I ett gemensamt uttalande, med 20 press-och yttrandefrihetsorganisationer, kräver Svenska PEN att ordföranden i Europeiska rådet, Charles Michel och ordföranden i EU-kommissionen, Ursula Von der Leyen, talar klarspråk under toppmötet med Turkiet den 6 april.
Organisationerna uppmanar dem att, i möten med president Erdoğan, ställa krav på förbättringar av situationen för mänskliga rättigheter i landet, särskilt vad gäller förföljelsen av journalister och oberoende media.
I enlighet med Europeiska rådets slutsatser den 26 mars:
- Rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna är fortfarande en viktig fråga. Angreppen på politiska partier och media och politiska beslut på senare tid utgör stora bakslag för mänskliga rättigheter och strider mot Turkiets skyldigheter att respektera demokrati, rättsstatsprincipen och kvinnors rättigheter. Dialog om sådana frågor är fortfarande en integrerad del av förbindelserna mellan EU och Turkiet.
Situationen i Turkiet är djupt oroande. Politiska fångar som Osman Kavala och Selahattin Demirtaş förblir bakom galler och dussintals journalister är fängslade för sitt journalistiska arbete och sin kritik av regeringen. Turkiets 128-sidiga handlingsplan om mänskliga rättigheter, som släpptes i mars, får inte avleda internationell granskning från att fokusera på de allvarliga problemen med brist på rättsligt oberoende och den allvarliga erosionen av rättsstatsprincipen och skyddet av grundläggande rättigheter.
Flertalet fängslade journalister är anklagade för terrorism. Anklagelser om förtal och förolämpning av offentliga tjänstemän och president Erdoğan används för att kriminalisera journalistiskt arbete. Sedan kuppförsöket 2016 har journalister dömts till sammanlagt 1 455 års fängelse.
EU-kommissionens årliga lägesrapport om Turkiet innehåller detaljerad information om kränkningar av pressfriheten och den snabba försämringen av respekten för de mänskliga rättigheterna i landet.
Organisationerna uppmanar Charles Michel och Ursula Von der Leyen att vid mötet i Ankara sända ett starkt och offentligt budskap om att grundläggande mänskliga rättigheter som; pressfrihet, yttrandefrihet, mötesfrihet, rättsligt oberoende, kvinnors rättigheter, hbtqi och minoriteters rättigheter är centrala för EU:s principer.