Hur mycket hat ska man behöva tåla när man uttalar sig i offentligheten? Vad är det för skillnad på hot och hat? Vilka texter och böcker skrivs inte längre på grund av att människor tystnat? Vem ska egentligen få höras och synas i offentligheten? Det här pratar Kerstin Almegård om med Sverker Sörlin och Fredrik von Malmborg.
Madeleine Grive tilldelas Naglerpriset
Öppet brev till EU-kommissionen om Turkiets föreslagna ”agentlag”
Åtalet mot författaren Yavuz Ekinci läggs ner
Yttrandefrihetspodden #45 Journalisten Inas Hamdan om hot och hat
Stoppa våldet mot journalister och fredliga demonstranter i Georgien
Georgiska myndigheterna måste omedelbart upphöra med den våldsamma behandlingen av fredliga demonstranter och respektera rätten till yttrandefrihet och rätten att delta i fredliga sammankomster. Det säger PEN International och PEN Georgien i ett uttalande – efter att protesterna i Georgien fortsatt att mötas av polisvåld.
Narges Mohammadi tillfälligt släppt från fängelse
Läsningar av fängslade, hotade och dödade författares texter varje söndag i advent
Sju års fängelse för kinesiske författaren Dong Yuyu
Svenska PEN uppmärksammade och krävde 2023 frigivning för den kinesiske författaren och journalisten Dong Yuyu som suttit frihetsberövad misstänkt för spionage. Han har nu dömts till sju års fängelse för spionage. Tillsamman med den globala PEN-rörelsen står vi fast vid vårt uttalande från 2023 och kräver hans omedelbara och ovillkorliga frigivning.
Den kurdiska poeten Ilhan Sami Çomak frigiven efter 30 år i fängelse
Röster från ett icke-ryskt Ryssland lyfts i bok om och med ryska urfolk
Svenska PEN uppmanar FN att agera för Narges Mohammadi
FN:s råd för mänskliga rättigheter uppmanas i ett öppet brev att agera för att iranska myndigheter ska bevilja den iranska författaren och Nobels fredspristagare Narges Mohammadi vård. Hon sitter sitter fängslad i Evinfängelset i Iran och är allvarligt sjuk. Svenska PEN är en av organisationerna som skrivit under brevet.
Skriv till författare på Fängslade författares dag
Idag, på Fängslade författares dag, uppmärksammar PEN-center över hela världen de författare som hotas, trakasseras, fängslas och dödas till följd av sitt arbete. I år lyfter vi tre personer som just nu sitter fängslade enbart för att de använt sin yttrandefrihet: Alaa Abd El-Fattah, Katsjaryna Andrejeva och Jimmy Lai.
Fängslade författares röster får höras i nytt tema av PEN/Opp.
Runt om i världen tar författare stora risker genom att de vågar skriva texter som förtryckande makthavare inte vill höra. Författare utsätts för repressalier, fängslas, trakasseras, tvingas i exil och till och med dödas för det fria ordet. Inför Fängslade författares dag den 15 november introducerar vi härmed ett nytt tema i PEN/Opp som fokuserar på situationen för fängslade författare.
Dawit Isaak tilldelas Edelstampriset för "exceptionellt mod"
Klas Östergren tilldelas Bernspriset 2024
Narges Mohammadi svårt sjuk
Yttrandefrihetspodden #44 De farliga barnböckerna
Får man förbjuda böcker under förevändningen att ”vi måste skydda barnen”? I det här avsnittet av Yttrandefrihetspodden pratar Kerstin Almegård med Författarförbundets nya ordförande tillika barnboksförfattaren Anja Gatu, och författaren och föreläsaren Inti Chavez Perez vars bok Respekt, en sexbok för killar förbjudits i både USA och Sydkorea.
Kinesiska myndigheter vill standardisera språkbruket på internet
Den kinesiska myndigheten för kontroll av internet, Cyberspace Administration of China, startade den 11 oktober en kampanj mot ”icke-standardiserat och ociviliserat språk och skrivande” på nätet. Urtzi Urrutikoetxea, ordförande i PEN Internationals kommitté för översättning och språkliga rättigheter, menar att denna kampanj ”undergräver yttrandefriheten och hotar Kinas språkliga kultur”.
Ett år av oerhört mänskligt lidande
Det har nu gått ett år sedan Hamas utförde sina attacker mot en musikfestival och flera kibbutzer i södra Israel. 1 200 människor dödades och 251 togs som gisslan, av dem hålls fortfarande 103 kvar i fångenskap. Israels svar på dessa attacker har varit tolv månader av urskillningslösa bombanfall mot Gaza. Enligt uppgift från Hamaskontrollerade hälsoministeriet i Gaza har minst 41 000 dödats varav merparten kvinnor och barn. Antalet dödade journalister, författare och kulturarbetare saknar motstycke under senare års väpnade konflikter och är en allvarlig attack mot yttrandefriheten.