HONGKONG: GEMENSAMT UTTALANDE FRÅN SVENSKA PEN, NORSKA PEN OCH DANSKA PEN

Den nya säkerhetslagen hotar Hongkongs yttrandefrihet

Kinas lagstiftande församling, den Nationella folkkongressen, fattade den 28 maj beslut om en säkerhetslag för Hongkong.

Beslutet har väckt starka reaktioner på många håll, inte minst från Hongkongs egen befolkning. Den brittiska reaktionen har varit särskilt stark. Hongkong var en brittisk besittning fram till 1997. Kina och Storbritannien enades om att Hongkong skulle få status som en självstyrande region i den kinesiska folkrepubliken, och att Hongkong skulle behålla sitt ekonomiska och politiska system i 50 år efter överenskommelsen – det vill säga fram till 2047.

Överenskommelsen kallades ”Ett land – två system”.

Med den nya säkerhetslagen bryter de kinesiska myndigheterna mot detta avtal. Detta är bakgrunden till den oro som drabbat regionen de senaste åren. De boende i Hongkong fick försäkringar om att de skulle få behålla sina friheter, men i stället har de upplevt hur Kina ständigt lägger sig i styret i Hongkong, och bit för bit begränsat yttrandefriheten. Författare, konstnärer, journalister och akademiker känner sig otrygga. 2016 blev flera bokhandlare bortförda av kinesiska säkerhetsagenter. Den svensk-kinesiska bokhandlaren och förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande fängslad i Kina och dömdes i februari till tio års fängelse. Även på Hongkongs omfattande akademiska miljö ställs kinesiska krav på att man ska visa ”ansvar” och uppträda ”patriotiskt”.

Den nya lagen ska förhindra ”separatism”, ”uppviglande”, ”terrorism”, ”förräderi” och ”utländsk inblandning”. Kina får dessutom upprätta egna säkerhetsorganisationer i Hongkong. Med hjälp av ny teknologi vill de styrande i Peking kunna övervaka enskilda personer i den tidigare brittiska kolonin.

Svenska PEN, Norska PEN och Danska PEN är mycket oroade över utvecklingen i Hongkong och konsekvenserna av den nya lagen. Vi ställer oss solidariska med alla som arbetar för det fria ordet i Hongkong.

Förutom Storbritannien har EU och ett stort antal andra länder som USA, Kanada och Australien tagit tydligt avstånd från Kinas försök att underminera Hongkongs självstyre.

Svenska PEN, Norska PEN och Danska PEN uppmanar regeringarna i de tre länderna att lägga fram ett gemensamt fördömande av den nya lagstiftningen, som har syfte att underminera Hongkongs självstyre och frånta de boende i Hongkong deras yttrandefrihet. 

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Kjersti Løken Stavrum, ordförande Norska PEN

Per Øhrgaard, ordförande Danska PEN

 
SvenskaPEN_logotyp_sigill_mindre.jpg
Norska PEN.png
Danska PEN.png