Kina: Upprop på Internationella kvinnodagen för de som häktats under ”Vitt papper”-protesterna

På Internationella kvinnodagen uppmanar Svenska PEN, PEN America, PEN International och 22 andra grupper den kinesiska regeringen att frige och dra tillbaka alla åtalspunkter mot redaktören Cao Zhixin 曹芷馨, författaren Li Siqi 李思琪, revisorn Li Yuanjing 李元婧 och läraren Zhai Dengrui 翟登蕊. De fyra kvinnorna greps av polisen i Beijing för att de deltog i en minnes- och protestaktion den 27 november 2022. Vi uppmanar också kinesiska myndigheter att frige och dra tillbaka åtalspunkter för alla de som gripits i Kina för att de fritt uttryckte sina åsikter under ”Vitt papper”-protesterna i november-december 2022, samt att upphöra med sitt förtryck av yttranden om COVID-19-pandemin. Många av de som gripits är kvinnor.

Den 27 november deltog Cao Zhixin, Li Siqi, Li Yuanjin och Zhai Dengrui tillsammans med dussintals andra Beijing-bor i en minnesstund vid Liangme-floden för de omkomna i branden i Urumqi i Xinjiang tre dagar tidigare. Minnesstunden blev till en protest mot den kinesiska regeringens då fortfarande gällande ”noll-Covid”-policy, liksom ett bredare missnöje med det kinesiska kommunistpartiet. Det var en del av den våg av protester som utbröt i minst 31 städer runt om i Kina den helgen. Den 29 november, två dagar efter protesten, kallade polisen i Beijing de fyra kvinnorna och andra som deltagit till förhör, beslagtog deras telefoner och andra elektroniska enheter. De släpptes sedan.

Polisen i Chaoyang-distriktet i Beijing återvände sedan och häktade Li Siqi och Li Yuanjing den 18 december, Zhai Dengrui den 22 december och Cao Zhixin den 23 december. Andra personer som greps under polisräden släpptes senare mot borgen. Cao Zhixin spelade in en video efter att häktandet börjat, vilken senare släpptes av hennes vänner den 16 januari 2023. I videon säger hon att flera av hennes vänner tvingats skriva under tomma meddelanden om häktning som inte listade några åtalspunkter. Hon bekräftade också drivkraften bakom protesterna: ”Vi bryr oss om samhället. Det som vi gjorde var ett normalt uttryck av medborgare.”

Den 19 januari 2023 häktades de fyra kvinnorna formellt och anklagades för att ”provocera fram bråk”. Nästa dag fick Cao Zhixin träffa sin advokat för första gången. Alla fyra sitter i Chaoyang-distriktets häkte i Beijing. Häktningarna av Cao Zhixin, Li Siqi, Li Yuanjing och Zhai Dengrui verkar endast vara kopplade till att de deltog i protesterna den 27 november och att de använt appen Telegram, vilken många som protesterar använder. De kan få upp till fem års fängelse, och tio år om brottet anses grovt.

Dessa fyra kvinnor, alla i 25-årsåldern, har ingen aktivistbakgrund. Deras vänner beskriver dem som feminister med global utblick, intresse för litteratur och för att kämpa mot sociala orättvisor. De har alla nyligen tagit masterexamen från erkända universitet. Cao Zhixin hade fått ett ”drömjobb” som redaktör på Peking University Press, Li Siqi och Li Yuanjin har båda studerat utomlands, och Zhai Dengrui hade planerat att studera i Norge.

Den 17 februari 2023 uppmanade EU den kinesiska regeringen att släppa alla fyra kvinnorna fria och hävdade att de inte häktats i enlighet med den vederbörliga processen.

Dessa fyra kvinnor har inte begått något brott enligt internationell eller kinesisk lag. Den kinesiska grundlagen utger sig för att fastslå rätten till yttrandefrihet och rätten att fritt kritisera regeringens politik. Genom att åtala Cao Zhixin, Li Siqi, Li Yuanjing och Zhai Dengrui bryter den kinesiska regeringen mot de internationellt erkända rättigheterna att uttrycka sig fritt och samlas fredligt.

De följande 25 organisationerna uppmanar den kinesiska regeringen att omedelbart och villkorslöst frige Cao Zhixin, Li Siqi, Li Yuanjing, Zhai Dengrui och alla andra ”Vita papper”-demonstranter, och att upphöra sina stränga åtgärder mot yttranden om Covid-19-pandemin.

 

Svenska PEN

Access Now

ARTICLE 19

Campaign for Uyghurs

Chinese Human Rights Defenders

CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation

Committee for Freedom in Hong Kong Foundation

English PEN

FIDH - International Federation for Human Rights

Freedom House

Georgetown Center for Asian Law

Hong Kong Democracy Council

Human Rights in China

Human Rights Watch

Humanitarian China

Independent Chinese PEN Center

Index on Censorship

International Service for Human Rights

Judicial Reform Foundation

National Committee of the Democratic Party of China

PEN America

PEN Canada

PEN International

Uyghur Human Rights Project

Washingtonians Supporting