Svenska PEN välkomnar frigivningen av Julian Assange

Det är glädjande att Julian Assange har släppts från Belmarshfängelset, där han tillbringat 1901 dagar samtidigt som de rättsliga turerna om USA:s krav på att få honom utlämnad har pågått i det brittiska rättssystemet.

Det faktum att han gjort en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet och döms enligt spionerilagen innebär dock ett farligt prejudikat för pressfriheten och för alla som försöker avslöja missförhållanden och ställa makthavare till svars. Spionerilagar ska inte användas mot journalister för handlingar som faller under journalistisk verksamhet. 

Detaljerna i uppgörelsen har inte offentliggjorts. Det är dock underförstått att Assange och det amerikanska justitiedepartementet har en principöverenskommelse. Ursprungligen hade USA väckt åtal på 17 punkter enligt spionerilagen och om han hade fällts riskerade han att dömas till 175 år i fängelse. Enligt domstolsdokument har Assange nu gått med på att erkänna sig skyldig till ett enda brott enligt Espionage Act: att ha konspirerat för att erhålla och avslöja hemligstämplade dokument om USA:s nationella försvar.

Natten till den 26 juni infann sig Julian Assange i en domstol på ön Saipan i Nordmarianerna, på amerikanskt territorium i västra Stilla havet. Enligt uppgörelsen kommer Assange sannolikt att dömas till 62 månaders fängelse, vilket motsvarar redan avtjänad tid, och återvända till Australien.

Foto: David G. Silvers, Cancillería del Ecuador