Kommittén Demokratins röstbärare har bildats med målet att skapa samverkan mellan kulturutövare, forskare och journalister kring gemensamma demokratiutmaningar. Svenska PEN är en av medlemmarna.
Den 21 mars träffades företrädare för journalister, forskare och andra kulturutövare för att bilda kommittén och påbörja samtalet om de gemensamma utmaningarna. För det är just dessa tre yrkesområden som ofta först märker av när demokratier är på tillbakagång genom sådant som ökat hot, hat och våld, svåra anställningsförhållanden och ökande självcensur.
Kommittén skapas med anledning av den tillbakagång för demokratin vi ser i världen. Enligt Göteborgs universitets institut V-Dems senaste rapport är antalet demokratier i världen nu tillbaka på samma nivå som 1985. 71 procent av världens befolkning lever idag i autokratier – det är en ökning med 48 procent under de senaste 10 åren.
Inom kommittén Demokratins röstbärare kommer olika aktörer, bland dem Svenska PEN, att samverka kring dessa frågor. Förhoppningen är att bidra med såväl kunskap som inspiration på både nationell och internationell nivå. Kommittén ska verka för fredlig samhällsutveckling och värna demokratin.
Ett officiellt lanseringsevent kommer att ske under våren, mer information om det kommer på deltagande organisationers respektive plattformar.
Till kommittén Demokratins röstbärares presidium valdes Tora Holmberg, vice rektor Uppsala universitet, Annika Hamrud, projektledare FOJO, Katarina Renman Claesson, jurist, KRO, Tove Carlén, jurist, Journalistförbundet, Sverker Lundin, vd Sveriges Unga Akademi, Max Låke, verksamhetsledare Unga Tankar om Musik.
Läs mer om bildandet av kommittén hos Svenska Unescorådet. Svenska Unescorådet har varit med och faciliterat processen fram till bildandet av kommittén.