I december publicerar Svenska PEN en rapport om den kinesiska statens förtryck av den uiguriska befolkningen. En politik som syftar till kulturell utplåning — ett kulturmord. Rapporten som är skriven av statsvetaren Elin Alfredsson Malmros baseras bland annat på unika vittnesmål från uiguriska författare i exil.
Rapporten uppmärksammas av Svenska PEN med två filmade seminarier. Det första i Göteborg, som streamas direkt på Svenska PEN:s Facebooksida torsdag 10 december kl 18.00. Det i Stockholm spelas in på Bonniers konsthall 9 december och finns någon dag senare att se här på Svenska PEN:s hemsida och på vår Youtubekanal. De båda seminarierna var planerade att genomföras med publik, men coronapandemin har tvingat oss att förvandla dem till enbart filmade samtal.
I sin rapport ”Writing Against Oblivion” ger Elin Alfredsson Malmros en historisk tillbakablick över uigurernas ställning i provinsen Xinjiang. Hon redogör för den hårda nationalistiska assimileringspolitik som sedan några år utmynnat i ett storskaligt försök att helt utplåna den uiguriska identiteten, där minst en miljon uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper placerats i stora interneringsläger. Men hon ger också skrämmande inblickar i hur det uiguriska språket, litteraturen och även de fysiska böckerna utplånas. De intervjuade författarna vittnar om hur de med språket och skrivandet försöker göra motstånd och hur deras minnen nu utgör ett politiskt hot mot den kinesiska regimen.
På Bonniers konsthall i Stockholm samtalar författaren Per Wirtén med Elin Alfredsson Malmros, Abdushukur Muhemmet och Sveriges Radios Kinaexpert Hanna Sahlberg.
Under seminariet läser Gert Lundstedt uigurisk poesi.
Evenemanget filmas onsdag 9 december och finns att se någon dag senare här på Svenska PEN:s hemsida och på vår Youtubekanal.
Vid seminariet i Göteborg samtalar författaren Marit Kapla med rapportförfattaren Elin Alfredsson Malmros, sinologen Fredrik Fällman och den i Sverige bosatta uiguriska poeten Abdushukur Muhemmet. Det streamas direkt på Svenska PEN:s Faceboksida torsdag 10 december klockan 18.00.Välkomna att titta, lyssna och läsa.
De båda seminarierna om den kinesiska statens förtryck av uigurerna knyter an till arbetet i Svenska PEN:s nystartade språkkommitté. Ett sådant arbete bedrivs av många PEN-center runtom i världen och handlar om rätten till modersmålet, betydelsen av översättningsarbete samt värnandet av mångfald inom språkområdet. Läs mer här!
Situationen i Xinjiang är oerhört allvarlig. Vi behöver samla kraft för att förvandla kunskap till handling!