Över 700 bibliotek, bokhandlare och skolor deltar i årets Banned Books Week Sverige

Banned Books Week Sverige återkommer nu för andra året. Den 7–13 oktober kommer drygt 700 bibliotek, skolor och bokhandlare över hela Sverige att uppmärksamma förbjuden och censurerad litteratur runtom i världen – speciellt fokus ligger i år på Kina, Iran, Sverige och barn- och ungdomslitteratur.

Banned Books Week Sverige lanserades för första gången på bred front i Sverige 2023. Nu kommer veckan tillbaka och mer än 700 bibliotek, skolor, bokhandlare och andra verksamheter kommer att delta på olika sätt i år.

– Vi har redan mer än dubblat antalet deltagare från förra året, så det finns verkligen en vilja att prata om den här frågan på bibliotek, i skolor och bokhandeln runtom i Sverige, säger Jens Zingmark, bibliotekarie på Dawit Isaak-biblioteket som tillsammans med Svenska PEN arrangerar Banned Books Week Sverige.

Till årets vecka har listan med förbjudna böcker utökats mer fler titlar – framför allt kopplade till årets fyra teman: förbjuden litteratur i Kina, Iran och Sverige samt barn- och ungdomslitteratur. 

– Bokförbud tar sig uttryck på olika sätt i olika delar av världen. Genom att belysa detta ser vi vilka metoder som både använts historiskt och idag för att tysta författare och stoppa människor från att läsa, säger Kerstin Almegård, ordförande i Svenska PEN.

Bokförbuden ökar i världen, och ny statistik från PEN America visar att det skett minst 10 000 bokförbud i amerikanska skolor under läsåret 2023/2024. Banned Books Week Sverige är ett sätt att sätt hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa. Yttrandefriheten står inför flera utmaningar idag – både globalt och i Sverige.

– Det armlängds avstånd som länge varit princip i Sverige har blivit kortare, och det ser vi inte minst på biblioteken. Men frågan är större än så – när böcker förbjuds på andra sidan jorden drabbar det även oss. Litteratur skapar förståelse mellan människor med olika erfarenheter. När författare censureras i andra delar av världen och vi inte får eller kan läsa deras böcker så minskar vår förståelse för omvärlden, säger Kerstin Almegård.

 

Om Banned Books Week
Banned Books Week Sverige koordineras av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. Det är en del av Banned Books Week Coalition som förenar en rad internationella organisationer med syftet att uppmärksamma och sprida kunskap om förbjuden litteratur. Banned Books Week har arrangerats i USA sedan 1982 och startades som en reaktion på de växande utmaningarna med spridningen av böcker i skolor, bibliotek och bokhandlar.

Grafisk form: Albin Holmqvist