En historisk rättegång mot en iransk medborgare inleddes i Stockholm, den 10 augusti 2021 och kommer att pågå ända fram till april 2022. Över 70 målsäganden och vittnen kommer att höras. Det är första gången som någon, någonstans i världen, ställs till svars för delaktighet i den Islamiska republikens eliminering av politiska motståndare under 1980-talet. Åtalspunkterna gäller krigsbrott samt mord, begångna under sommaren 1988 under den avslutande fasen av kriget mellan Iran och Irak.
Den åtalade, som greps den 13 november 2019 på Arlanda, anklagas för att ha bistått medlemmarna i en "dödskommitté" som i fängelset Gohardasht "dömde" hundratals politiska fångar till döden. Sammanlagt avrättades under sensommaren 1988 cirka 5 000 fångar runt om i Iran efter summariska processer. De avrättade var i huvudsak anhängare till organisationen Mojahedin-e Khalgh-e Iran (MKO) eller associerade med olika vänstergrupper. Massavrättningarna utfördes i hemlighet. Kropparna desinficerades, packades i säckar och transporterades i kylbilar för att begravas nattetid i massgravar. Den islamiska republiken har aldrig erkänt fängelsemassakerna officiellt utan, istället ägnat sig åt att sprida desinformation om den.
Människorättsaktivisten och författaren Iraj Mesdaghi, som har bott i Sverige sedan 1994, är en av massmordets överlevare. I memoarboken Living in the Death Corridor berättar han om sin tio år långa fängelsevistelse och om fängelsemassakern. Hans enda brott var hans politiska övertygelser och aktiviteter. Mesdaghis har sammanställt bevis och ögonvittnesskildringar och utan hans mångåriga ansträngningar hade rättegången i Stockholm aldrig kunnat äga rum.
Tidigare politiska fångar, anhöriga, och många organisationer och enskilda följer rättegången noga. Ett stort antal har rest till Sverige från andra länder för att följa domstolsförhandlingarna eller för att delta i manifestationerna som hålls utanför tingsrätten.
/Parvin Ardalan, Styrelseledamot i Svenska PEN