Det var en mörk dag för yttrandefriheten igår när den turkiske publicisten och människorättsförsvararen Osman Kavala dömdes till livstidsfängelse.
- Det är en chockerande dom, utan någon juridisk saklig grund. Detta är en personlig bestraffning av Osman Kavala med tydlig inblandning från den politiska högsta makten, en förödande attack mot grundläggande demokratiska värden, säger Elisabeth Löfgren, ordförande för Fängslade författares kommittee, Svenska PEN.
Osman Kavala, greps den 18 oktober 2017 på flygplatsen i Istanbul. Han har sedan dess suttit häktad i högriskfängelset Silivri. I mars 2019 åtalades Osman Kavala tillsammans med 15 andra människorättsförsvarare, journalister och kulturarbetare för ”omstörtande verksamhet”. Anklagelserna rörde påstådd inblandning i de så kallade Geziprotesterna, 2013, demonstrationer som inleddes av miljöaktivister i protest mot att Geziparken i Istanbul skulle göras om till ett köpcentrum. Protesterna spred sig till flera städer och riktades mot regeringen. Åtalet mot Kavala utökades senare till påstådd inblandning i kuppförsöket som ägde rum i Turkiet 2016. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för Kavala.
Under de drygt fyra år som Kavala suttit häktad har rättsprocessen utvecklats till en, i högsta grad politisk och juridisk fars. President Erdoğan har pekat ut Kavala som ”kollaboratör i en utländsk konspiration mot Turkiet” och hävdat att han iscensatt Gezi-protesterna 2013 i samarbete med den ungersk-amerikanske filantropen George Soros. Erdoğan har öppet förklarat att han önskar se Osman Kavala straffas hårt. Åklagarsidan har inte kunnat bevisa att det finns någon grund för dessa anklagelser.
Osman Kavala är en person av stor betydelse för de krafter som verkar för ett öppet och demokratiskt Turkiet. Han har grundat flera civilsamhällsorganisationer och finansierat ett stort antal kulturcentra landet. I början av 1980-talet var Osman Kavala en av grundarna till förlaget Iletişim yayınları med syfte att inspirera till social förändring och demokratisk utveckling. Det är idag ett av Turkiets främsta förlag och har givit ut namnkunniga författare som exempelvis nobelpristagaren Orhan Pamuk.
Kavala var det första fallet som togs upp i Svenska PEN:s kampanj Tolv tystade röster. Läs mer om hans fall här https://www.svenskapen.se/tolv-tystade-rster.
På plats för att bevaka rättegången var bland annat representanter från norska PEN. Läs deras rapporter från rättegången här: https://norskpen.no/eng/
Foto: Kerem Uzel