Välkomna till ett seminarium om sociala medier, det fria ordet och demokratin.
Tid: Onsdag 27 mars, kl. 17.30
Plats: Bonniers konsthall, Torsgatan 19, Stockholm
Seminarium om IB-affären och utlandsspionerilagen. Efter IB-affären stärktes anskaffarfriheten och meddelarfriheten. Med lagstiftningen om utlandsspioneri som trädde i kraft för ett år sedan försämras nu förutsättningarna för en fri journalistik och grundlagsskyddet för uppgiftslämnare avskaffas.
I samband med den internationella poesidagen den 21 mars anordnar Svenska PEN i Göteborg en kväll med läsningar av texter som på något sätt har anknytning till krig, förföljelse, eller hot mot yttrandefriheten – en poesistafett för att försvara det fria ordet och sprida förbjuden poesi.
Samtal Humanitet
När stövlar dansa på vulkaner*
Ett samtal om konstnärligt motstånd i tider av krig och repression
Publikationen Humanitet gavs ut 1933 som en reaktion på nyheten om nazisternas maktövertagande i Tyskland. Bakom Humanitet stod dåtiden stora konstnärer.
Nästan hundra år senare ekar samma budskap i en tid där krig och totalitära vindar återigen hotar demokratier och den konstnärliga friheten. Det som nu sker i Ukraina, Belarus och Kina engagerar återigen konstnärer, författare och intellektuella.
Men vilka strategier används idag och vilka former av aktioner är möjliga? Vad innebär humanitet i dag?
Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Den 15 november varje år påminner PEN runtom i världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Här kan du läsa om evenemangen i Stockholm och Göteborg. Varmt välkommen!
Det politiska språket är i förändring. Centrala begrepp som yttrandefrihet och medborgarskap laddas med nya betydelser under trycket från olika ideologiska utgångspunkter. När orden får nya innebörder förändras vårt sätt att betrakta samhället. Går det att vända den här utvecklingen och i stället vidga de politiska begreppen i en mer öppen riktning?
Svenska PEN bjuder in till ett samtal mellan Ola Larsmo, Hédi Fried och Göran Greider om demokratin som idé och knölig verklighet med utgångspunkt i deras bidrag i Handbok för demokrater. Vi har bett de medverkande svara på två frågor:
Vilken är den största utmaningen för demokratin idag?
Vilka förslag har du på hur vi löser den?
Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.
Med anledning av detta anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai på Press – och yttrandefrihetsdagen den 3 maj 2018, 12.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, nära Etnografiska museet och Tekniska museet).
Vad vet vi om Tjeckien i dag? Vad vet vi om historien, litteraturen, yttrandefriheten och förutsättningarna för skapande och uttryck? Anna Mattsson, författare och styrelseledamot av Svenska PEN och Författarcentrum Väst, samtalar med Jana Witthed och Markéta Hejkalová om Tjeckien då och nu, om politik, historia och litteratur. Ett unikt tillfälle att få ta del av ett samtal med både allmänna och personliga infallsvinklar.
Datum: 18 april 2018
Tid: 19:00
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1
Fri entré
Basim Ahmed Jamal startade en bokhandel i Mosul och arbetade som musiklärare fram till dess att IS tog kontrollen och all musik förbjöds. Sedan 2017 har han fristad i Umeå. På Litteraturmässan samtalar han med författaren Sara Mannheimer. Foto: Leif Mårtensson
Tid: 13 april - 14 april 2018
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
Fri entré
Utrikespolitiska institutet, Svenska PEN och Kungliga Vitterhetsakademien bjuder in till ett samtal om utvecklingen i Turkiet.
Datum: Måndag 19 mars 2018
Tid: 15:45-17.30
Plats: Utrikespolitiska institutet, Drottning Kristinas väg 37, 114 28 Stockholm
Övrig information: Seminariet är kostnadsfritt. Vänligen var redo att uppvisa er bekräftelse vid registreringen.
Registrering: Föranmäl ditt deltagande på Utrikespolitiska Institutets hemsida.
Språk: Svenska
Välkomna att komma och lyssna till föredrag och samtal samt att delta i fredliga meningsutbyten om samhällsutvecklingen i Turkiet.
Datum: Söndag 11 mars 2018
Tid: 17:00 - 19:30
Plats: Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, 111 52, Stockholm
Övrig information: Eftersom antalet platser är begränsat krävs föranmälan för att delta. Anmälan sker till info@svenskapen.se.
Välkomna till Kulturhuset i Stockholm på torsdag 8 mars! Inför valet i Ungern 8 april uppmärksammar Svenska PEN:s tidskrift Dissidentbloggen den hotade yttrandefriheten i Ungern. Hur påverkas kvinnors rättigheter av den familjekonservativa politiken under regeringen Orbán?
Datum: 8 mars 2018
Tid: 19:35 - 21:00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, 103 27 Stockholm (hörsalen)
Svenska PEN Kungsgatan 58, 111 22 Stockholm info@svenskapen.se +46 (0) 72-446 24 94