Tillbaka till alla evenemang

Svenska PEN på Folk och kultur

  • Folk och kultur Arenatorget 1 Eskilstuna (se karta)

Svenska PEN arrangerar två samtal under Folk och kultur i Eskilstuna, och finns också på plats i fristadsmontern under fredagen för den som vill prata om hur Svenska PEN jobbar med bibliotek och skolor om yttrandefrihet och litteratur.

På plats i Fristads monter

Kom förbi fristadsutställningen och prata med Svenska PEN om hur vi arbetar med bibliotek och skolor i frågor om yttrandefrihet, censur, demokrati och förbjuden litteratur – till exempel i vårt projekt Banned Books Week Sverige.

VAR? Utställartorget, Volvo CE Arena

NÄR? Fredag den 7 februari, kl.13.00–15.00

Läs mer.

Definition och omdefinition av begrepp: humanism och demokrati i fokus

För 10 år sedan ifrågasattes kommuners möjligheter att ge fristad åt förföljda författare och konstnärer. Frågan gällde om det låg inom den kommunala kompetensen att stå upp för yttrandefriheten globalt eller om det förelåg staten att arbeta med dessa frågor. Kammarrätten i Sundsvall slog då fast att det finns samhälleliga angelägenheter som kan betecknas som både statliga och kommunala. En sådan är att värna yttrandefriheten:

”Fristadsprogrammet och medlemskapet i ICORN är helt i överenskommelse med den svenska utrikespolitiken men förverkligas inte genom de åtgärder som är förbehållna regeringen. Regeringen understryker i sin handlingsplan för de mänskliga rättigheterna att kommuner och landsting har en viktig roll och ett ansvar för att Sverige ska kunna fullfölja sina åtagande om mänskliga rättigheter.” Ur Kammarrätten i Sundsvalls dom i mål nr 1889-14, 2015-03-25

Idag är frågor om kommuners roll för kultur och yttrandefrihet i debatt, initiativ finns att omdefiniera begreppet armslångs avstånd, förslag finns att ta bort ordet demokrati ur kommunala strategier och bibliotek vittnar om lokala politikers viljor att ta bort HBTQI – bokhyllor och minska bestånd av flerspråkig litteratur.

Vad säger de senaste 10 åren oss om kommuners vilja, möjligheter och ansvar att stå upp för värden vi tagit för självklara?

Arrangörer: Kulturlyftet och ICORN, Svenska PEN, Kulturrådet, Jonsereds Herrgård - Göteborgs universitet

MEDVERKANDE
Kajsa Ravin, generaldirektör Kulturrådet
Ola Larsmo, författare och tidigare ordförande i Svenska PEN
Staffan Jonsson, kulturchef Eskilstuna kommun
Karin Hansson, nationell samordnare för Sveriges fristäder inom ICORN och styrelseledamot i Svenska PEN
Fredrika Lagergren Wallin, filosofie doktor i statsvetenskap och universitetslektor, Göteborgs universitet
Moderator: Lena Ulrika Rudeke, verksamhetschef, Jonsereds Herrgård – Göteborgs universitet

VAR? Konsertsalen, Scenkonst Sörmland

NÄR? Fredag den 7 februari, kl.09.00 – 09.45

Att förstå ondska

Abdulweli Ayup är uigurisk lingvist och poet som drev språkskolor för uiguriska i Kashgar, Xinjian, i nordvästra Kina. I augusti 2013 blev Abdulweli arresterad i Kashgar och senare dömt och fängslad för att ha ”missbrukat offentlig finansiering” i och med drivandet av modersmålskolorna. Domen ses som en del av den kinesiska regiments plan att marginalisera och fördriva det uiguriska språket och kulturen av flera människorättsorganisationer. Sedan 2019 lever Abdulweli med sin familj i Bergen, Norge, dit de kom genom fristadsnätverket ICORN.

Filmen Behind the Mask handlar om Abdulwelis försök till att förstå sina förtryckare och ondskan som så. Han reser till Tyskland för att träffa en tidigare kinesiska fångvaktare för ett samtal om den kinesiska regimens hårda åtgång åt den uiguriska befolkningen.

Efter filmen samtalar Abdulweli Ayup och Hanna Sahlberg, Ekots kinareporter och korrespondent i Peking 2006-2011 och 2015-2019, med Fredrik Fällman, forskare, lärare, docent i sinologi, Göteborgs universitet samt styrelseledamot i Svenska PEN.

Arrangörer: Kulturlyftet och ICORN, Svenska PEN, Folk och Kultur

MEDVERKANDE
Hanna
Sahlberg, SR Ekots kinareporter och korrespondent
Fredrik Fällman, forskare, lärare, docent i sinologi, Göteborgs universitet samt styrelseledamot Svenska PEN
Abduweli Ayup, uigurisk lingvist och poet

VAR? Konsertsalen, Scenkonst Sörmland

NÄR? Fredag den 7 februari, kl.10.00–11.00

Tidigare evenemang: 21 januari
Dagen efter Trumps installation. Vad händer nu?
Senare evenemang: 5 mars
Att skildra mäns våld mot kvinnor