Under 2021 sänkte sig mörkret ytterligare över Hongkong, en direkt följd av den nationella säkerhetslag som den kinesiska regimen införde sommaren 2020. Nyheter om fängslade journalister, akademiker, författare och demokratiaktivister kom slag i slag och kulminerade den 29 december med det brutala tillslaget mot en av de sista kvarvarande oberoende nyhetssajterna, Stand News. Sex journalister arresterades för ”uppviglande publicering”, däribland chefredaktören Patrick Lam.
Den yttrandefrihet som Hongkong en gång garanterades i internationella avtal existerar i praktiken inte längre.
Hur ska vi förstå det som händer? Hur ser villkoren för journalister och författare ut i Hongkong 2022? Hur påverkas litteraturen och bokutgivningen?
I årets första seminarium kommer Svenska PEN att rikta strålkastarljuset mot den sorgliga utvecklingen i Hongkong under senare tid.
Medverkande:
Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet och styrelseledamot i Svenska PEN (samtalsledare).
Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kina-kommentator, tidigare mångårig korrespondent i Peking.
Nicklas Junker, sinolog med inriktning på litteratur vid Stockholms universitet, ansvarig för Hongkongbevakningen i litterära tidskriften Karavans redaktionsråd.
Malin Oud, chef för Kinaprogrammet vid Raoul Wallenberg Institute of Human rights, redaktör för publikationen The Decoding China Dictionary och styrelseledamot i Hongkong-baserade tankesmedjan China Labour Bulletin.
Läsning av Anna Gustafsson Chen, en av Sveriges främsta översättare av kinesisk litteratur, bland annat en för seminariet nyöversatt novell av Hongkongbaserade författaren Dung Kai-cheung.
Plats: Bonniers Konsthall
Adress: Torsgatan 19
Datum: 16 februari 2022
Tid: 18:00 – 19:00
Pris: Samtalet är gratis
Anmälan: Anmäl dig här på mail
Eventet är publikt och kommer att streamas på Svenska PENs facebooksida.