Ny sammanställning: PEN internationals Case List 2022

Ny sammanställning: PEN internationals Case List 2022

Den 21 mars publiceras PEN Internationals årliga sammanställning över fängslade och hotade författare och journalister runt om i världen. Under 2022 har PEN tagit upp 115 fall där författare utsatts för trakasserier, fängslanden och våld, som i vissa fall även lett till döden.

Listan över övergrepp är lång. Många har dömts till fängelse för vagt formulerade brott som rör nationens säkerhet, svepande anklagelser om förtal eller majestätsbrott. De som rapporterat och skrivit om krig och konflikter utsätts för enorma risker i länder som Ukraina, Etiopien och Palestina.

Allvarliga inskränkningar i yttrandefriheten och förföljelse har tvingat många på flykt i alla världsdelar bland annat från länder som Afghanistan, Myanmar och Belarus. I länder som Kuba och Nicaragua har flera författare tvångsförvisats.

Protesterna i Iran efter polisens dödsmisshandel av Masha Amini har lett till tiotusentals gripanden. Bland de drabbade finns flera medlemmar i Irans författarförbund.

–  Repressiva regimer skyr inga medel. De kväser yttrandefriheten och tystar oppositionella röster genom drakoniska lagar, censur, framtvingade ”bekännelser” under tortyr och hårda tillslag mot fredliga protester. Att bekämpa detta och stå upp för det fria ordet är PEN:s största utmaning. Bland de 115 som finns med på årets lista finns även de svenska medborgarna Dawit Isaak, som suttit fängslad utan rättegång i 21 år i Eritrea och Gui Minhai som suttit fängslad i Kina sedan 2015 och i februari 2020 dömdes till tio års fängelse. Fängslandet av dessa bägge är en internationell rättsskandal. Svenska PEN uppmanar den svenska regeringen att intensifiera arbetet för att få dem fria, säger Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade författares kommitté.

Rapportsläpp

Tisdag 21 mars kl 14 svensk tid arrangerar PEN International ett digitalt evenemang för att uppmärksamma rapporten. Medverkande: Ma Thida, ordförande PEN International’s Writers in Prison Committee och tidigare ordförande PEN Myanmar, Volodymyr Yermolenko, filosof, journalist och ordförande PEN Ukraina, Gioconda Belli, författare, poet och tidigare ordförande för PEN Nicaragua, Tanja Tuma, ordförande PEN Slovenien samt styrelseledamot i PEN International, och den egyptiska författaren och aktivisten Ahdaf Soueif.

Se evenemanget här: https://www.facebook.com/events/1269153327040700/ .

Läs PEN Internationals pressmeddelande här.

Läs hela Case List här