– Argentinas president Javier Milei och hans administration måste omedelbart upphöra med sin kampanj mot pressfriheten och skapa en miljö där författare och journalister kan fortsätta sitt viktiga arbete utan hinder. Författare och journalister får inte skrämmas. PEN International står orubbligt upp för att försvara dessa grundläggande friheter, säger Burhan Sonmez, ordförande för PEN International i ett uttalande.
PEN International uttrycker stor oro över president Mileis stigmatiserande uttalanden mot journalister, författare, förlag och medieföretag. Sedan januari 2024 har minst 61 attacker mot den argentinska pressen registrerats enligt Foro de Periodismo Argentino (Argentinas journalistforum). Av dessa attacker var presidenten ansvarig för minst 30 procent, medan 13 procent utfördes av polisen och 10 procent av kommunala och nationella tjänstemän.
Sedan den 10 december 2023, då Milei tillträdde som president i Argentina, har yttrandefriheten och kulturella rättigheter kränkts, vilket har äventyrat journalisters, författares och kulturarbetares arbete. Regeringens reklamkontrakt med medier har dragits in vilket har fått många, särskilt regeringskritiska medier, att överväga att stänga.
Hittills i år har Acequia TV stängts ner och i mars stängde den argentinska regeringen av Télam, Latinamerikas största nyhetsbyrå, efter att presidenten meddelat att den skulle stängas för att den påstås vara ett ”propaganda”-verktyg. Senare, i maj, pausade myndigheterna innehåll på sociala medier av ”omorganisationsskäl”.
President Milei har kontinuerligt och offentligt misskrediterat journalister genom att använda nedsättande termer som ”korrupta”, ”lögnare” och ”utpressare”. Han har också beskrivit medierna som ”utpressande”, ”lögnaktiga, ärekränkande och förtalande” och på sitt X-konto varnat för att hans regerings uppgift kommer att bli att ”ta ner dem från det elfenbenstorn de tror att de lever i”.
Den 17 mars 2024 utsattes fackboksförlaget Marea, som är specialiserat på journalistik och mänskliga rättigheter, för en trollattack på sitt Facebook-konto. Syftet med attacken var att misskreditera boken Delia, bastión de la resistencia, (Delia, motståndets bastion) av Soledad Ipaguirre, som handlar om Delia Giovanola (1926–2022), en av grundarna av gruppen Abuelas de Plaza de Mayo. Attacken bestod av över 800 hatmeddelanden och kommentarer och den skedde inför minnesdagen för sanning och rättvisa den 24 mars. Majoriteten av dessa meddelanden försvarade den senaste militärdiktaturen, stödde Milei, innehöll hatpropaganda mot Abuelas de Plaza de Mayo och innehöll hot, om försvinnande eller död, mot redaktören eller medverkande.
President Milei har också offentligt förolämpat och misskrediterat författare och intellektuella som Jorge Fernández Díaz för att de kritiserat honom. Den 9 april blev även Editorial Perfil, en mediekoncern som funnits i 47 år, måltavla för president Milei under en intervju där han ”firade” dess eventuella konkurs.
Utöver detta har Argentina också sett en ökning av arresteringar, hot och attacker mot mediearbetare som bevakar protester. Något som skedde under protesterna mellan den 31 januari och 2 februari, då minst 35 reportrar attackerades av myndigheter med gummikulor, med tårgas eller misshandlades – enbart för att de rapporterade om protesterna.
Dessa övergrepp, i kombination med ekonomiska påtryckningar, osäkra anställningar för kultur- och mediearbetare och civilrättsliga processer mot journalister, utgör subtila försök att kväsa det arbete som är avgörande för en fungerande demokrati och ett fungerande samhälle.
Sex månader in i president Mileis regering har ett tydligt mönster av attacker, misskrediteringar, hot och plötsliga nedläggningar av medier, skapat en kylande effekt och en fientlig miljö för journalister, författare, förläggare och medie- och kulturarbetare. Argentina står inför en kritisk tidpunkt när det gäller att säkerställa rätten till information och yttrandefrihet i Argentina.
PEN International uppmanar Argentinas president och hans administration att
stoppa all diskriminering och stigmatisering av medier och journalister från tjänstemän, något som hindrar informationsfriheten
garantera att yttrandefriheten kan utövas fullt ut, i enlighet med artikel 14 i Argentinas nationella konstitution
säkerställa nödvändiga säkerhetsåtgärder för att journalister ska kunna utföra sitt arbete fritt och utan risk för att bli hotade eller attackerade
garantera kulturarbetares rätt att arbeta utan rädsla för förtryck
uppfylla den argentinska statens åtaganden enligt internationella fördrag och normer, som den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och Chapultepecdeklarationen, bland andra.