I februari i år dömdes den svenskkinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai, som bott flera år i Göteborg, till tio års fängelse av kinesisk domstol. Hur ser den aktuella situationen ut för fängslade författare och journalister i Kina? Hur har den förändrats över tid? Vad finns det för tänkbar framtid för Gui Minhai själv? Vilken roll kan en stad som Göteborg spela, som har ett näringsliv med starka band till Kina?
FULLBOKAT: En kväll för Beirut
Den katastrofala explosionen i Beiruts hamn den 4 aug orsakade stor förödelse. Hela kvarter ligger i ruiner i ett redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatt Libanon. Sedan oktober i fjol har Beirut och hela landet skakats av massprotester mot ökade levnadskostnader och fortsatt politisk instabilitet. Re:Orient, Tidskriften Karavan och Svenska PEN bjuder tillsammans in till en kväll med uppläsningar och samtal.
Rätten att berätta
Det pågår en ibland upprörd debatt huruvida författare med privilegierad bakgrund kan, eller ens har rätt att, berätta om arbetarklass eller rasifierade. Vad är en äkta berättarröst och hur avgörande är den personliga erfarenheten? Samtidigt har nedhållna och förtryckta fortfarande svårt att göra sina röster hörda. Rätten att berätta är ojämlikt fördelad. Ligger felet i själva det litterära systemet?
Barnböcker – Frizon eller slagfält?
Coronan och sanningen – Ett samtal med Svenska PEN om corona och yttrandefrihet
Tid: Ons 16 sept klockan 17.30
Plats: Bonniers konsthall, Torsgatan 19, Stockholm
Kontroversiella politiska beslut som fattas när folket inte kan gå ut på gatorna och protestera på grund av pandemins krav på karantän. Nya lagar som inskränker i pressfriheten i Ungern, Polen och Ryssland, oppositionella som grips under Coronans fana, med anklagelser i stil med ”brott mot hälsoregler” i Algeriet, en president som genom internetkampanjer försöker hamra in att sjukdomen är ofarlig i Brasilien.
Välkommen till en kväll som ger en bild av läget just nu i några utsatta områden i världen.
Det hände i Ungern. Kan det hända i Sverige? Streamat samtal om Public service och hotad yttrandefrihet i skuggan av Corona
I Ungern har Viktor Orbans regering skaffat kontroll över de viktiga nyhetsmedierna. Public service har förvandlats till propagandakanaler — och det gick både snabbt och enkelt. Med anledning av Coronakrisen har landets regering också passat på att inskränka yttrandefriheten.
Hur starkt är SR:s och SVT:s oberoende i en sådan situation? Är vi naiva inför ett reellt hot mot yttrandefriheten? Varmt välkomna att ta del av en viktig, högaktuell och spännande programpunkt med en vass och kunnig panel.
Ordet, bilden och censuren – om hoten mot kulturens frihet
Tid: Onsdag 11 mars klockan 17.30
Plats: Bonniers konsthall, Torsgatan 19, Stockholm
I Sölvesborg ville SD styra konsten, teatern och bibliotekens inköp av böcker, i Norrköping lyckades de denna vår få stadens museum att (i alla fall tillfälligt) censurera en utställning om nazism. Är ordet och bilden fortfarande fria i dagens Sverige?
Peter Handke, Nobelpriset och författares ansvar
Tid: Onsdag 11 december, kl. 17.30 Plats: Bonniers konsthall, Torsgatan 19, Stockholm
Diskussionerna om Peter Handkes Nobelpris berör klassiska frågor om relationen mellan liv, politik och litteratur. Att en författares politiska ståndpunkter påverkar hur vi läser hens litterära verk är ofrånkomligt. Men kan man ta dem som intäkt till att placera ett författarskap i ”giftskåpet”?
Nyårshälsningar till fängslade författare
Gränser för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Vietnam, Laos och Kambodja
Är yttrande-press- och mötesfrihet i Vietnam, Laos och Kambodja en avlägsen utopi? Eller finns det hopp om att de här rättigheterna en dag ska respekteras – trots närheten till storebror Kina där utvecklingen är den rakt motsatta? Kan demokratiaktivisterna i Hong Kong inspirera till protester även i grannländerna?
Stockholm: Fängslade författares dag med Svenska PEN på Sven-Harrys konstmuseum
Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Med sitt årliga högtidlighållande av Fängslade författares dag den 15 november riktar Svenska PEN uppmärksamheten mot de som med sina texter hotar världens repressiva regimer. Så pass att det äventyrar deras egen och deras familjers frihet och säkerhet.
Tid: Fredag den 15 november kl. 18:00
Plats: Sven-Harrys Konstmuseum, Eastmanvägen 10, Stockholm
Fängslade författares dag i Göteborg
Selamlik och en kvinnas hjärta – att hitta hem i exilen
Ett samtal om kampen för att hitta hem i exilen, och om hur Sverige förmår ta hand om hotade och förföljda HBTQ-personer som tvingats fly sina hemländer. Hur förmår den litterära världen ta tillvara HBTQ-författares intressen och erfarenheter? Hur är lesbiska författares ställning i förhållande till manliga homosexuella författares, i Syrien och Mellanöstern, i Sverige och Europa?
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins Plats 1, Göteborg.
Tid: Onsdagen den 30 oktober 19.00.
Ett folk, ett språk, en nation – eller rädslan för mångspråkigheten
Delta i stödmanifestation – fyra år sedan Gui Minhai frihetsberövades
Inbjudan till ett samtal om press- och yttrandefrihet i Burma
Fokus Kina: Gui Minhai och yttrandefrihetens gränser
Svenska PEN på pressfrihetens dag den 3 maj 2019
Svenska PEN och kampen för det fria ordet
Välkommen till en kväll om yttrandefrihetens utmaningar. Hur försvarar vi det fria ordet och hur kan vi påverka samhällsutvecklingen? Vad gör Svenska PEN rent konkret? Hur skulle du som PEN-medlem kunna bidra till arbetet? Möt Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson och generalsekreterare Anna Livion Ingvarsson i ett samtal som leds av Marit Kapla, redaktör för tidskriften Ord & Bild.