Hur kan vi förstå Turkiet?

Datum: Måndag 19 mars 2018
Tid: 15:45-17.30
Plats: Utrikespolitiska institutet, Drottning Kristinas väg 37, 114 28 Stockholm

Övrig information: Seminariet är kostnadsfritt. Vänligen var redo att uppvisa er bekräftelse vid registreringen.
Registrering: Föranmäl ditt deltagande på Utrikespolitiska Institutets hemsida.
Språk: Svenska

Utrikespolitiska institutet, Svenska PEN och Kungliga Vitterhetsakademien bjuder in till ett samtal om utvecklingen i Turkiet.

Utvecklingen i Turkiet har varit minst sagt intensiv de senaste åren. Den har bland annat präglats av ett nedslaget kuppförsök, ett 20 månader efterföljande undantagstillstånd, kringskuren pressfrihet, tiotusentals frihetsberövade och ett rättsväsende som påverkas av politiska intressen. Turkiet glider allt längre ifrån Nato och USA och en lösning av kurdfrågan förefaller vara helt utom räckhåll.

Till detta seminarium samtalar vi med en rad sakkunniga: forskare, journalister och analytiker. Vi riktar ljus på frågor som rör Turkiets historia, samtid, civilsamhälle och kvinnors situation idag. Vi riktar fokus på landets geopolitiska roll och samtalar med personer som har egen erfarenhet av det turkiska rättsväsendet. Seminariet kommer att präglas av den centrala frågan: Hur kan vi förstå Turkiet?

Deltagare:

Klas-Göran Karlsson, professor i Historia vid Lunds universitet
Bitte Hammargren, ansvarig för UI:s MENA-program
Can Dündar, f.d. chefredaktör för Cumhuriyet (i samtal med Bitte Hammargren via Skype, på engelska)
Helin Sahin, statsvetare och verksam vid Palmecentrets MENA-program
Ali Gharavi, IT-konsult som satt fängslad under flera månader i Turkiet efter ett tillslag mot ett människorättsseminarium i juli. Medverkar gör också hans hustru Larissa Gharavi (på engelska)

Seminariet modereras av Arne Jarrick, professor i historia vid Stockholms universitet, samt Aras Lindh, analytiker vid UI:s MENA-program.