Alfred Nobels fredspris tilldelas i år den filippinska journalisten Maria Ressa, och den ryske journalisten Dmitrij Muratov.
- Priset visar vilken betydelse oberoende journalistik har för möjligheten att skapa och upprätthålla fred. Det är bara så falska nyheter, konspirationer och rykten kan motarbetas. Det är också ett stöd till uppfattningen att det går att göra oberoende journalistisk. I många länder gör auktoritära rörelser och ledare och rörelser idag allt de kan för att misstänkliggöra oberoende journalister och hävda att de i själva verket är partiska och lierade med "utländsk makt" eller "terrorister" eller krafter som "inte vill staten väl". Både Ressa och Moratov visar genom sitt arbete att detta är fel. Att det går att göra oberoende journalistik och att den i själva verket är nödvändig för varaktig fred.”, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN
Prisets motivering lyder: "for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace."
Maria Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. År 2012 grundade hon nyhetssajten Rappler som har haft en kritisk hållning till president Rodrigo Dutertes. Rappler blev snabbt en viktig källa för avslöjanden om korruption och övergrepp mot mänskliga rättigheter. Nyhetsrapporteringen har framför allt handlat om Dutertes ”krig mot knarket”, som lett till att tusentals personer med verkliga – eller påstådda kopplingar till droghandeln dödats av polis.
År 2020 tilldelades hon Tucholskypriset av Svenska PEN för sitt författarskap och arbete med den filippinska nättidningen The Rappler, vars bevakning och granskning av politik och ekonomi i Filippinerna blivit en modell för rakryggad och oberoende journalistik över hela världen.
Dmitrij Muratov är chefredaktör på den oberoende tidningen Novaja Gazeta som grundades 1993 i Ryssland. I sitt journalistiska arbete har Novaja Gazeta avslöjat korruptionen inom den ryska staten och förhållit sig kritisk till hur sexuella och etniska minoriteter förföljs och tystas. Ett arbete som resulterat i att flera av tidningens medarbetare har hotats, förföljts och mördats.