Den iranska människorättsförsvararen, Narges Mohammadi, har släppts från fängelset i Zanjan, där hon avtjänade ett långt fängelsestraff.
Enligt uppgift uppgav det iranska rättsväsendet att Narges Mohammadi beviljats amnesti, med hänvisning till att hon redan avtjänat åtta och ett halvt års fängelse av sitt straff.
Narges Mohammadi är en av Irans mest kända människorättsförsvarare, hennes oförtrutna kamp för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet, försvar av politiska fångar och mot dödsstraff har uppmärksammats långt utanför Irans gränser. Hon har tilldelades den svenska regeringens Per Angerpris 2011 och har länge varit hedersmedlem i Svenska PEN.
- Det är förstås mycket glädjande att Narges Mohammadi äntligen släppts ur fängelset. Hon har straffats hårt och betalat ett oerhört högt pris för sin modiga och helt legitima kamp för mänskliga rättigheter i Iran och sina protester mot de vidriga fängelseförhållanden som råder. Vi kräver att hon nu får den medicinska vård hon behöver och att trakasserierna mot henne upphör, säger Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade författares kommitté.
Under åren i iranska fängelser har Narges Mohammadi utsatts för mycket hård behandling; tortyr och trakasserier. Nyligen utgavs en bok, ”Vit tortyr”, där Narges Mohammadi, tillsammans med tolv andra kvinnliga fångar berättar om sina erfarenheter i iransk fångenskap.
Läs hennes öppna brev om fångenskapen
I juni 2010 greps Narges Mohammadi och efter flera rättsprocesser dömdes hon 2016 till sammanlagt 16 års fängelse, vilket i praktiken innebar att hon skulle avtjäna tio år.
Hon dömdes för att ha ”spridit propaganda mot staten”, och för att ha varit medlem i ”en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten”.