Ett fall i månaden under ett års tid blixtbelyser världsläget för yttrandefriheten när Svenska PEN firar 100-årsjubileum.
Filantropen, publicisten och aktivisten Osman Kavala har suttit fängslad i det beryktade Silivri-fängelset i Istanbul sedan 2017. Kavala blir det första av tolv angelägna fall som Svenska PEN särskilt uppmärksammar i samband med att centret firar 100 år av verksamhet i yttrandefriheten och den internationella solidaritetens tjänst.
Kampanjen Tolv tystade röster inleds i oktober och kulminerar i september 2022 då Svenska PEN står värd för den 88:einternationella PEN kongressen som äger rum i Uppsala. Syftet är att belysa de hot som just nu riktas mot det fria ordet och några av dem som med sina arbeten har den viktiga förmågan att gestalta eller ge plats åt det som många andra tänker. Urvalet har en vid geografisk spridning och berör personer verksamma inom flera olika grenar inom det litterära fältet och kan på så sätt betraktas som en provkarta på vad PEN:s arbete är idag.
PEN:s kraft ligger i vårt finmaskiga nätverk av författare, poeter, förläggare, översättare och bibliotekarier. För att markera detta presenteras fallen genom en personlig introduktion skriven av någon av PEN:s medlemmar – en blandning av nobelpristagare, nya PEN-röster och etablerade försvarare av det fria ordet.
Att stå upp för yttrandefriheten är en viktig uppgift för alla som värnar om ett öppet och demokratiskt samhälle. Varje månad ger vi exempel på olika sätt att stödja de aktuella fallen - aktiviteter som kan göras av oss alla. Kampanjen blir en markering för det fria ordet och för dem vars röster hotas och tystas, samtidigt som det bidrar till att lyfta deras yrkesverksamhet och i förlängningen till att de kan verka som fria, tänkande och skrivande individer.
Exakt hur morgondagen ser ut för yttrandefriheten vet vi inte, men vi vet att hur vi agerar idag formar den värld som ligger framför oss. Vi vet också att vi behöver bli fler som agerar tillsammans. Solidaritet är inget slutgiltigt mål utan en handling som måste utföras av oss alla. Oförtröttligt och gemensamt.
– När yttrandefriheten stryps får det en förödande inverkan på hela samhället. Det krävs oerhört mod att våga stå upp mot förtrycket, och priset har varit mycket högt för dessa modiga personer, som genom hot, trakasserier och fängelse tvingats till tystnad. Med kampanjen "Tolv tystade röster", vill vi lyfta deras arbete och visa att de inte är bortglömda, säger Elisabeth Löfgren, ordförande i Fängslade Författares Kommitté och initiativtagare till kampanjen.
Tolv tystade röster genomförs i samarbete med bibliotek och kommuner runt om i landet.
#12fall #svenskapen
Osman Kavala
Den turkiske publicisten och människorättsförsvararen, Osman Kavala, greps den 18 oktober 2017 på flygplatsen i Istanbul. Han har sedan dess suttit häktad i högriskfängelset Silivri.
“Senaste gången jag träffade honom var tyvärr när jag besökte honom i fängelset. När jag frågade honom hur han hade det pekade han i stället på mig, och ville veta hur det var med hans vänner. Situationen utanför murarna var mycket viktigare för honom. Osman Kavala har suttit fängslad i fyra år nu. Han räknar inte dagar och år, men han räknar böcker. Det är förbjudet att ha mer än femton böcker i cellen och han önskar att han kunde ha fler.”
/Burhan Sönmez, författare, ordförande i PEN international och vän till Osman Kavala. Läs hela Sönmez nyskrivna text om Osman Kavala här.
Läs mer om Osman Kavalas fall här.
Det här kan du göra för att verka för Osman Kavalas frihet:
Gör som Sveriges ambassadör i Turkiet och skriv brev till Recep Tayyip Erdoğan och kräv Kavalas frihet. Skriv själv eller samla underskrifter från fler personer. Underlag för brev finns här.
Läs på om fallet och sprid information till andra via sociala medier. På Svenska PEN:s Instagram (svenska_pen) och Facebook finns bilder och poster att dela. Använd gärna #12fall #svenskapen #freeosmankavala och tagga oss gärna i ditt inlägg.
Ge ett bidrag till Svenska PEN:s arbete för fängslade författare. Läs mer hur du kan gå tillväga här.
Bild: Osman Kavala Foto: Kerem Uzel