En utredning har inletts mot den turkiske författaren och nobelpristagaren i litteratur, Orhan Pamuk. I april inlämnades en anmälan om förtal gällande hans nya bok Pestnätter, en historisk roman som utspelar sig på en fiktiv ottomansk ö i början 1900-talet, mitt i ett utbrott av böldpest. Han anklagas för uppvigling, ”förolämpning av Atatürk”, republiken Turkiets grundare, och den turkiska flaggan. Åklagarmyndigheten i Izmir inledde en utredning och överlämnade den till chefsåklagaren i Istanbul som beslutade att inte väcka åtal på grund av brist på bevis. Efter ett överklagande har utredningen nu öppnats på nytt. Skulle Orhan Pamuk fällas i en rättegång riskerar han tre års fängelse.
- De turkiska myndigheterna har upprepade gånger använt förtalslagar för att tysta dem som vågar yttra sig och detta fall är inget undantag. PEN centra runt om i världen står solidariskt bakom Pamuk och uppmanar de turkiska myndigheterna att inte väcka åtal mot honom, säger Burhan Sönmaz, ordförande i PEN International.
Det är inte första gången Pamuk blir måltavla för sina skrifter. År 2005 anklagades han för att ha ”förolämpat turkiskheten” då han i en intervju med en schweizisk tidning kommenterade att ”30 000 kurder och en miljon armenier dödades i Turkiet under första världskriget” och ”ingen annan än jag vågar tala om det”. Efter uttalandet fick han dödshot och flera av hans böcker brändes. Fallet lades dock ned efter starka internationella protester.
Svenska PEN kräver att brottsutredningen mot Orhan Pamuk läggs ned och att Turkiet upphör att förfölja och driva rättsliga processer om förtal mot författare och journalister som enbart använt sin rätt till yttrandefrihet.
Bild: Orhan Pamuk
Credit: Maka Gogaladze, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons