Parisa Liljestrand.
Välkommen till uigurisk kulturdag. Om uigurisk kultur, vilka uigurerna är och hur situationen ser ut för dem idag. I programmet ingår korta föredrag, uigurisk mat, musik och ett boksläpp.
Ett samtal om förbjuden barn- och ungdomslitteratur. Vilka är böckerna som förbjuds? Hur kan man prata med barn- och unga om censur och förbjudna böcker? Och hur kan vi arbeta tillsammans för att stå upp för rätten att läsa? Samtalet sker på Litteralund, en konferens för barn- och ungdomslitteratur.
Författare har rätt att skriva utan censur och repressalier, men vilken rätt har läsarna att läsa? Är det en motståndshandling att läsa en förbjuden bok? Under Stockholms litteraturmässa håller Svenska PEN ett samtal om läsaren som förvarare av litteraturen.
Ett samtal om svenska statens övergrepp mot tornedalingar, kväner, lantalaiset och meänkielitalande, som utretts i en Sannings- och försoningskommission, tillsatt av regeringen, vilken överlämnades till kulturministern den 15 november 2023. Vad innebär denna utredning för minoriteten, och hur går man vidare? Hur kunde övergreppen äga rum och sedan även förtigas så länge?
En helkväll i Malmö med tre aktuella författare: Adania Shibli, Asta Olivia Nordenhof och Karl Kofi Ahlqvist. Förutom läsningar med alla tre författarna väntar även ett samtal mellan Adania Shibli och författaren Elisabeth Hjorth.
I samband med den internationella poesidagen den 21 mars anordnar Svenska PEN i Göteborg en kväll med läsningar av förbjuden poesi. De ukrainsk-judiska poeterna Boris och Ludmila Chersonskij, som befinner sig på flykt, kommer att läsa sina egna texter. Övriga medverkande läser texter av förföljda och hotade poeter.
De mongoliska poeterna G. Mend-Ooyo, Bayasgalan Batsuuri och Multsan Sukhbaatar kommer till Lund för att tillsammans med poeten Merima Dizdarevic och förläggaren Per Bergström prata om de historiska förföljelserna av det mongoliska skriftspråket och hur det idag i Inre Mongoliet hotas av Kinas assmileringspolitik.
Svenska PEN Kungsgatan 58, 111 22 Stockholm info@svenskapen.se +46 (0) 72-446 24 94