Ett år av oerhört mänskligt lidande

Det har nu gått ett år sedan Hamas utförde sina attacker mot en musikfestival och flera kibbutzer i södra Israel. 1 200 människor dödades och 251 togs som gisslan, av dem hålls fortfarande 103 kvar i fångenskap.  

Israels svar på dessa attacker har varit tolv månader av urskillningslösa bombanfall mot Gaza. Enligt uppgift från Hamaskontrollerade hälsoministeriet i Gaza har minst 41 000 dödats varav merparten kvinnor och barn. 

Antalet dödade journalister, författare och kulturarbetare saknar motstycke under senare års väpnade konflikter och är en allvarlig attack mot yttrandefriheten. 

De pågående israeliska bombningarna och förstörelsen av infrastrukturen i Gaza har också lett till allvarliga begränsningar av tillgången till information, vilket gör att många inte kan kommunicera eller dela sina erfarenheter med omvärlden. Tillträde till Gaza för internationella journalister är förbjudet, såvida de inte är inbäddade i israeliska militära styrkor, och även i dessa fall är deras möjligheter att rapportera sakligt starkt begränsade. 

Bombningarna har också riktats mot kulturinstitutioner, bibliotek, museer, universitet, kyrkor, moskéer och historiska platser, vilket undergräver framtida generationers möjlighet att få tillgång till och engagera sig i sitt kulturarv.

Kerstin Almegård, ordförande i Svenska PEN: "I Sverige har vi under året som gått sett en ökning av såväl antisemitism som islamofobi. Hat och hot har riktats mot författare, journalister och kulturarbetare, flera evenemang har fått ställas in och det offentliga samtalet har polariserats."

PEN kräver omedelbart eldupphör och att folkrätten och den internationella humanitära rätten respekteras av samtliga stridande parter. Vidare fördömer PEN de allvarliga kränkningarna av yttrandefriheten i Palestina och Israel sedan attackerna den 7 oktober 2023. 

Det mänskliga lidandet måste få ett slut.

Det internationella PEN-nätverket arbetar tillsammans för att stötta våra kollegor på de sätt vi kan. Ett sätt att bistå oss i det arbetet är att ge en gåva till Svenska PEN:s akutfond som används för att ge riktad hjälp till kollegor i nöd.

 

Bidrag till Akutfonden kan skickas med Swish till 9005091

Märk betalningen med AKUTFONDEN.

eller betalas med plusgiro till 900509-1

Märk betalningen med AKUTFONDEN.

Bild: shutterstock